Copy
Logo

Joe Biden presenterade sin infrastrukturplan och Kina påverkar svenska storbolag

Under veckan har marknaden haft sitt fokus på Joe Bidens infrastrukturplaner. I USA har ett antal större börsintroduktioner tillkännagivits och genomförts. I Sverige har flera storbolag sett kursrörelser relaterat till Kina och klädbolagen verkar sadla om

Ansök om din LEI-kod idag!

Makro

 • Skeppet Ever Given, som blockerade Suezkanalen i sex dagar, kom under veckan loss. Under tiden som kanalen blockerades hindrades frakt till ett värde av ca 10 miljarder dollar att passera varje dag.

 • Joe Biden presenterade i onsdags den första delen i sin enorma infrastrukturplan. Över 2000 miljarder dollar kommer, om den blir godkänd i kongressen, att spenderas över åtta år. Lejonparten av investeringarna kommer att riktas mot att rusta upp transportnätet, modernisera byggnader och höja kvalitén på hemvården av gamla och funktionshindrade. För att finansiera planen planeras bland annat en höjning av företagsskatten till 28%, något som får motstånd av Republikanerna.

Aktier

 • Det omtalade bolaget WeWork meddelar att de kommer göra börsintroduktion via en SPAC. Värderingen sägs uppgå till $9 miljarder, en signifikant minskning sedan de år 2019 tänkte börsintroduceras för $47 miljarder. Den gången avbröts introduktionen efter att oroväckande information om deras affärsmodell och grundaren Adam Neumanns tveksamma ledarstil blev kända.

 • Under förra helgen uppdagades det att de kraftiga kursfallen i Viacom, Discovery och kinesiska GSX orsakades av att bolaget Archegos Capital kollapsade och tvångslikviderade ett antal positioner för att täcka sina förluster. Problem spred sig snabbt till ett antal banker, däribland Credit Suisse, som genom sin kreditexponering mot Archegos varnar för miljardförluster i nästa kvartal.

 • Coursera, ett amerikanskt företag som säljer kurser online, genomförde sin IPO under onsdagen. Teckningskursen var $33, och under första handelsdagen steg aktien 36%.

 • Microsoft mottog en beställning på 120.000 AR headsets från den amerikanska armén. Orderns värde väntas uppgå till 21,9 miljarder dollar de kommande 10 åren.

 • Enligt rykten ska Tesla ha byggt en produktionslinje i Nevada med kapacitet för 5 elektriska lastbilar (Tesla Semi) i veckan. Nyheterna lyfte aktien 5% under onsdagen, efter en lång period av negativ utveckling i kursen.

 • H&M rapporterade sin rapport för första kvartalet i onsdags och slog analytikernas förväntningar kring rörelsemarginalen. Vid slutet av månaden var ca 1500 butiker stängda och man upprepade att ca netto 250 butiker kommer stänga under 2021. Angående situationen i Kina menar bolaget att de är fast beslutna att återfå förtroendet hos kunder och partners. Aktien backade 3.3% efter rapporten och stängde veckan på -5%.

 • Även Stora Enso har sett över sina affärer med Kina och meddelade att de kommer sluta exportera cellulosa till Xinjiang. Ca 10% av bolagets omsättning kommer från Kina och på nyheten sjönk aktien 5,4%

 • LMK Group, mer känt som Linas Matkasse, genomförde sin börsintroduktion för 79,50kr under måndagen och handlades under första dagen upp närmare 90kr, innan kursen letade sig ner mot 80kr där den också stängde på torsdagen.

 • WeSC, som den 22a Mars meddelade att man genom flera förvärv kommer byta verksamhetsinriktning till bygg och anläggning, fortsatte sin kursrusning och steg 39% under måndagen och slutade veckan på +90%. WeSC är inte ensamma i modebranschen om att ändra riktning då även Odd Molly har meddelat att de kommer bli ett renodlat fastighetsbolag.

 • Under måndagen kom Corem Property Group med ett bud på Klövern motsvarande ca 16,5kr per stamaktie och 323kr per preferensaktie. Corem backade på nyheten, men återhämtade sin under veckan, medan Klövern steg ca 17%.

💡Vill du också handla med värdepapper i ditt bolag, besök LeiPass idag💡

Twitter iconWebsite iconLinkedIn icon

Copyright (C) 2021 LEI Pass. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp