Copy
Samen maken we de wereld mooier voor mens, dier én natuur
Bekijk deze e-mail op internet

Plenty Food Update

 
  • Nieuw project in West-Papoea
  • Nieuws over onze projecten
  • Dank aan onze donateurs 
  • Draag ook bij aan de missie van Plenty Food

Nieuw voedselbos in West-Papoea

Vorig jaar kregen we een aanvraag voor steun aan een voedselbosproject in West-Papoea. Dit konden wij alleen steunen dankzij een prachtige gift van LUSH Nederland, de cosmetica keten die staat voor ethisch, natuurlijk en verse producten voor gezond haar en huid (https://nl.lush.com/). Lush heeft een Charity Pot initiatief waarbij van een bodylotion de volledige winst wordt gebruikt om goede doelen te steunen. We zijn ontzettend blij en dankbaar voor deze steun! 

Nieuws over onze Projecten

Met het voedselbos in West-Papoea steunt Plenty Food  in 2021 maar liefst 5 plantaardige voedselprojecten. Naast het voedselbos steunen we fruitboomprojecten in Kenia en Haïti, waarbij arme families materiaal en training krijgen om hun eigen fruitteelt te ontwikkelen. In India en Oeganda steunen we moestuinprojecten bij twee scholen: in India een school voor gehandicapte kinderen en vroegtijdige schoolverlaters en in Oeganda een school met veel achtergestelde kinderen en Aidswezen.

Project in West-Papoea

Stichting Plenty Food wordt regelmatig benaderd voor steun aan projecten. Zo werden we vorig jaar benaderd door Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP: https://sdsp.nl/) om de ontwikkeling van een voedselbos in West Papoea te steunen.

In de Sawinggrai gemeenschap (die bestaat uit 200 volwassenen en 50 kinderen) in Raja Ampat in West Papoea heerst ondervoeding. Door armoede en doordat vrijwel al het eten wordt geïmporteerd uit Indonesië is het eetpatroon ongezond en eenzijdig. West-Papoea is nu een provincie van Indonesië, maar de oorspronkelijke bewoners krijgen door de Indonesische immigranten weinig gelijkwaardige kansen op de arbeidsmarkt en weinig kansen om zelfredzaam te worden. Hun oorspronkelijke leefwijze zijn ze door de tijd kwijtgeraakt waardoor ze afhankelijk zijn geworden.
Bij dit project wordt samen met een groep bewoners een voedselbos van 4.000 m2 gerealiseerd met behulp van Permacultuur, Agro-Forestry en het hergebruikt van afvalwater. Het project wordt uitgevoerd onder begeleiding van Jonas Müller. Hij woont en werkt al jaren in dit gebied voor verbetering van educatie via Child Aid Papua. Bij het ontwerpen van dit voedselbos wordt er vooral gekeken naar de functies en de samenhang van de verschillende plantensoorten. Bomen en planten die elkaar versterken, worden bij elkaar geplant. In een voedselbos wordt uitgegaan van dezelfde gelaagdheid als in een natuurlijk bos. Het doel is om kansen te bieden aan de gemeenschap voor zowel betere voeding en werkgelegenheid. Ook dient het project als demonstratiebos ter stimulans voor naastliggende gemeenschappen. Wat ons betreft een prachtig initiatief!

De eerste fruitbomen zijn geplant en er worden al verschillende groenten geoogst. Steun voor de volgende fase van aanplanting van fruitbomen en verwerking van afvalwater tot irrigatiewater en compost is hard nodig. Dit jaar zullen, dankzij de gift van Lush, 300 verschillende soorten fruitbomen worden aangeplant alsook een waterzuivering van afvalwater uit het dorp worden gerealiseerd. Dit water zal worden gebruikt om de gewassen te bevloeien en geeft de basis voor de ontwikkeling van bemesting via compost. We kijken erg uit naar de ontwikkelingen en houden jullie op de hoogte! 

Project in India

Samen met de Sari Stichting en Stichting Wilde Ganzen hebben we gezorgd voor de financiering van een zonne-energieproject bij de school voor gehandicapte kinderen en vroegtijdige schoolverlaters. Hiermee komt er meer zekerheid, onafhankelijkheid en natuurlijk duurzame stroom voor zowel de school als voor de waterpomp die nodig is voor de irrigatie van de 2 ha. grote moestuin. Kijk eens naar de foto’s hoe mooi het is geworden!
De moestuin heeft de afgelopen maanden veel goeds gebracht in de vorm van gezonde voeding voor de kinderen. In januari kregen we echter het bericht uit India dat tijdens de moesson door extreem weer, overstromingen een deel van de grond heeft weggespoeld en een deel van het hek heeft vernield dat vee uit de moestuin moest houden. Graag willen we dit snel kunnen herstellen zodat voor het komende groeiseizoen weer gezonde groenten kunnen worden gebruikt in de maaltijden van de kinderen van deze school. Kunnen we rekenen op uw steun? Dan hopen we voor het nieuwe schoolseizoen weer gebruik te kunnen maken van de moestuin. Elk bedrag is welkom!

Project in Oeganda

In juni 2019 zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met St. Vianney Junior School met het project ‘Plenty Vegetables for Uganda’. Deze school geeft gratis onderwijs aan de meest arme families waarvan een groot deel bestaat uit Aidswezen. Begin vorig jaar is met steun van Plenty Food een waterpomp geïnstalleerd voor drinkwater en irrigatie van de moestuin.
 
Door Corona werd de school vanuit de overheid verplicht te sluiten en is er door de beperkingen maar zeer beperkt gebruikgemaakt van de moestuin.  Hierdoor zijn de kinderen die inwonen bij de school volledig afhankelijk van voedseldonaties. Bovenstaande maakt duidelijk dat de zwakkeren in de gemeenschap extra worden geraakt door de coronacrisis. Met giften van donateurs hebben we een bijdrage kunnen leveren om de kinderen aan een eerste levensbehoefte te kunnen voorzien en weer een start te maken met het in gebruik nemen van de moestuin. Hopelijk kan de moestuin komend groeiseizoen wel weer naar volle potentie worden gebruikt.

Project in Haïti

Eind vorig jaar is na de Corona lock down de grens weer geopend met de Dominicaanse Republiek en kon daardoor ook de lokale markt bij Anse-à-Pitres weer open. Begin dit jaar zijn er bij onze partnerorganisatie weer 3 vrijwilligers gekomen. Zoals in vorige nieuwsbrief is vermeld was er grote schade in het gebied door storm Laura. Ook het project heeft hieronder te lijden gehad zoals schade aan de zonnepanelen en aan de kwekerij. Nadat de schade was hersteld, is weer begonnen met het planten van fruitbomen bij families die dit zo hard nodig hebben in deze lastige tijd. Dit jaar staat het planten van nog eens 500 fruitbomen op de planning, dat is als wij voldoende steun mogen ontvangen. Mogen we op uw steun vertrouwen?

Project in Kenia

De beperkingen in Kenia rondom COVID-19 hebben Sadhana Forest Kenya niet weerhouden om mooie resultaten te bereiken. De ongebruikelijke hoeveelheid regen hield aan. Hierdoor werd een seizoen van opmerkelijke groei en een mooie oogst aan fruit gerealiseerd zoals op de foto met granaatappels is te zien.

In de afgelopen maanden zijn een reeks percelen met permacultuur ontwikkeld bij families die eerder goed resultaat hebben geboekt met onze fruitbomen. De groenten is al een mooie opbrengst gegenereerd zowel voor eigen gebruik als om te delen met de gemeenschap.

Dank aan onze donateurs

In de afgelopen maanden hebben we verschillende mooie donaties mogen ontvangen. We zijn ontzettend dankbaar voor deze steun en waarderen het vertrouwen dat wij hiermee mogen ontvangen. We zullen donaties blijven inzetten voor het realiseren van mooie plantaardige voedselprojecten. Samen maken we de wereld mooier voor mens, dier én natuur!

Draag ook bij aan de missie van Plenty Food:

Help ook mee en steun onze prachtige stichting met wereldwijd plantaardige voedselhulp projecten!

Donaties kunnen overgemaakt worden naar: NL92 TRIO 0338 6263 52, ten name van Stichting Plenty Food Nederland.

Of steun ons als vaste donateur of als vrijwilliger:

Als donateur

Om ons werk te kunnen blijven doen zijn donateurs onmisbaar. Door jouw steun kunnen we plantaardige voedselprojecten, zonder dierenleed, ondersteunen en voorlichting geven over de wereldvoedselproblematiek. Aanmelden als donateur van Plenty Food Nederland kan middels deze button.

Als vrijwilliger

Wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de doelstellingen van Plenty Food Nederland? Dit kan met allerlei verschillende klussen. Van het geven van voorlichting op markten, het helpen met IT tot het organiseren van evenementen en het werven van fondsen.
Hartelijk dank voor het lezen van onze update. Stuur hem gerust door.
Share Share
Tweet Tweet
Plenty Food op Facebook Plenty Food op Facebook
Plenty Food op Twitter Plenty Food op Twitter
Onze website Onze website
Copyright © 2021 Plenty Food NL, Alle rechten voorbehouden.


afmelden van onze updates    update mijn gegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp