Copy
Nieuwsbrief Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
In de ban van het Wereldkampioenschap...
Sedert maandag 7 februari staan alle sleeactiviteiten in het teken van de wereldkampioenschappen. Afgelopen week kwamen onze drie (!) bobsleeteams in actie en deze week ligt de focus op Kim Meylemans en haar skeleton.

Dat Igls niet de favoriete baan is van de Belgian Bullets weten we al langer: op de korte en relatief gemakkelijke baan kunnen ze het startverschil met de concurrentie niet goedmaken met het gekende resultaat: plaats 9 voor Elfje en Sophie, 17 voor An en Loes en 18 voor Lien en Nel.

Elfje en Sophie zetten nochtans voor hen superstarttijden neer en Elfje stuurde de slee vier maal foutloos naar beneden. “Meer konden we hier niet doen,” klinkt het in koor. “Jammer maar helaas…”.

Ook het tweede Belgische team met stuurvrouw An en remster Loes had te maken met dezelfde problemen. Starttijden in de buurt van An’s beste ooit en 4 ‘propere’ runs… “We zijn zeker beter waard dan die 17de plaats nu laat uitschijnen!”

Voor pilote Lien betekende dit WK vooral genieten en leren. Zij was al heel tevreden om in haar tweede seizoen een startplaats voor dit WK te kunnen afdwingen. Samen met Nel genoot ze van elke run.
Voor het eerst in de geschiedenis: drie Belgische vrouwenteams aan de start van het WK bobslee.
v.l.n.r. Elfje Willemsen & Sophie Vercruyssen, An Vannieuwenhuyse & Loes Hubrecht, Lien De Decker & Nel Paulissen
En het moet gezegd… blonken de Belgian Bullets op dit WK niet écht uit met de resultaten, ze dwongen wel respect af bij de IBSF en de concurrerende landen met hun drie sleeën aan de start. Voor reserve Lies betekende dit echter nog harder werken dan anders, waarvoor dank!

Vrijdag en zaterdag is het de beurt aan skeletoni Kim Meylemans. Dan neemt zij voor de tweede keer deel aan het WK. Kan zij verrassen en eindigen in de buurt van de top 10? We gunnen het haar!
Weetjes over sleetjes...
De reglementen en specifieke weetjes over de bobslee zijn ondertussen gemeengoed voor de Vlaamse sportliefhebber maar over skeleton is nog niet zoveel geweten. We proberen je kennis ter zake wat op te krikken…

Het minimale en maximale gewicht van een skeletonslee is afhankelijk van de combinatie slee en atleet. Als de combinatie 92kg of meer is, mag de slee maximum 29kg wegen.  De slee mag echter méér wegen dan 29kg voor zover de combinatie slee en atleet onder de 92kg blijft.

Zo weegt Kim 62kg en haar slee 29kg (totaal: 91kg). Zwaardere meisjes hebben dus voordeel want zij hebben een even zware slee maar door het grotere totaalgewicht krijgen ze dus meer snelheid tijdens de afdaling (door de zwaartekracht).

Terwijl de bobslee wordt bestuurd door touwtjes, wordt een skeleton bestuurd door druk te geven met knieën en schouders. Om naar links te gaan geeft de atleet druk op rechterschouder en linkerknie, om naar rechts te gaan andersom. Bij kleine correcties in de afdaling wordt soms enkel het hoofd naar links of naar rechts bewogen. In bochten waar echter héél hard gestuurd moet worden, stuurt de skeletonatleet ook door zijn tenen tegen het ijs te duwen.
Net als bij bobslee is het pak heel strak en aerodynamisch. De spikes zijn vergelijkbaar met die van de bobsleeatleten maar dan wel met beschermde tippen, dit met het oog op extra sturen met de voeten.

De helm van een skeletonatleet is licht en klein en bij uitstek het uithangbord van de atleet. Door het design op de helm geeft de atleet uiting aan zijn persoonlijkheid en temperament.
volgende wedstrijden
Wereldkampioenschap Skeleton Igls (AUT)
skeleton vrouwen - vrijdag 19 februari (09:45 run 1 - 11:15 run 2) met Kim
skeleton vrouwen - zaterdag 20 februari (09:45 run 3 - 11:15 run 4) met Kim
Wereldbeker Königssee (GER)
skeleton vrouwen - vrijdag 26 februari (12:30) met Kim
bobslee vrouwen - vrijdag 26 februari (16:00) met Team Elfje & Team An
volledige planning te vinden op de website van de BFBS
De startlijsten en resultaten van alle skeleton- en bobsleewedstrijden
zijn steeds terug te vinden op de website van de Internationale Bobslee- en Skeletonfederatie.

De wereldbekerwedstrijden worden eveneens live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de IBSF.
Volg live via YouTube
Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
Belgian Bullets
Skeletoni Kim Meylemans
Belgian Bullets
© 2016 Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten, Alle rechten voorbehouden.


verander je contactgegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief of stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend

Email Marketing Powered by Mailchimp