Copy
Nieuwsbrief Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
Historische hoogdagen voor het Belgische bobslee en skeleton
Iedereen heeft het deze week zeker gehoord, gezien of gelezen: België heeft zijn eerste (senioren)bobsleemedaille binnen sedert meer dan 50 jaar! Elfje Willemsen en Sophie Vercruyssen gaven alle criticasters het nakijken door -na hun onfortuinlijke crash in Whistler- knap tweede te worden op het Europees kampioenschap in Sankt-Moritz

“Het EK is eindelijk gelukt!” lacht Elfje. “Na tweemaal vierde te eindigen, hebben we nu toch die medaille te pakken. Hoewel de wedstrijd op zich nog vrij spannend was met de Russen die het op training supergoed deden… Blij dat het uiteindelijk toch gelukt is! Al bij al waren we weer maar één tiende van het podium en één honderdste achter de vierde plaats (in de Wereldbekerwedstrijd), dus over het algemeen een geslaagde wedstrijd.” Remster Sophie Vercruyssen knikt bevestigend en geniet volop…
Heel het team mocht meegenieten van het historisch moment.
v.l.n.r.: Lies Defreyne, Nel Paulissen, Sophie Vercruyssen, An Vannieuwenhuyse, Loes Hubrecht en Elfje Willemsen
Voor team An verliep dit Europees kampioenschap minder succesvol… De oorspronkelijke ambitie was een top 8-plaats. Het werd uiteindelijk de tiende plaats… “De omstandigheden zaten niet mee,” steekt An van wal. “Oorspronkelijk zou ik vorige week hier hebben deelgenomen aan de Europacup en met voldoende trainingsafdalingen in de vingers, was die top 8 realistisch. Door onze goede resultaten in de Wereldbeker vóór Kerst werden de plannen echter gewijzigd en moest ik die Europacup in Sankt-Moritz laten vallen. Tot overmaat van ramp viel er (door het warme weer) nog een trainingsdag letterlijk ik het water en werden we na amper 4 trainingsruns (ooit op deze baan) de wedstrijd ingestuurd. Min of meer begrijpelijk dus maar ik blijf toch op mijn honger zitten…”. 

Remster van dienst was Nel Paulissen die van coach Janis Skrastins haar kansen in de wedstrijd mocht verdedigen na een spannende push-off* die door Loes Hubrecht met één honderdste van een seconde werd gewonnen. Nel streed voor wat ze waard was en Loes nam de beslissing sportief op en kweet zich -net als superreserve van dit jaar Lies Defreyne- perfect van haar ‘reservetaken’.
* Een push-off is een test die tijdens enkele van de 6 beschikbare oefenruns wordt afgenomen tussen twee (of meerdere) remsters om te bepalen wie het beste in vorm is en/of wie het beste presteert op die specifieke startbaan. De winnaar van de push-off mag dan als remster deelnemen aan de wedstrijd…
Dat ook skeletoni Kim Meylemans nog jong is en nog veel kan leren, werd ook tijdens dit EK duidelijk. “Over het EK heb ik niet echt veel te zeggen,” meldt ze ons vanop haar ziekbed in Igls. “Gewoon een dag om te vergeten. De trainingen gingen eigenlijk heel goed maar met domme fouten in de wedstrijd heb ik al mijn kansen gemist,” klinkt het droevig. Kop op Kim, je tijd komt nog!

Maar de hoogdagen zijn nog niet over… Akkoord, Igls is geen baan waarop onze Belgen (vermoedelijk) hun beste prestaties zullen neerzetten wegens (a) een te lange (en dus prestatiebepalende) startstrook en (b) een te korte en te gemakkelijke baan (waardoor onze technisch sterke piloten het verschil niet kunnen maken tijdens de run zelf).  Maar wie had er bij de start van de Belgische vrouwenbobsleegeschiedenis durven dromen dat er anno 2016 liefst 3 sleeën aan de start van een WK zouden staan?! Want naast Elfje (met Sophie) en An (met Loes) zal ook developmentpilote Lien De Decker (met Nel) aan de start verschijnen van dit WK! Lien kon zich -samen met vaste remster Vicky Van Der Goten en juniore

Lies Defreyne- op stek 24 van we wereldranglijst nestelen waardoor ze zich van een deelnameticket verzekerde (zie Weetjes over sleetjes). “Ik ben gewoon echt heel blij en trots dat mijn team zich heeft kunnen kwalificeren voor het WK! Deze week primeert ervaring op resultaten. We gaan ons best doen om België zo goed mogelijk te vertegenwoordigen," glundert ze. Een of België vertegenwoordigd is! Een unicum op zich en een reden om terecht trots te zijn als klein Belgske

Zo voelt ook reserve Lies Defreyne zich: “Ik ben blij dat ik er deze week mag bij zijn. Een WK mee maken in je eigen sport is toch altijd speciaal. Ik zal proberen om het de anderen zo makkelijk mogelijk te maken. Ik weet dat Elfje en Sophie niet super veel van dit WK verwachten maar ik denk toch dat ze kunnen verrassen,” leeft ze mee met haar ploeggenoten.

Tel bij deze 3 bobsleeduo’s nog de blonde ‘Lil Belgian’ Kim Meylemans die volgende week op haar skeleton het WK mag betwisten en de Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten kan vol vertrouwen verder werken richting de Olympische Spelen van Pyeongchang.
Een kijkje in de helm van Elfje Willemsen

Al sinds het prille begin van het Belgisch vrouwenbobslee maakt Elfje Willemsen deel uit van de nationale selectie. Haar naam is al lang onlosmakelijk verbonden met de Belgian Bullets. Hoog tijd dus om haar even aan jullie voor te stellen!

Elfje Willemsen
bobslee-atlete sinds 2007, als pilote

11 januari 1985 uit Turnhout
1m74

voltijds bezoldigd Sport Vlaanderen-topsporter

beoefende voor het bobsleeën atletiek (speerwerpen), volleybal en nu weer wat tennis

Hoogtepunten in het bobsleepalmares

  • 6e plaats OS Sochi 2014
  • zilver EK Sankt-Moritz 2016
  • 4 zilveren medailles op Wereldbeker
  • 4e op de wereldranglijst in 2014-2015
  • verschillende top-6 plaatsen op Wereldbekers

Hoe en waarom ben je met bobslee begonnen?
"Canvas was op zoek naar explosieve, sterke meiden om van nul een team te starten met als doel deel te nemen aan de Olympische Spelen in Vancouver. Na de selecties ben ik uiteindelijk blijven hangen ;-)"

Heb je een leuke bobslee-anekdote?
"Toen we in Sochi na dag 1 op een 4de plaats stonden, was dat boven ieders verwachtingen en moest ik mezelf letterlijk in de arm knijpen om te kijken of we niet droomden! Uiteindelijk moesten we twee plaatsjes prijsgeven, maar een zesde plaats was ook ver boven onze verwachtingen! Plots stonden we daar, tussen legenden die zichzelf al jaren bewezen en medailles binnen harkten!"

Welke drie woorden associeer jij met bobslee?
"Snel, adrenaline en fun"

Weetjes over sleetjes...
De selectiecriteria voor deelname aan het wereldkampioenschap werden onlangs gewijzigd. Vroeger mocht een vast aantal landen met 3 teams, respectievelijk 2 teams of één team deelnemen. Nu mag elke piloot in de top-25 effectief deelnemen (met een maximum van 3 sleeën per land). Ook de Wereldkampioen(e) bij de junioren krijgt een wildcard.

Het WK is -naast de Olympische Spelen- de enige wedstrijd die verloopt over vier in plaats van over twee runs. De vier runs worden in dat geval verdeeld over twee dagen.

In tegenstelling tot wereldbekerwedstrijden (waar de top-10 van de wereldranglijst via loting startplaats 1 tot 10 toebedeeld krijge) mogen deze 10 piloten -in volgorde van de wereldranglijst- hun startpositie kiezen voor de eerste run. De andere teams volgen dan in volgorde van hun ranking.

Voor de tweede run gaan de 20 best geklasseerde teams (op basis van de eerste run) van traagst naar snelst van start, eventueel gevolgd door de nummers 21, 22, 23, ...

Op dag twee starten de teams van best geklasseerd naar slechts geklasseerd, wat voor de best geklasseerden niet altijd een voordeel is... Net zoals bij wedstrijden met slechts twee runs, mogen enkel de beste 20 teams starten aan de laatste run. Daarbij wordt er opnieuw van slechts geklasseerd naar best geklasseerd gegaan: lekker spannend!

En voor wie wil weten hoe het bij de skeleton-atleten zit: vervang hierboven de woorden team en piloot door skeleton-atleet en je bent volledig mee!
volgende wedstrijden
Wereldkampioenschap Bobslee Igls (AUT)
bobslee vrouwen - vrijdag 12 februari (16:45 run 1 - 18:15 run 2) met Team Elfje, Team An & Team Lien
bobslee vrouwen - zaterdag 13 februari (15:00 run 3 - 16:30 run 4) met Team Elfje, Team An & Team Lien
Wereldkampioenschap Skeleton Igls (AUT)
skeleton vrouwen (run 1 & 2) - vrijdag 19 februari (09:45) met Kim
skeleton vrouwen (run 3 & 4) - zaterdag 20 februari (09:45) met Kim
Wereldbeker Königssee (GER)
skeleton vrouwen - vrijdag 26 februari (12:30) met Kim
bobslee vrouwen - vrijdag 26 februari (16:00) met Team Elfje & Team An
volledige planning te vinden op de website van de BFBS
De startlijsten en resultaten van alle skeleton- en bobsleewedstrijden
zijn steeds terug te vinden op de website van de Internationale Bobslee- en Skeletonfederatie.

De wereldbekerwedstrijden worden eveneens live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de IBSF.
Volg live via YouTube
Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten
Belgian Bullets
Skeletoni Kim Meylemans
Belgian Bullets
© 2016 Belgische Federatie voor Bob- en Sleesporten, Alle rechten voorbehouden.


verander je contactgegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief of stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend

Email Marketing Powered by Mailchimp