Copy
Kansanedustajan kuulumisia joulukuu 2016
View this email in your browser

Jouluinen tervehdys eduskunnasta!

Tänään on syksyn viimeinen täysistunto ennen jouluun rauhoittumista. Reilu joulutauko ja lepo perheen ja läheisten parissa tulevat tarpeeseen. Edeltävät viikot ovat eduskunnan kalenterissa erityisen kiireisiä ja pitkiä, budjettilakeja ja talousarviota koskevien täysistuntojen kestäessä parhaimmillaan aamuyöhön. Talousarvio hyväksytään lopullisesti tänään.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden budjetin tavoitteena on tukea maan talouden elpymistä ja työllisyyden parantumista. Näin parhaiten turvataan julkiset palvelut ja sosiaaliturvan rahoitus, jotta heikoimmista pidetään huolta myös tulevaisuudessa.

Keskustan linja on 110 vuotta ollut heikommista huolehtiminen ja niin teemme nytkin. Talous- ja työllisyyspolitiikan rinnalla otamme huolen eriarvoistumisesta vakavasti. Takuueläkettä on korotettu ja pienituloisten päivähoitomaksut alenevat. Omaishoitajien etuuksia on parannettu ja veteraanien palveluja parannetaan. Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin ja pienituloisten opiskelijoiden tukitaso nousee. Eriarvoistumista estää myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, jolla lääkäriin pääsy, hoito ja hoiva turvataan joka puolella Suomea.

 

Suomen tulojen ja menojen arvioitu loppusumma vuonna 2017 on 55,5 miljardia euroa, mikä on hieman enemmän kuin tänä vuonna. Suurimmat menoerät ovat sosiaaliturva sekä opetukseen kohdistuvat kulut. Valitettavasti verotuotot eivät riitä kattamaan kaikkia menoja mutta säästöpäätökset on onneksi nyt vihdoin tehty. Velkaantuminen taitetaan vaalikauden loppuun mennessä, ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021.

Tästä syystä budjetti sisältää kipeitä säästöjä ja varsinkin etuuksiin tehtävät leikkaukset ovat aiheuttaneet laajasti kritiikkiä. Säästö on toki säästö, sitä on turha muuksi yrittää selittää. Vaikka pienennys esimerkiksi lapsilisiin on alle euro kuukaudessa, säästö voi tuntua ihmisen arjessa. 
Tämän vuoksi hallitus ohjaa erikseen veronkevennykset pieni- ja keskituloisille suomalaisille sekä eläkeläisille 
kilpailukykysopimuksessa palkansaajille sovittujen veronkevennysten lisäksi.

Käynnissä olevat rakenneuudistukset vahvistavat julkista taloutta, tuovat toiminnallisia parannuksia ja lisäävät työllisyyttä. Verotuksen painopistettä siirretään myös työn ja yrittämisen verotuksesta erityisesti haittaveroihin. Lisäksi korjausvelkaan panostetut rahat elvyttävät Suomen taloutta ja luovat elämisen edellytyksiä koko maahan.

Keskusta on luvannut laittaa Suomen kuntoon ja työ etenee. Parantunut taloustilanne osoittaa, että olemme oikealla tiellä. Nyt talous kasvaa ja työttömyys alenee. Siitä hyötyvät kaikki suomalaiset. Kilpailukykysopimus on ollut tässä keskeisessä asemassa ja hallitus on tehnyt myös lukuisia toimia tilanteen parantamiseksi. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä on parannettu ja niitä parannetaan ensi vuoden budjetissa edelleen.

Tärkeämpää kuin talous, on kuitenkin se, että pidämme huolta toinen toisistamme ja läheisistämme, kukin omien kykyjensä ja resurssiensa mukaan.

Näillä ajatuksilla ja terveisillä rauhoitun nyt joulun viettoon. Palaan työn pariin jälleen loppiaisen jälkeen.

Uuden vuoden puolella voisimme nähdä vaikkapa europarlamentaarikko Hannu Takkulan kutsumana "Kainuu Euroopassa" seminaarissa, jossa olen mukana puhumassa mm. maakuntajohtaja Pentti Malisen, Kainuun Etu Oy:n Antti Toivasen ja rehtori Turo Kilpeläisen kanssa. Tapahtuma järjestetään Kajaanin ammattikorkeakoululla lauantaina 14.1.2017 klo 9-12.

Tapasimme viikonloppuna kainuulaisten kanssa jouluisissa tunnelmissa Kuhmossa, Kajaanissa, Paltamossa ja Hyrynsalmella, jossa Keskustan joulujuhlassa "Tiernaukot" toivottivat komeasti hyvää joulua. 


Rauhallista joulunaikaa ja
valoisaa Suomen juhlavuotta 2017
kaikille uutiskirjeeni lukijoille!


Marisanna Jarva
kansanedustaja
marisanna.jarva@eduskunta.fi
puh. 044-357 8828
www.marisanna.fi

 


Mari Maier
kansanedustajan avustaja
mari.maier@eduskunta.fi
puh. 050-3847275
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Internet
Internet
Email
Email


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mari Maier, kansanedustajan avustaja · Rinnetie 4 · 88300 Paltamo · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp