Copy
Kansanedustajan kuulumisia kesäkuu 2016
View this email in your browser

Tervehdys!


Ensimmäinen vuosi kansanedustajana on kulunut nopeasti. Vaikka työpäivät ovat olleet pitkiä ja kiireisiä, on vuosi ollut todella antoisa. Olen saanut vaikuttaa toiveeni ja kiinnostukseni mukaisissa valiokunnissa ja saanut tehdä joka päivä töitä juuri niiden asioiden eteenpäin viemisiksi, joiden vuoksi alun perinkin ehdokkaaksi asetuinkin. 

Reilu vuosi sitten vaaleissa minulla oli neljä pääteemaa: Yrittäjyys, koulutus, perheet ja aluepolitiikka. Moni vaaleissa asettamani tavoite onkin tämän vuoden aikana jo toteutunut. Pienyrittäjänä toimimista ja toiminnan aloittamista on helpotettu, turhia normeja ja kannustinloukkuja puretaan ja myös perustuloa viedään eteenpäin.

Vaikka koulutusleikkauksia on jouduttu tekemään, koulutuksen tasa-arvosta pidetään kiinni. Oppisopimuskoulutusta kehitetään koulutussopimuksen suuntaan ja myös ehdottamani TKI-seteli otetaan tulevaisuudessa käyttöön ja yritysten yhteistyötä oppilaitosten kanssa tiivistetään.

Maakuntauudistuksen myötä aluekehittäminen siirtyy vihdoin paikallisiin käsiin. Kuntien pakollisia tehtäviä vähentämällä kunnat voivat keskittyä aluiden elinvoiman rakentamiseen. Sote-palvelut turvataan Kainuussa jo tutulla maakuntamallilla. 

 

Päivystys jatkuu Kainuussa entiseen malliin

Soteuudistus on kesän korvilla edennyt suunnitellulla tavalla ja pari viikkoa sitten sosiaali- ja terveysministeriö antoi esityksensä erikoissairaanhoidon ja päivystyksen kokonaisuudesta. Kainuun osalta päätös ei tuonut yllätyksiä, vaan esitys vastasi maakunnan toiveita.

Kainuussa on jatkossakin ympärivuorokautinen päivystys, vaikka jotkut mediat ehtivät virheellistä tietoa levittää. Termit laajan ja suppean tason päivystystason sairaaloista aiheuttivat väärinkäsityksiä. Kainuussa ei ole ollut laajan päivystystoiminnan sairaalaa, eikä sitä ole odotettukaan, vaan toiminta jatkuu käytännössä entiseen malliin. 

Synnytysosasto on Kainuussa toiminut poikkeusluvalla ja ehdotuksen mukaan ministeriö voi jatkossakin myöntää poikkeusluvan samoin perustein kuin ennen. Pelkästään pitkien etäisyyksien takia synnytysten jatkuminen on meillä perusteltua. KaKS:in synnytysosaston toiminta ollut turvallisuuden osalta valtakunnallisesti huippuluokkaa ja perusteet jatkolle ovat kestävät.Uskoa Terrafamen jatkumiseen

Hallitus teki myös päätöksen valtionyhtiö Terrafamen jatkosta. Terrafame sai käytännössä seitsemän kuukauden jatkoajan, vaikka myös hallittuun alasajoon valmistaudutaan tarvittaessa. Päätös oli siten rakentava kompromissi. Kaivoksen johdon ja työntekijöiden lailla uskon yhä siihen, että yksityisiä sijoittajia Terrafamelle tuona aikana löytyy, sillä tuotannon ylösajo on antanut viitteitä siitä, että toiminta muuttuu kannattavaksi. Myös tuoreimmat asiantuntija-arviot puhuvat kaivoksen jatkumisen puolesta.

Kuitenkin myös pahimpaan on varauduttava. Kaivoksen aluetaloudellinen merkitys on valtava ja alasajo tarkoittaisi suorien ja välillisten vaikutusten vuoksi noin kahdentuhannen korvaavan työpaikan etsimistä. Siksi onkin tärkeää jo nyt etukäteen kehittää muita toimialoja Kainuussa kasvun tielle, kävi kaivokselle miten tahansa. Koko maakuntaan tulee saada kehittämistukea alueen vahvuuksiin ja potentiaalisiin aloihin perustuen. Näitä löytyy erityisesti biotaloudessa, jonka uusi aalto etenee voimallisesti niin Kainuussa kuin koko maassa.

Onkin erinomainen ja merkittävä uutinen, että Kainuuseen suunnitellun biotuotetehtaan valmistelu on vahvasti käynnissä. Keskeinen sijainti puuraaka-ainevarannon keskellä, olemassa oleva perusinfra sekä erinomaiset logistiset yhteydet Oulun vientisatamaan ovat tehtaalle erityisen tärkeitä ja siksi Paltamo on valikoitumassa mahdolliseksi sijaintipaikaksi. Sijoitusyhtiö KaiCell Oy jatkaa parhaillaan investoijien etsimistä noin 800000 euron suuruiselle hankkeelle.

 

Puoluekokouksessa henkilövalintoja

Keskustan uusi puoluejohto valitaan Seinäjoella nyt viikonloppuna. Erittäin hyvin puheenjohtajana toiminut Sipilä tullaan taputtamaan jatkoon yksimielisesti. Puolueen varapuheenjohtajuutta tavoittelee seitsemän ehdokasta ja puoluesihteerin paikalle tähyää viisi kandidaattia. Hyvien joukosta valinta on vaikeaa, mutta itse olen päätynyt antamaan tukeni varapuheenjohtajiksi hakeville vahvoille naiskollegoilleni Katri Kulmunille, Hannakaisa Heikkiselle ja Anne Kalmarille. Uuden polven kyvyistä myös Antti Kurvinen on saanut suositukseni. 

Puoluesihteeriksi on nyt toista kertaa ehdolla kainuulaislähtöinen Sami Kilpeläinen, joka tuntee puolueen sen jokaiselta tasolta sekä toimintaympäristön niin maalta kuin kaupungista. Pitkäaikaisen kokemuksensa avulla hän osaa luoda selkeän tahtotilan järjestötoiminnan kehittämiseen ja hyvillä johtamistaidoillaan hän saa ihmiset tekemään ja osallistumaan. Juuri Samin kaltaista puoluesihteeriä tarvitsemme.

Puolustusvaliokunnan kanssa vierailimme toukokuussa Saksassa. Tapasimme Berliinissä Saksan parlamentin puolustusvaliokunnan edustajia ja vierailimme puolustus- ja ulkoministeriöissä. Berliinin naapurikaupungissa Potsdamissa tutustuimme asevoimien operaatioesikuntaan, joka toimii Saksan asevoimien kansainvälisenä keskuksena. Matkan aikana kuulimme muun muassa Saksan muuttuvasta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta roolista, Saksan Nato-suhteesta ja Venäjän tilanteesta. 

Kohdataan kesällä


Vaikka eduskunnan kevätistuntokausi lähenee loppuaan, työtä riittää ja jatkuu myös kesällä. Kesän aikana on enemmän aikaa jalkautua maakuntaan ja tavata maakunnan väkeä.

Pidän lomaa perheeni kanssa heti istuntotauon alettua heinäkuun alussa, mutta sen jälkeen tulen mielelläni mukaan tilaisuuksiin. Ota yhteytttä jos haluat minut jonnekin tiettyyn tapahtumaan! Olet myös erityisesti tervetullut omaan kesäjuhlaani Paltamon kesäteatterille 23.7. (ks. alla)!

Kohdataan siis kesällä!


la 2.7.2016  Yrittäjämessut, Paltamo

la 23.7.2016 klo 16 Marisannan kesäjuhlat Paltamon kesäteatterilla
Teatterinäytös "Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen" sekä Mikko Alatalon kesäkonsertti. Lipun hinta 25€, sis. keittoruoan väliajalla, kakkukahvit tilaisuuden päätteeksi sekä osallistumisen ison lahjakorin arvontaan. Järjestäjänä toimii Tahto Pohjoisesta ry. Varmista paikkasi ja varaa oma lippusi puhelinnumerosta 044-2183133 tai sähköpostitse tahtopohjoisesta@gmail.com

la 30.7.2016 Kuhakunkku-tapahtuma, Paltamo

to 4.8.2016 Kotiseutupäivät, Kajaani

su 14.8.2016 Maakuntajuhla, Sotkamo

ti-ke 23.-24.8.2016 Eduskuntaryhmän kesäkokous, Oulu


Kuulumisiani voit seurata myös facebook-sivuillani ja twitterissä. Kaikki kannanottoni ja puheet julkaistaan nettisivuillani.

Mukavaa kesän jatkoa!Marisanna Jarva
kansanedustaja
marisanna.jarva@eduskunta.fi
puh. 044-357 8828
www.marisanna.fi

 


Mari Maier
kansanedustajan avustaja
mari.maier@eduskunta.fi
puh. 050-3847275
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Internet
Internet
Email
Email


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mari Maier, kansanedustajan avustaja · Teeripolku 6 · Paltamo 88300 · Finland

Email Marketing Powered by MailChimp