Copy
Lapin ennakoinnin uutiskirje 1/2017
Avaa selaimessa

 

Kurkistus Lapin ennakointiin

 

Mitä Lapin ennakoinnissa tapahtuu tällä hetkellä?      

  • Valmistellaan selvitystä Lapin muuttoliikkeestä. Selvitys julkaistaan ennen kesälomia.
  • Jatketaan Opetushallituksen Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi -projektin pilotointia Lapissa.
  • Aloitetaan Lapin suhdannekatsauksen työstäminen. Katsaus julkaistaan toukokuussa.
  • Kootaan lappilaisilta toimijoilta ennakointilupauksia yhteiseen ennakointityöhön.
  • Pohditaan, millaista ennakointityön tulisi olla uudessa maakunnassa.

 

Miltä Lappi näyttää verrattuna pohjoisiin lähinaapureihin?

Juuri julkaistun State of the Lapland Region -raportin mukaan globaali trendi asukkaiden keskittymisestä suurempiin keskuksiin näkyy myös Lapissa. Vaikka Lapin työllisyys on kehittynyt positiivisesti globaalin talouskriisin jälkeen, on miesten työllisyysaste kuitenkin alhaisempi muiden Pohjoismaiden ja EU:n keskiarvoon verrattuna. Kemi-Tornion alueen prosessiteollisuuden keskittymästä huolimatta, Lapin taloudellinen kehitys laahaa muiden Pohjoiskalotin alueiden perässä. Korkeakoulutettujen ja liikkuvien nuorten houkutteleminen jäämään tai muuttamaan takaisin Lappiin on kasvava haaste, erityisesti pienemmille Lapin kunnille.

State of the Lapland Region -raportissa analysoidaan Lapin maakunnan asemaa osana Pohjoiskalottia karttojen, tilastojen ja tulevaisuusorientoituneen tarkastelun kautta. Raportin teemoina keskitytään erityisesti demografiaan, työvoimaan, koulutukseen, talouteen ja innovaatiotoimintaan. Nordregion tekemä raportti on luettavissa sivulta http://luotsi.lappi.fi/julkaisut-ja-raportit, johon kootaan lähipäivinä myös aineistoon liittyvä diapaketti kartoista ja kuvaajista.
 

Ennakointilupaukset tuovat näkyväksi lappilaista ennakointiverkostoa      

Lapin luotsiin kootut eri organisaatioiden tekemät ennakointilupaukset tuovat esille alueella tehtävää tulevaisuustyötä ja ennakoinnissa mukana olevaa verkostoa. Ennakointilupaus on kuvaus organisaation tekemästä ennakointityöstä. Sen tavoitteena on myös tunnistaa paikkoja, joissa tulevaisuuskeskustelua voisi vielä lisätä.

Ennakointilupauksessa kuvataan, miten tulevaisuusajattelu on läsnä organisaation toiminnassa, kuinka ennakointia ja tulevaisuustyötä tehdään ja millaisia sisältöjä organisaatio tuottaa Lapin yhteiseen ennakointiin. Myös organisaation osallistumistavat Lapin alueelliseen ennakointiyhteistyöhön tuodaan lupauksessa esille. Lapin liitto, Lapin ELY-keskus, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lapin yliopisto ovat jo tehneet omat lupauksensa - onko seuraavaksi sinun organisaatiosi vuoro?

Tehtyihin ennakointilupauksiin pääset tutustumaan täältä ja halutessasi voit antaa myös oman organisaatiosi lupauksen sivulla olevalla lomakkeella.
 

Itä-Lapin tulevaisuuden kunta -työpajakierros

Itä-Lapin kunnat ja Lapin liitto järjestivät työpajakierroksen teemalla hyvinvointi ja elinvoima tulevaisuuden kunnassa vuonna 2030. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 119 itälappilaista. Tilaisuuksissa tehtävänantona oli pohtia, mistä asioista hyvinvointi ja elinvoima koostuvat kunnissa ja Itä-Lapin alueella vuonna 2030. Kuntalaisten näkemyksiä tulevaisuudesta kerättiin lyhyiden tekstiviestien ja twiittien muodossa. Lue lisää työpajoista Luotsin sivuilta.


Kemijärveläiset täydessä työn touhussa.
 

Uudenlaisella ennakoinnilla uuteen maakuntaan

Itä- ja Pohjois-Suomen alue-ennakoinnin yhteistyö käynnistyi tänä vuonna yhteisesti toteutetulla webinaarilla, joka järjestettiin neljässä eri alueraadissa: Etelä-Savossa, Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa. Aiheena oli kaikkia suuresti pohdituttava teema: Mitä on ennakointi uudessa maakunnassa? Erinomaisesti sekä sisällöllisesti että toteutukseltaan onnistuneen webinaarin tuloksia on luettavissa Ajankohtaista-palstan uutisesta.  
 

Tilannekatsaus osaamisen ennakointipilottiin

Lapissa toteutetaan aluepilottia Opetushallituksen Valtakunnallinen aikuiskoulutuksen ennakointi -projektiin liittyen. Projektin kohteena on liikenne- ja logistiikka-ala, jonka painopisteeksi Lapissa valittiin matkailuala. Alkuvuodesta järjestettyyn Delfoi-kyselyyn vastasi noin 60 asiantuntijaa ja helmikuussa tuloksia käsiteltiin eteenpäin Muutostekijät ja skenaariot -tulevaisuustyöpajassa. Työpajasarja jatkuu osaamistarpeiden kartoituksella 25.4. ja koulutuksen kehittämistarpeiden määrittelyllä 17.5. Lapin pilotin etenemiseen ja jo koottuihin tuloksiin sekä materiaaliin pääset tutustumaan Luotsin sivulta http://luotsi.lappi.fi/osaamisen-ennakointi.
 

Tapahtumia ja julkaisuja

  • Kevään alueelliset kehitysnäkymät -katsaus julkaistaan 12.4.2017
  • OPH:n valtakunnallisen aikuiskoulutuksen ennakointihankkeen Lapin pilotin seuraavat työpajat järjestetään 25.4.2017 ja 17.5.2017
  • Lapin kuntapäivässä 22.5.2017 julkaistaan Itä-Lapin tulevaisuuden kunta -työpajakierroksen tulokset.
Lapin ennakoinnista viestitään
Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö
 
Tätä uutiskirjettä tehdään osana Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö -hanketta (ESR, POP-ELY). Lisätietoa hankkeesta löydät Lapin luotsin sivuilta.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Lapin liitto. Kaikki oikeudet pidätetään.


Lopeta uutiskirjeen tilaus    Päivitä uutiskirjeen tilaustietosi

Email Marketing Powered by Mailchimp