Copy
Een uitgave van muziekvereniging Sint Caecilia Schipluiden
Beschermheer: A.J. Rodenburg, burgemeester Midden-Delfland
View this email in your browser

Donateursconcert
 

Zaterdag 2 november hebben wij met de gehele muziekvereniging weer een mooi Donateursconcert gegeven. Dit keer was het thema: "Halloween" vandaar dan ook de naam: "Caecilia's Fright Night". Nadat de Dorpshoeve van top tot teen was omgetoverd tot een echt spookhuis met hulp van orkestleden kon het gaan beginnen en na een angstaanjagend verhaal in de bar van de Dorpshoeve, opende Drumpack - geschminkt als zombies, vampiers, Dracula en Frankenstein - het concert. Na het tweede stuk stapte Cornelis van Dyck onverwachts uit de doodskist die tegen de muur aan stond en begon te vertellen over hoe hij hier terechtgekomen was en vertelde zijn verhaal over de vreemde gebeurtenissen omtrent zijn vrouw Caecilia, die precies 200 jaar geleden plaatsvonden op 2 november 1819.

Na Drumpack was het jeugdorkest aan de beurt, waarbij elk stuk opnieuw werd gevolgd door een deel van het verhaal over de gebeurtenissen van 2 november 1819, verteld door Cornelis van Dyck. Na de pauze maakte het jeugdorkest plaats voor het harmonieorkest, onder leiding van Pieter Vandermeiren, die het tweede deel van het concert opende met het prachtige, zeventien minuten lang durende stuk 'The Ghost Ship' van José Alberto Pina. Het concert werd afgesloten met een uitsmijter, waarbij Drumpack, het jeugdorkest en het harmonieorkest samen 'Ghostbusters' uitvoerden. 

Voor meer foto's kunt u terecht op onze Facebook-pagina

 

Van de Bestuurstafel
 

Om te beginnen wil ik starten met de opmerking dat we binnen het bestuur op een hele fijne en positieve manier met elkaar samenwerken. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen. Ik ben aangetrokken als bestuurslid van onze club om het netwerk in stand te houden, dus de overleggen met de gemeente volgen en daar eventueel op aansluiten en algemene zaken zoals het project “muziek in de klas” op de Jozefschool. Wat betreft het overleggen met de gemeente is er van alles voorbij gekomen en meestal begon dat met “cultuur”. Zo hebben we cultuurimpuls, cultuurmenu en een werkgroep cultuurimplus. Met cultuurmenu gaan we verschillende scholen langs om de hobby die muziek heet onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Margit is daar heel actief mee en kan op een paar van die dagen nog wel een paar extra handjes gebruiken. Meld je aan dus bij haar!

Inmiddels heeft de gemeente het woord cultuur ontdekt om financieel in te kunnen schrappen. Door opgelopen kosten elders op de gemeentebegroting zal er de komende jaren naar verwachting gekort gaan worden, ook voor onze vereniging vrees ik. Met de werkgroep cultuurimplus, een initiatief van allerlei verenigingen in onze gemeente, proberen we daar verzet tegen te bieden.

Halverwege vorig jaar heeft Koen Bakker, onze penningmeester, helaas zijn lidmaatschap even geschorst (bij zo’n leuke vereniging kom je toch vanzelf wel weer terug??) en mag ik me bemoeien als interim penningmeester met de financiën. In die hoedanigheid heb ik de administratie vereenvoudigd en zodanig ingericht dat een nieuwe penningmeester daar zonder al te veel moeite mee uit de voeten kan. Een nieuwe penningmeester zal ik uiteraard daarin inwerken. Interesse in de rol van penningmeester? Spreek mij of een van de bestuursleden aan.

Tot slot – en dan weer even in de hoedanigheid van interim penningmeester – heb ik gezien dat het donateursbestand weinig aanwas kent. Naar mijn idee moeten we daar met z’n allen aandacht aan schenken. Dus heb je nog familie, kennissen of vrienden die Caecilia een warm hart toe dragen dan zijn ze welkom als donateur. Het is de bedoeling dat we op korte termijn acties ontwikkelen om de donateurs beter bij onze vereniging te betrekken.

Een mailtje naar sponsorcommissie@CaeciliaSchipluiden.nl of penningmeester@CaeciliaSchipluiden.nl volstaat.

Hans van der Houven
Penningmeester a.i. Caecilia Schipluiden

Ledennieuws

Gelukkig is Tom Salden na zijn avonturen aan de andere kant van de wereld weer heelhuids -weliswaar een stuk bruiner- teruggekeerd.
Daarnaast zijn de volgende leden de afgelopen periode afgezwaaid: Marjolein Roeleveld, Kaja Dukker, Carla Langstraat en Silvia Oosterom.  

Even voorstellen

Naast een nieuwe dirigent voor het harmonieorkest, zijn er nog twee nieuwe gezichten binnen onze die we even aan u willen voorstellen. 

Ellen Baksteen, docent dwarsfluit (zie foto):
Ik heb op jonge leeftijd de passie voor de dwarsfluit ontwikkeld, mede door toedoen van Berdien Stenberg en Sir James Galway. Op latere leeftijd heb ik ook de passie ontdekt voor het lesgeven en heb ik daarom via de Schumann akademie de bachelor of music gehaald. Ik geef graag les, workshops, concerten en werk graag mee aan allerhande projecten van operette tot rockconcert. Om me te blijven ontwikkelen, volg ik geregeld cursussen, masterclasses en workshops. Naar aanleiding daarvan ben ik ook gaan dirigeren. Dit doe ik nu voor beginnersorkestjes en ik val ook graag af en toe in bij koren. Na jarenlang, met veel plezier, vaste invaller te zijn geweest voor Tim Wintersohl, heb ik de fluitlessen van hem overgenomen. Ook ga ik de theorielessen vanaf nu verzorgen.

Ida Hazenberg, docent muziekles Jozefschool:
Mijn naam is Ida Hazenberg. Sinds november geef ik muziekles aan de groepen 6 en 7 van de Jozefschool. Ik heb het stokje overgenomen van dirigent Pieter Vandermeiren.

Met veel plezier ga ik maandag naar de Jozefschool. We werken in de klas met een nieuwe digitale muziekmethode, 123zing. Dit jaar geef ik de muzieklessen, volgend jaar nemen de leerkrachten van beide groepen het van me over. Volgend schooljaar krijg ik twee andere groepen. Op die manier wordt de methode geïmplementeerd in de school. De afgelopen periode hebben we o.a. raps gemaakt en de structuur van een popliedje onderzocht. En.. zingen hoort er vanzelfsprekend bij. Naast de klassikale lessen is er talentuurtje van 14-15 uur. Afgelopen periode heb ik jongens van de bovenbouw hun eerste verkennende klarinetlessen gegeven. En nu zijn de groepen 1 t/m 4 aan de beurt. Met hen zing ik verschillende liedjes, we spelen ritme en we verkennen muziekinstrumenten.

Ik werk als muziekdocent bij de VAK, centrum voor de kunsten in Delft. Daar geef ik klarinetlessen en muzikale vorming. Daarnaast ben ik ook muziektherapeut. Ik geef o.a. muziektherapie aan kinderen met autisme voor stichting Papageno.

De Jozefschool en muziekvereniging St. Caecilia hebben verbinding gezocht met elkaar in het project Cultuurimpuls. Ik kijk uit naar een gezamenlijk concert.

Net-niet-meer-zo-Nieuwjaarsconcert

Met witte guirlandes, kerstbomen, een bloemenrand en oliebollen werd de jarige Dorpshoeve afgelopen 25 januari omgetoverd tot een heus Wiener Musikverein. De Dorpshoeve vierde zijn 40-jarig bestaan met een feestweek die werd afgetrapt door het harmonieorkest. Net als bij de opening in 1980 kon ook nu Caecilia niet ontbreken. Voor een uitverkochte zaal speelden de muzikanten werken uit verschillende delen van de wereld. Van Oostenrijk naar Groot-Brittannië en van Argentinië naar het hoge noorden van Noorwegen. Maar bovenal klonken uiteraard de bekende Weense walsen.

Nog even leek het erop dat de speciaal uit Oostenrijk overgekomen presentatrice Frau Nina niet op het juiste station uit de nachttrein was gekomen. Het orkest startte zonder haar alvast met de Leichte Cavallerie, en gelukkig sloeg de deur tijdens het applaus open en kon Frau Nina worden verwelkomd. Zij praatte de avond vervolgens zeer behendig und grundlich aan elkaar.

Het harmonieorkest stond dit concert voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Bart Roobol. Hij gaf direct zijn visitekaartje af met een mix van walsen, een tango, pop en Disney. Tijdens de toegift der toegiften - de Radetsky Mars - zweepte Bart nog een keer het publiek op, dat dan ook in vol enthousiasme mee klapte. Samen werd geproost op het nieuwe jaar en zo gaan wij vol energie 2020 in!

Tijdens de pauze trad het Klarinettenensemble Caeckelbont op, enigszins overstemd door het op oliebollen getrakteerde publiek, maar zeker begeistert und mit Elan spelend. De foto's zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

Update van de Knotwilgen


De laatste 2 maanden van het jaar hebben de Knotwilgen Sinterklaas begeleid tijdens de intocht in Waarder (vlakbij Woerden) en Schipluiden. Nieuw dit jaar was dat Sinterklaas uitgezwaaid werd in Maasland op 6 december, hier waren de Knotwilgen ook van de partij. 

De laatste weken van het jaar waren rustig en zijn we langzamerhand gestart met de voorbereidingen voor het komend carnaval. We hebben op zaterdag 8 februari een optreden tijdens de Opwarmavond van alle Delftse carnavalsverenigingen, een goede generale voor ons. Vrijdag de 14e en zaterdag de 15e februari gaan we met de Theebukkers op stap en wel naar De Rank in De Lier voor "Vrienden van Theebukkers Live", een gezellige avond gebaseerd op het Vrienden van Amstel Live concept. Zaterdag de 15e gaan we traditioneel naar het Westerhonk waar we met de bewoners een geweldig carnavalsfeest vieren. Het weekend van 21 t/m 25 februari hebben we een zestal optredens onder andere in De Lier, Princenhage en Oeteldonk. Traditioneel sluiten we het carnaval op dinsdagavond af met een gezellige medewerkersavond bij de Theebukkers.

Dubbelconcert

Op zaterdag 1 februari verzorgde Caecilia op uitnodiging van zustervereniging Excelsior Boskoop, dat eveneens onder leiding staat van Bart Roobol, de eerste helft van het concert in de Ontmoetingskerk te Waddinxveen. De akoestiek van de Ontmoetingskerk betekende een meer gepunctueerde wijze van spelen, een zoeken naar onderling contact met de orkestleden en overdonderende fortes in de zaal. Vooral de uitvoering van ‘Ghost Ship’ maakte indruk. De tweede helft werd verzorgd door Excelsior met eveneens afwisselende stukken.

   Agenda

     21 februari:     Start carnavalsweek Knotwilgen
     8 maart:          Uitjes leerlingen, Drumpack en Jeugdorkest in Sportcenter Allround
     13 maart:        Caecilia Pubquiz 3.0 - Notenschip
     30 maart:        Algemene Ledenvergadering - Notenschip
     5 april:            Concert Drumpack en Jeugdorkest - Hoornbloem, Den Hoorn
     27 april:          Aubade Koningsdag
     2 mei:             Bevrijdingsconcert, 75 jaar vrijheid

     18 juli:            Zomerconcert
     21 november:  Donateursconcert

Oproep!
 
Voor het jubileumjaar zijn wij op zoek naar (oud) beeldmateriaal van St. Caecilia. Heb je nog (oude) krantenartikelen, foto’s, film of videos of weet je dat te vinden: geef dit door via nostalgie@caeciliaschipluiden.nl. Contactpersoon is Henk Groenendaal.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Instagram
Instagram

Nieuwe Dirigent!

Het donateursconcert betekende tevens het afscheid van dirigent Pieter Vandermeiren. Hij liet na mede dankzij het griezelige verhaal en de spookachtige entourage uiterst geslaagde concert de volgende boodschap achter op het bord:


Beste muzikanten,
Dank voor het mooie concert van zaterdag en het voorbije 1½ jaar! Ik zal jullie niet snel vergeten. Veel succes met alles!
Groeten, Pieter

Per 25 november nam Bart Roobol het stokje over. Alhoewel, stokje... Bart dirigeert liefst zonder baton. Het was een omschakeling voor het orkest van de precisie en meer klassieke benadering van Pieter om te wennen aan meer focus op muzikale lijnen en vooral ook het met plezier samen muziek maken dat Bart nastreeft. Met veel enthousiasme staat Bart op de bok en inspireert hij daarmee de muzikanten. Ook kwamen vrijwel direct arrangementen van Bart op de lessenaar te staan. Leuk!

Als instrumentalist is Bart trompettist. Op dit moment speelt hij bij de fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht. Hij volgt ook een master studie op het conservatorium bij onder anderen Sander Teepen. En hij is dirigent bij zustervereniging Excelsior Boskoop (op woensdagavond).

Afsluiting 2019 Jeugdorkest
 

In de donkere dagen voor Kerst had het Jeugdorkest een drukke speelagenda; Vrijdagavond 13 december, na de verkorte repetitie, verplaatsten de muzikanten zich met hun instrumenten naar het Koningin Julianaplein in den Hoorn om daar op te treden tijdens de Kerstmarkt. Aangezien de marktkraampjes hun boel al aan het inpakken waren, was er gelukkig interesse voor ons optreden, een lichtpunt op het duistere plein. De bij het publiek bekende kerstliederen werden uit volle borst meegezongen , vooral door onze Schipluidense fans.

Een week later stond op zaterdagavond de 21e december het “Christmas is all around”- concert inhet Notenschip geprogrammerd. Bij dit optreden werd een nieuwe opstelling uitgeprobeerd: het orkest omringde het publiek, dat nu het zingende middelpunt vormde. Zo “allen tezamen” werd het een echt sfeervol kerstconcert, uiteraard met kerstkransjes, chocomel en glühwein.

Opleidingen 

Orkestles:
Vrijdagavond 15 november hebben we onze kennismakingscursus gezellig afgesloten met de orkestles. De 10 deelnemende kinderen (en ook broertjes en zusjes) hebben het een en ander geleerd over het orkest en de dirigent, en ze mochten aan het eind ook zelf in het orkest instrumenten uitproberen. Uiteraard kregen ze allemaal een mooi diploma.

Examens:
Zaterdag 7 december hebben 2 leerlingen praktijk-examen gedaan in Nieuwerkerk a/d IJssel. Julia Robbemond heeft A-examen gedaan op dwarsfluit en Robin Paalvast heeft op saxofoon het B-examen gedaan. Beiden zijn geslaagd, van harte gefeliciteerd!


Cultuurmenu kick-off:
Bij de officiële kick-off van het Cultuurmenu op 20 november 2019 hebben twee van onze leerlingen, Kick Nette en Maybritt v.d. Lee (samen met haar vriendinnetje Maylynn), de muzikale opening verzorgd. Bij deze kick-off waren vertegenwoordigers van de scholen en de deelnemende culturele instellingen en ook Wendy Renzen, de wethouder van Cultuur, aanwezig, dus we waren heel trots op hun mooie optreden!

Overlijdensberichten

Jeanne Alsemgeest, jarenlang bestuurslid van de drumband en vrijwilliger voor de vereniging, en Nel Boks-Gielesen, weduwe van Aad Boks (vm erelid)
Share Share
Forward Forward
Copyright © 2020 Caecilia Schipluiden, All rights reserved.