Museum SMAAK is een tijdelijk museum door senioren, voor iedereen in het indrukwekkende en historische pand van het Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort centrum. Het museum is precies een maand open: van 1 tot 31 oktober 2016. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
van onze secretaris, Edwin Janssen
Wat vliegt de maand oktober toch voorbij. Zo sta je nog in het net ontsproten oktoberzonnetje met je glaasje sjampoepel te genieten van de dansrijke opening van SMAAK 2016 en zo is het alweer bijna voorbij. En dan kom je tot de conclusie dat je er ineens helemaal nog niet vaak genoeg bent geweest. De volgende week is het alweer voorbij. Je bemerkt opeens het weeïge gevoel in je maag en het trekken van de spieren in je nek. Dat zal toch niet? Jawel, toch! Aargh! Je voelt de stress langzaam toeslaan. Je moet er nog een keer naar toe. Nu kan het nog. In november gaat het niet meer. En dan kun je nog wel naar exposities over Alma-Tadema, Frans Post of de ode aan de Rotterdammer. Maar je kunt niet meer naar SMAAK. Dan kun je niet meer zien hoe Tais Teng als artist in residence live in het St. Pieters en Bloklands aan de slag is. En dat moet je hebben meegemaakt. De mensen die op die manier konden meewerken aan de prachtige fontein die nu prijkt in de tuin van de besloten afdeling spreken daar nu – een jaar later – nog honderduit over. En dat zullen diegenen die nu met Tais Teng aan de gang gaan ook ervaren. Hetzelfde geldt voor de ouderen die zullen deelnemen aan de workshop ‘Rembrandt onder de arm’, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Rembrandthuis. Of wat te denken van de workshop florale kunst met Aukje Oosterkamp? Die deelnemers houden blijvende herinneringen over aan SMAAK. En dat geldt zeker niet in mindere mate voor de groep die lekker aan de moderne dans gaat. En dan is modern in dit geval ook écht modern! Het gaat over hiphop en urban dance. En weet dat als je eenmaal wordt ondergedompeld in die danscultuur, je ook de muziek beter snapt en waardeert. Ideaal dus voor mensen die nog een brug willen slaan naar de jongere generatie: bijvoorbeeld de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen of eventueel nog een generatietje verder. En als dat het niet is, kun je gewoon nog naar het slotdebat, de voorstelling van de Ol’ Foxes of “gewoon “ naar de expositie. En daarbij is gewoon niet gewoon: deze pop-up-collectie is immers liefdevol samengesteld door onze negen gastconservatoren. En je weet het: de beste remedie tegen stress is niet er tegen strijden, maar er aan toegeven. Beweeg mee en ga nu maar gewoon! We zien u in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in de komende week. Anders is het te laat. Slik. Ja, echt te laat.
De SMAAK van één van onze kunstenaars
Van Wilma Hornsveld, één van onze kunstenaars
Op uitnodiging van Ria Afman staat mijn "Vouwsel" textiel-indruk nu bij de Pop-up expositie van SMAAK. Ik vind het bijzonder om van Ria haar tijdelijke SMAAK-collectie deelgenoot te mogen zijn.
Ria haar thema " Kunst in beweging " spreekt mij zeer aan want in mijn leven en werk ben ik hier steeds naar op zoek en is het een uitdaging om de beweging vorm gegeven.
Het werken met klei inspireert mij door de vele mogelijkheden die het biedt. Het vormen, vervormen de verschillende stooktechnieken. Het is voor mij als het leven zelf, verrassend en tegelijkertijd kleurrijk.
Mijn levensmotto is:
Klei is voor mij een levensbron
Zet mij in beweging
Nieuwe vormen ontstaan
Get Blue, sponsor voor SMAAK
Van onze sponsor Get Blue/Heidy Koelewijn
In de opening van Pop-up Museum Smaak maakte 'Dorothè van Manen' een inspirerende indruk. Ongeacht haar leeftijd is ze nog ontzettend actief en ziet ze er geweldig uit, omdat ze van het leven een feestje maakt. Door niet achter de geraniums te blijven zitten, maar te dansen. Oftewel: in beweging blijven!
Dat is precies wat Get Blue ook wil. Mensen met elkaar verbinden, zorgen dat ze durven te ontspannen, een doel hebben om voor op te staan, blijven bewegen en genieten van optimale voeding. Deze manier van leven is geïnspireerd op de Blue Zones: gebieden in de wereld waar mensen tot op ongewoon hoge leeftijd kerngezond én gelukkig blijven.
Wij bieden een persoonlijk totaalpakket aan services die bijdragen aan Verbinding, Ontspanning, Zingeving, Beweging en Voeding. Zo werken we samen aan een leven vol gezondheid en energie. Get Blue brengt Smaak in je leven!
In het museum vind je een stand van Get Blue. Daar liggen ook invulkaartjes: kies welke jou het meest aanspreekt, beantwoord de vragen en win!
Ben je nieuwsgierig naar ons? Neem contact op via info@getblue.nl of 06 – 21 29 76 62 en kom gezellig op de koffie.
Bedankt!
Mijn eerste vrijwilligersbaantje
Van Heleni Greeve, Rondleider én kunstenaar
Na jaren mantelzorg en het alleen opvoeden van mijn dochter moest ik er eerlijk gezegd niet aan denken…
Tot Ria Afman bij me kwam om voor SMAAK een schilderij uit mijn collectie als beeldend kunstenaar te zoeken.
Ria vertelde mij dat er gastvrouwen en rondleiders gezocht werden gedurende de maand van SMAAK. Ik wist direct dat ik dit WEL wilde: VRIJWILLIG IN DE KUNST!
En elke keer als ik er ben, geniet ik:
Het prachtige gebouw ademt een lichte en ruime, open sfeer. De kunstwerken komen er zo mooi tot hun recht! En het is ook kwaliteit wat er hangt!
Zo anders dan de nauwe gangen, bedompte sfeer en tenenkrommende “kunst” die ik elders zag; bij de jarenlange bezoeken aan mijn vader, moeder en mijn zus of als ik een expositie ga inrichten in een verzorgings- of verpleeghuis en van te voren kom kijken.
In het gastvrouw zijn voor de bezoekers en het spontaan omgaan met iedereen die hier woont en werkt voel ik mij als een vis in het water.
Me verdiepen in de SMAAK van anderen, de gesprekken aangaan met de bezoekers en de bewoners over hun SMAAK vind ik heel leuk en verrijkend.
De ontmoetingen met alle SMAAK makers, de gastconservatoren met hun SMAAK en het MT van SMAAK zijn mooi. Allemaal mensen met SMAAK!
Dat SMAAKT naar meer!
Wat ik zou wensen:
Meer betrokkenheid van de bewoners bij SMAAK en een aktievere rol voor hen die dat willen.
Bijvoorbeeld rondleider zijn voor de bewoners, zelf iets over hun smaak vertellen, een interview met hen.
Meer publiciteit in de media voor SMAAK, want het is de moeite waard!
27 oktober Florale kunst: Samen een kunstwerk maken mbv materiaal uit natuur Locatie: Pieters en Bloklands Gasthuis Achter Davidshof 1
Tijdstip: 27 oktober van 10:00 tot 12:00
In deze workshop leert u kunstwerken maken van plantaardige materialen. De workshop wordt gegeven door Aukje Oosterkamp, natuurgids en floral designer. Door plantaardige materialen te combineren met textiel, papier of een ander materiaal ontstaan prachtige en unieke objecten. De objecten worden tentoongesteld in Pop-up Museum SMAAK.
Toegang: €7,50
Opgave vooraf per mail: info@stichtingsmaak.nl
Maximaal 15 deelnemers
Mad Skills 29 oktober Hiphop en Urban culture speciaal voor 65plussers
Zaterdag 29 oktober, 14:00-16:30
Interactieve presentatie Hiphop dans en Urban culture en vervolgens unieke dansworkshop. Alles mag fout gaan, maar na afloop kun je wel dansen en wil je niet meer stoppen, voor iedereen en in het bijzonder 65+.
Presentatie: 14.00-15.15
Workshop: 15.30-16.30
Madskills is een groep jonge professionele urban artists. Ze zijn gespecialiseerd in Hiphop dance. Madskills heeft een speciale methodiek ontwikkeld waarmee iedereen, ook senioren, op actieve wijze kennis kunnen maken met Hiphop dance. Vier professionals geven een presentatie voor het publiek. Aan de presentatie doen een DJ, twee dansers, een rapper en een beatboxer mee. Daarna volgt een gratis dansworkshop voor alle leeftijden. Speciaal geschikt voor iedereen en in het bijzonder 65-plussers zonder danservaring!
Toegang: gratis
Smaakdebat 30 oktober Vrolijk debat met SMAAK over kunst
Tijdstip: 30 oktober, 12:00-14:00
Wat is kunst? Het is een onmogelijke vraag om te beantwoorden, maar spannender wordt het als we kijken naar de functies van kunst. Je kunt ervan genieten (de esthetische functie), je kunt je erdoor uitdrukken (de expressieve functie) en je kunt het gebruiken in je dagelijkse leven (de praxis of life). Dat laatste doet niet iedereen, maar zo is de kunst ooit wel begonnen. Denk aan de kathedralen en kunst in de kerk, die als doel hadden om het leven te verbeelden, in een tijd dat niemand kon schrijven.
Kunstenaar/filosoof Jaap Broersma neemt u in een workshop mee in de ontdekkingstocht van hoe je kunst in het dagelijkse leven kunt gebruiken. Kunst als koffie. Broodnodig.
Toegang: €12,50 (incl. lunch)
Opgave vooraf per email: info@stichtingsmaak.nl
Maximaal 30 deelnemers