Copy
Pop-up Museum SMAAK is een tijdelijk museum door senioren, voor iedereen in het indrukwekkende en historische pand van het St Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort centrum. Het museum gaat ook dit jaar weer in oktober plaatsvinden. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
View this email in your browser

Terug- en vooruitblik

Van Jolanda van Essen, Bestuurslid

Met SMAAK aan tafel
Op donderdag 9 februari jl. was het bestuur van Stichting SMAAK samen met directeuren Andries Potter en Marlies Juffermans en secretaresse Magda van Dijk in het Leerhotel in Amersfoort voor ons jaarlijkse etentje. Een mooi moment om SMAAK 2016 te evalueren en gelijktijdig SMAAK 2017 in te leiden.
In het restaurant, waar al doende wordt geleerd, werden we getrakteerd op verrassende en culinaire kunstwerkjes. Onze complimenten voor dit effectieve concept van leren in de praktijk.
En wat hebben de leerlingen van het Leerhotel een geweldig resultaat bereikt met de benefietdiners voor Stichting SMAAK. We zijn nog steeds onder de indruk. Heel veel dank daarvoor.  
Aan tafel wordt al snel duidelijk dat het volop borrelt. We kijken terug op een succesvolle editie van SMAAK 2016, maar SMAAK 2017 is ook alweer helemaal in beeld.


100 jaar De Stijl
Ter ere van het 100-jarig bestaan van kunststroming De Stijl, is 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. De Stijl heeft nog steeds een grote invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Vier van de belangrijkste De Stijl kunstenaars, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Daarom brengen Utrecht & Amersfoort het erfgoed van de kunstenaars in beeld. Het invloedrijke werk van onder andere Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan staat in 2017 op unieke wijze centraal in nieuwe tentoonstellingen en evenementen. De twee kunstenaars hebben elkaar in hun tijd nooit ontmoet, maar dat gaat in 2017, tijdens het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’, symbolisch alsnog gebeuren. http://www.destijlutrechtamersfoort.nl/nl.


Lekker abstract!
Het paviljoen voor 750 jaar Amersfoort heeft al een nieuw jasje gekregen. Stichting SMAAK sluit graag aan bij dit themajaar. Het Pop-up Museum SMAAK kiest in 2017 voor het thema: LEKKER ABSTRACT !

Het belooft weer een verrassend stijlvolle SMAAK-editie te worden. De dynamiek van SMAAK, Senioren Met Anderen Actief in Kunst, is aanstekelijk. Het bestuur begint vast met aftellen tot 1 oktober.
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Van SMAAK naar 'Taste'

 Van Marlies Juffermans, onze artistiek directeur

Half februari ging ik samen met Andries Potter op bezoek bij het museum Gallery Oldham in Engeland. Dit museum bevindt zich in het kleine stadje Oldham, onder de rook van Manchester. Gallery Oldham wil graag meer ouderen bereiken en is zeer geïnteresseerd in de werkwijze van het Pop-up Museum SMAAK. Ze wil nu onderzoeken of er in de gemeente Oldham zowel actieve senioren als woonzorgcentra zijn om gezamenlijk een dergelijk project als SMAAK op te zetten.

Andries en ik verwachtten een klein lokaal museum aan te treffen, maar tot onze verrassing bleek Gallery Oldham een indrukwekkend groot museum, met diverse afdelingen. Naast een enorme afdeling natuurhistorische voorwerpen zijn er afdelingen met cultuurgeschiedenis en met moderne kunst. Het museum heeft een uitgebreide eigen collectie kunstwerken. Het trekt een divers publiek van alle leeftijden. Dat komt mede omdat in het gebouw ook de bibliotheek gevestigd is. En door het diverse aanbod van activiteiten, de jongste doelgroep bestaat uit baby's vanaf zes weken!

In april wordt bij de grote glazen ingang van Gallery Oldham een speciale hoek ingericht over het Pop-up Museum SMAAK. Er komen banners met foto’s van betrokkenen van SMAAK en interviews waarop ze vertellen wat SMAAK voor hen betekent. Ook wordt de film getoond die onze filmer Dick van den Berg al speciaal voor Engeland gemaakt heeft. Andries en ik gaan terug naar Oldham om bij netwerkbijeenkomsten uit te leggen welke impact het Pop-up Museum SMAAK op actieve senioren en kwetsbare ouderen kan hebben en wat het betekent een dergelijk project op te zetten.

We hopen dat we zo het Pop-up Museum SMAAK de grenzen over krijgen om met onze unieke concept zowel actieve senioren als kwetsbare ouderen in Engeland meer van kunst kunnen laten genieten. Door senioren, voor iedereen…. from the old, to all!
 
 

2017 goed begonnen

Van Andries Potter, onze zakelijk directeur
De laatstejaars studenten van het Leerhotel hebben begin januari 3 fantastische benefietavonden ten behoeve van SMAAK georganiseerd. Marlies en ik hadden het geluk om bij alle drie de avonden aanwezig te zijn. Alle avonden waren strak geregisseerd door deze jonge professionals. Bijzondere menu's, spetterende optredens en spectaculaire veilingen. Met een hele mooie opbrengst. De studenten hebben €13.000,-!! bij elkaar opgebracht. Wat ons betreft zijn alle studenten geslaagd. Wat ik ook mooi vond is dat de studenten er op stonden dat ook senioren konden deelnemen aan deze avonden. Ze hebben geregeld dat elke avond een aantal bewoners van het Pieters en Bloklands Gasthuis hebben meegedaan.

Daarnaast zijn we ontzettend trots op onze nominatie voor 'meest maatschappelijk uitje' door de ANWB. Dank voor al uw stemmen. We zijn in de top 15 beland. Een prestatie waar we met z'n allen heel blij en trots op mogen zijn.
Dank voor al uw stemmen.

En we hebben nóg een hoogtepunt: we zijn geïnterviewd voor de radio in Engeland. Het was erg leuk om in het Engeland geïnterviewd te worden. De interviewer vertelde ons een uur van te voren dat we iemand in Nederland 'moesten' bellen. Gelukkig kregen we Bob Pauls (vrijwilliger van SMAAK en bewoner van het Pieters en Boklands Gasthuis) te pakken. Een groot compliment voor zijn flexibiliteit en zijn enthousiasme tijdens het interview.

Kortom: Het jaar is weer heel goed begonnen.

Hans Rolleman, onze nieuwe salesman

Van Hans Rolleman, onze nieuwe vrijwilliger

Via Meet&Discover aan de stadsring kwam ik in contact met Andries Potter. In het gesprek dat daarop volgde met Andries en Marlies Juffermans, viel mij op hoe enthousiast en gepassioneerd zij waren over Stichting Smaak en over de nieuwe en verdere ontwikkelingen die gaande zijn.

Het Pop-up museum Smaak vormt de verbinding met ouderen, waarbij kunst ook weer toegankelijk word voor diegene waarbij dat, om welke reden dan ook, wat lastiger is geworden. Het is door senioren maar voor iedereen. Kunst inspireert, creëert, ervaart en verbindt. Zoals Marlies zelf zegt: Er mag meer geluisterd worden naar de mening en smaak van ouderen. Zelf heb ik bij mijn ouders gezien hoe lastig het op een gegeven moment kan zijn als je wat ouder wordt en je daardoor niet meer zo mobiel bent. Het is dan fijn om te zien dat er een dergelijk initiatief is dat bestaansrecht heeft maar dat zeker ook verdiend.
Dit alles vindt ook nog plaats op een schitterende locatie in Amersfoort, namelijk het St. Pieters en Bloklands Gasthuis; Een Must-see !

Kortom: Ik ben enthousiast geraakt en wil daarom graag mijn steentje bijdragen. Ik heb aangeboden mijzelf de komende tijd bezig te gaan houden met het werven van sponsoren. Moet ongetwijfeld gaan lukken met zo’n mooi initiatief.

Ik kijk uit naar een succesvol jaar voor SMAAK in 2017.

Frans de Kok ondersteunt SMAAK

Van Frans de Kok, onze andere nieuwe vrijwilliger
Ik ben 56 jaar jong en al weer ruim 33 jaar getrouwd met Giny. Samen hebben we twee geweldige dochters en door hen ook nog eens twee prima schoonzonen.

Na mijn afstuderen in 1986 als gezondheids- en onderwijspsycholoog ben ik begonnen als gezondheidsvoorlichter in het Kruiswerk. Hier ben ik richting PR/communicatie & Marketing gegaan en uiteindelijk ben ik na bijna vijf jaar vertrokken als organisatie-/beleidsadviseur. Na verschillende functies ben ik nu bestuurssecretaris a.i. in de ouderenzorg .

In december 2016 ben ik in contact gekomen met Andries en Marlies. Zij zijn op zoek naar een projectleider om dit jaar – voor de derde keer op rij – het pop-up museum van Stichting SMAAK te realiseren. Ik heb aangeboden daarbij te ondersteunen. Ik wil hen en de projectleider graag – op de achtergrond – adviseren/begeleiden, coachen en ondersteunen.

Mijn culturele ervaring en achtergrond ligt vooral bij de podiumkunsten. Toen ik vanuit Noord-Brabant in Amersfoort kwam wonen, ben ik de eerste jaren lid geweest van een Vocal Group. Vervolgens heb ik twee musicals geschreven – waarvan één over de geschiedenis van Amersfoort – en geproduceerd. En inmiddels ben ik alweer ruim vier jaar lid van het koor Smartofore. Wij zingen vierstemmig het Nederlandstalig populaire lied in een ander jasje. Bij dit koor ben ik zowel voorzitter als penningmeester en belast met de website en de PR. Daarnaast ben ik ook voorzitter van het koren-overleg – vanuit Scholen in de Kunst – in Amersfoort; we hebben in onze stad zo’n 70 koren.

Ik vertrouw erop dat we dit jaar met het hele team van Stichting SMAAK en de vele vrijwilligers weer een geweldig Pop-up museum aangevuld met diverse activiteiten en workshops kunnen realiseren. En ik hoop dat ik daar – in De Stijl – mijn steentje aan kan bijdragen.

Get Blue over gezond ouder worden

Van Heidy Koelewijn, Get Blue manager
Tijdens het Pop-up Museum Smaak afgelopen maand oktober waren wij ook vertegenwoordigd en misschien hebt u ons wel gezien. Graag vertellen we nog even iets meer over onszelf en waar we nu staan. We richten ons op succesvol ouder worden, oftewel gezond en gelukkig ouder worden, want dat wil iedereen. HOE je oud wordt, hangt voor ongeveer een kwart af van je genen. De overige driekwart is afhankelijk van je leefgewoonten. Je kunt dus veel fysieke en mentale ongemakken voorkomen, als je maar weet hoe. En daar kan Get Blue je bij helpen.

Get Blue is meer dan bewegen alleen. De combinatie van beweging, gezonde voeding, sociale contacten en ontspanning creëert de optimale omstandigheden voor een energiek en gezond leven. Specifiek biedt Get Blue hierin beweging op allerlei manieren, maandelijkse activiteiten en uitjes, massages, visagie, fysiotherapie, mylogenics, leefstijlcoaching en mindfullness in de vorm van losse activiteiten en services als ook een aanbod van programma’s. Dit kan individueel of in kleine groepjes, maar persoonlijke aandacht staat altijd centraal.

Op dit moment hebben we een startpakket ontwikkeld. Het startpakket is een kennismakingspakket waarin wij in 6 weken tijd een preview geven van de mogelijkheden van Get Blue en waarin de pijlers, verbinding, ontspanning, zingeving, voeding en beweging benadrukt worden. 1x per week vanaf donderdag 9 maart a.s. van 14.00 tot 15.30, bieden we een gevarieerd aanbod van verschillende beweegvormen, voedingsworkshops, ontspanning en mindfulness, in kleine groepjes, op een prachtige locatie: onze premium gym aan de Amsterdamseweg 18 in Amersfoort.

Dus vraagt u zich af: Hoe kan ik mijn leven op een zinvolle manier zo lang en vitaal mogelijk invullen? of Hoe kan ik andere mensen van mijn leeftijdscategorie op een vertrouwde en veilige manier ontmoeten, hoe doe ik dat? of Ik wil meer dan sporten en bewegen alleen, waar vind ik zoiets? Get Blue biedt dit allemaal in dit totaalprogramma speciaal voor deze vragen en behoeften.  Een mooie start om nog lang van een gezond en energiek leven te genieten. Meld u aan via: http://www.getblue.nl/programmas/get-blue-startpakket-amersfoort/

 

Belangrijke data

1 t/m 31 oktober
SMAAK in St Pieters en Bloklands Gasthuis

Copyright © 2017 Stichting SMAAK, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp