Copy
Nummer 3 - 13-8-2020
In het bijzondere Corona-kunstproject “Een Creatieve Knuffel voor Jou” maken jongeren (17-27 jaar) en ouderen (70+) samen een kunstwerk. Hiermee willen we iets betekenen voor kwetsbare ouderen die vanwege het Corona-virus heel weinig mensen contacten hebben. Stichting Smaak heeft als doel zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de kans te geven om van kunst te kunnen genieten. SMAAK heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van kunstprojecten voor ouderen. De stichting heeft in Amersfoort en Amsterdam het succesvolle Pop-up Museum SMAAK opgericht. Het Pop-up Museum SMAAK heeft landelijke en internationale bekendheid gekregen. View this email in your browser

Ons corona project ”Een creatieve knuffel voor jou” is in volle gang!

Eind juli was de tweede bijeenkomst met de jongeren die op dit moment met de ouderen kunstwerken maken. De jongeren en ouderen vormen duo’s. Elke duo maakt een gezamenlijk kunstwerk om de isolatie ten gevolge van corona te verlichten. Op de bijeenkomst vertelden de jongeren over de eerste ontmoetingen met “hun” oudere. De social distance werd goed gehanteerd en de meeste ontmoetingen vonden buiten plaats.

Het was voor de meeste jongeren best spannend om contact te leggen met iemand die ze niet kenden. Maar het bleek dat ze allemaal heel hartelijk en warm werden ontvangen. De ouderen keken echt uit naar hun bezoek. De duo’s zijn allemaal aan de slag gegaan en de kunstwerken worden prachtig! Elk kunstwerk is anders en bijzonder. Het is duidelijk dat de samenwerkingen tussen jongeren en ouderen bronnen van inspiratie zijn. We gaan natuurlijk nog niet verklappen wat er gemaakt wordt, dat ziet u aan het einde van de zomer in onze kunstkrant en op onze website. 

Om u toch een klein beetje een inkijkje te geven stellen wij graag Irina aan u voor. Irina werkt samen met 2 oudere dames aan een kunstwerk.

Hoi, mijn naam is Irina Kramers. Na de start van het project heb ik met twee ouderen kennisgemaakt, mevrouw Aronstein en mevrouw Van Dijk. Met beide heb ik leuke gesprekken gevoerd over allerlei onderwerpen: de coronacrisis, onze achtergrond en visie op de wereld, reizen en natuurlijk kunst. Ook zijn we uiteindelijk tot mooie plannen voor kunstwerken gekomen. Momenteel ben ik op vakantie, en heb dus alleen een paar schetsen. Half augustus beginnen we met de praktische uitvoering.

Start tweede groep

Binnenkort gaan we starten met de tweede groep duo’s. Via diverse verpleeghuizen en zorginstellingen in Amersfoort zijn er veel nieuwe aanmeldingen van ouderen gekomen. Ook hen gunnen we creatieve knuffels.

Wie wil zich hiervoor inzetten? We zoeken zowel jongeren als “oudere” jongeren, kortom iedereen met een warm hart en affiniteit met kunst kan zich hiervoor bij ons aanmelden. Ervaring in het maken van kunst is handig, maar niet per se noodzakelijk. We bieden artistieke begeleiding door een professionele kunstenaar. U bepaalt zelf hoeveel tijd u aan het project besteedt. Meedoen levert gegarandeerd nieuwe contacten, plezier en voldoening op. We kijken naar u uit!

Creatieve Knuffels breidt uit! Volwassenen ouder dan 27 jaar kunnen zich ook opgeven als deelnemer!

Afgelopen week hadden we een gezellige reünie met de gastconservatoren van de eerdere edities van het Pop-up Museum Smaak. En gelukkig waren Magda van Dijk (project assistent) en Emile van der Kruk (begeleidend kunstenaar) ook aanwezig. Wat was het leuk om al die mensen weer te zien die de afgelopen jaren zulke mooie en boeiende kunst uitgezocht hebben. En die ons natuurlijk zo goed geholpen hebben om een aantal fantastische edities van het Pop-up Museum Smaak te organiseren. 

We mochten gebruik maken van de Mannenzaal. Een prachtige locatie en ook nog verbonden aan het Pieters en Bloklands Gasthuis. Wisten jullie overigens dat Amersfoort hiermee de oudste Mannenzaal van Nederland heeft. Je kunt de Mannenzaal nu als museum bezoeken en dat is de moeite van een bezoekje zeker waard!!

Marlies Juffermans heeft verteld over de huidige structuur van Stichting Smaak en de activiteiten waar de stichting nu mee bezig is. Marie José De Bie presenteerde enthousiast het project “Een creatieve knuffel  voor jou”. Daarna hebben de deelnemers meegedacht over dit project. En we hebben vooral kunnen bijpraten. Het was gezellig en zinvol, want we hebben flink wat ideeën gekregen. En een aantal gastconservatoren wil graag meehelpen met het creatieve knuffelproject. We kijken terug op een gezellige en succesvolle middag.

Wat was het leuk vorige week in de Mannenzaal: 12 SMAAKMAKERS en alle 4 de organisatoren van 3 Amersfoortse versies van SMAAK bijeen. Leuk om iedereen weer te zien en te spreken. Maar nog leuker is dat het “gouden trio” niet stil gezeten heeft. Naast het lopende project Een Creatieve Knuffel voor Jou wordt er gewerkt aan nog twee projecten: een dansproject met gemêleerde jongeren onder leiding van een Spaanse dansleraar en een project over huisvesting en wonen met een groep Nederlanders en Duitsers. Dus blijf Stichting SMAAK in de gaten houden, ze zullen iedereen opnieuw verrassen! Namens Mieke Wagener, gastconservator van het 1e uur.

Wil je wel meehelpen aan de creatieve knuffel, maar weet je niet hoe? of heb je belangstelling om samen met een ouder iemand een kunstwerk te maken, meld je dan nu aan via info@desmaak-makers.nl!
STAY SAVE AND COOL

Aanmelding en meer info via:

Website creatieveknuffelvoorjou.nl
Mail naar info@desmaak-makers.nl 

Crowdfunding https://www.gofundme.com/f/een-creatieve-knuffel-voor-jou
Projectteam Marlies Juffermans, Andries Potter, Marie-José De Bie
Copyright © 2020

Stichting SMAAK, All rights reserved.


Pop-up Museum Smaak is een initiatief van:
Stichting Smaak / info@stichtingsmaak.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting SMAAK · Kokjesbongerd 9 · Amersfoort, 3817 AZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp