Copy
Museum SMAAK is een tijdelijk museum door senioren, voor iedereen in het indrukwekkende en historische pand van het Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort centrum. Het museum was precies een maand open: van 1 tot 31 oktober 2016. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
View this email in your browser

Bedankt voor de heerlijke SMAAK

  van onze bestuursvoorzitter, Klazien Teeuwissen
Nog een laatste keer wandelde ik op 'een gewone donderdagmiddag' door het museum. Verbaast en verheugt over dat het dit jaar weer gelukt is.

Ook ik ben weer gaan houden van groot(s), klein(schalig) en (ont)roerende kunst. Van harde materialen tot de zachte wol/katoen.

Negen gastconservatoren: Marian, Yvonne, Anne, Neeltje, Agnes, Ans, Dorothe, Marjolein, Ria en Riet lieten ons naar hun gekozen kunst kijken. Dank jullie wel.

Soms hoorde ik geluiden dat er te weinig aandacht was voor de kunstenaars zelf. De gastconservatoren lieten hen zien door hun kunst te laten spreken.  Dank jullie wel, dat jullie prachtige kunstwerken maken. Op de site vind u de keuze van de gastconservatoren. Zo vind u wellicht zelf de weg naar nog meer mooie kunst van de kunstenaars.

Gastheren, gastvrouwen, fijn dat jullie er waren om op te letten of bezoekers hun weg vonden en regelmatig van  mooie, boeiende uitleg te voorzien. Te veel namen om te noemen. Ook voor jullie: dank je wel!

Leuk om te horen dat jullie het bijzonder vonden om Tais Teng aan het werk te zien. Dat hoorde ik ook van een nichtje van mij. Zij werd geïnspireerd door het gesprek met Tais en kwam terug met veel zin om zelf weer te gaan schrijven. Zo wordt ook jongeren geïnspireerd door SMAAK.

Als voorzitter van de Stichting Smaak bedank ik ook alle 2.000!! bezoekers. Ik hoop dat zij net, als ik, hebben genoten van het mooie Pieters en Blokland Gasthuis. Wat fijn dat wij weer bij u binnen mochten zijn en de samenwerking prettig was.

En last but not least Andries en Marlies en de ondersteuners in het managementteam. Het is een uitdaging om een succes weer te herhalen. Het is jullie weer gelukt!

Ik hoop van harte dat er in Nederland en wellicht ook in Europa enthousiaste besturen zijn, die het aandurven om zelf deze bijzondere manier van ouderenparticipatie & kunst binnen hun muren toe te laten. Daar wordt jong en oud blij van. En wij kunnen hen met raad bij staan.

SMAAK alweer voorbij, maar niet helemaal

 Van Marlies Juffermans, artistiek directeur SMAAK

Een maand SMAAK, het lijkt zo lang, maar opeens is het weer voorbij.  Maandag 31 oktober: de kunstwerken worden voorzichtig van de sokkels getild en ingepakt. De schilderijen worden van de muren gehaald. Kunstenaars en conservators brengen de werken weg, geholpen door medewerkers van het SMAAK-team. Er wordt nog een laatste blik geworpen op de mooie hal waar een maand lang het Pop-up Museum SMAAK zetelde. De rust keert terug in het Gasthuis…. Sommige bewoners vinden dat wel weer fijn, maar anderen hebben zo genoten van de reuring die SMAAK teweegbracht, dat ze het op de dag van de sluiting al gaan missen.
“SMAAK gaf warmte”, zei een vrouw wiens moeder op de afdeling “Kleinschalig Wonen” verblijft. Ze vertelde dat haar moeder vanwege dementie niet alles begreep wat er gebeurde, maar wel meekreeg dat er veel belangstellende mensen in het Gasthuis kwamen.
Ook de muziekoptredens die we als onderdeel van het Pop-up Museum SMAAK organiseerden, bleven hier niet onopgemerkt. Flarden muziek drongen door tot achter de gesloten deuren. Een medewerker van het Gasthuis vertelde ons dat de bewoners zichtbaar meegenoten en sommigen daarbij zelfs een traantje wegpinkten. Vooral de schitterende optredens tijdens de Bachdag ontroerden.
Spannend was het optreden van Mad Skills, een groep jonge urban artists. Ze gaven een show met hiphop dans en beatboxing en vervolgens een dansworkshop. Hoe zou dit de ouderen bevallen? Dat werd als snel duidelijk: het dak ging eraf! Zo’n zestig deelnemers, waaronder het merendeel ouderen, genoten van de show en deden vol overgave mee aan de workshop. Met zweet op het voorhoofd werden de urban moves intensief geoefend en werd er zelfs opgetreden voor elkaar!
Het thema van het Pop-up Museum SMAAK dit jaar was “natuur”, in elk denkbare vorm en uiting. Het symbool was de geranium en het leven achter de geraniums. Onze artsist in residence, de schrijver Tais Teng, heeft zich door de geranium laten inspireren en legt nu de laatste hand aan het prentenboek over de avonturen in het duistere geraniumwoud. Begin 2017 zal dit boek officieel verschijnen, en is het weer tijd voor een feestje.
Tot dan!

Even voorstellen!

Van Jasper de Blok
Mijn naam is Jasper de Blok en ik werk als docent/projectleider op Hotelschool Amersfoort/Leerhotel het Klooster. De mooiste taak die ik daar mag uitvoeren is het organiseren van benefietdiners samen met de afstuderende studenten. Per jaar steunen we twee lokale goede doelen met deze benefietdiners en extra actie's.

Dit half jaar ondersteunen wij Stichting Smaak. De studenten hebben zich al in het pop-up museum ingezet en zich verdiept in de doelgroep op locatie in het st. Pieters Bloklands Gasthuis in de maand oktober. Inmiddels zijn we met drie klassen weer volop bezig met de organisatie van de benefietdiners. Deze feestelijke diners vinden plaats in de kerkzaal van het Leerhotel, waar u als gast een compleet arrangement per persoon kunt reserveren. Natuurlijk zijn deze avonden omlijst met muziek, entertainment, loterij en veiling.

Wilt u ook op deze manier Stichting Smaak ondersteunen, reserveer dan via www.leerhotelhetklooster.nl.

zien wij u ook op 11, 12 en 13 januari?

De SMAAK van Pieters en Bloklands Gasthuis

Van restaurant St. Pieters en Bloklands gasthuis

Op dinsdag 22 november serveert André Zegers met zijn team een extra uitgebreide maaltijd, waar u ook aan kunt deelnemen.

Menu
Heldere groentesoep met stokbrood en boter

“Diverse Stamppotjes”
Geserveerd met rookworstje en slavinkje en een garnituur van uitgebakken spek, zuurwaar

Gepofte appel, met kaneel,suiker en rozijnen en warme vanillesaus

Koffie

De prijs van dit menu is € 17.50 per gast en € 5.00 voor bewoners zorgthuis, inclusief drankjes.

Reserveren is noodzakelijk en kan tot 15 november via de receptie (033-4216500) of restaurantmedewerkster.

Datum: dinsdag 22 november 2016            
aanvangstijd    16.30 uur      
locatie: Achter davidshof 1, Amersfoort
 

Pop-up Museum Smaak 2016 is weer achter de rug. Oktober was mede daardoor een inspirerende en creatieve maand, veel voorbereidend werk voor Biezonder ging daaraan vooraf. Vanuit het communicatieplan 2016 creeërden we de nieuwe look rondom het thema, Natuurlijk Smaak. We ontwierpen o.a. posters, flyers, bewegwijzering, aanduidingsborden, buttons en een catalogus. Naast al het grafische werk moest er natuurlijk ook een nieuwe website gemaakt en bijgehouden worden om al het moois aan te kondigen. De collectie en inrichting van het Pop-up Museum Smaak 2016 waren van een hoog niveau met de mooie Smaak banieren in de grote hal.

Op het laatste moment creëerden we, terwijl het museum al open was, samen met Fons van Laar (die de inrichting verzorgde) de beeldentuin en voorzagen deze van de juiste aanduiding. Ondertussen stopten we veel tijd in het onder de aandacht brengen van Pop-up Museum Smaak bij alle media die je maar kunt bedenken; kranten, radio, tv, tijdschriften, websites en social media in de regio en daarbuiten, zodat iedereen op de hoogte was en de tentoonstelling kon bezoeken. Want ja, op 31 oktober jl. werd alles weer opgeruimd, helaas!

Bij de opening dansten we met elkaar het museum in onder begeleiding van mooie tango muziek en dans. De verbinding die daar ontstond met iedereen maakte van de maand oktober een feest en zorgde voor een succesvol Pop-up Museum Smaak 2016. Bedankt allemaal! en tot volgend jaar.

Belangrijke data


11, 12 en 13 januari benefietdiner in Leerhotel
Locatie: Leerhotel Daam Fockemalaan 10, 3818 KG Amersfoort
Tijdstip: 11, 12 en 13 januari van ca 18:00
Feestelijke diner in prachtige ambiance, waarbij laatste jaars studenten u ontvangen en verzorgen. Muziek, loterij, veiling en heel veel sfeer en gezelligheid.
Reserveren kan via http://www.leerhotelhetklooster.nl/

Copyright © 2016 Stichting SMAAK, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp