Copy
Nieuwsbrief Logopedie Westrand maart 2015
View this email in your browser
Presentaties

Wij geven presentaties over logopedie op scholen!
Onlangs waren wij aanwezig op een koffieochtend op de Goeman Borgesius-school en op de informatiemarkt van de Timotheus-school. 

Onze collega Yvonne Franssen geeft daarnaast workshops over stotteren (zie hiernaast).

 

Patienttevredenheidsonderzoek

Sinds september vorig jaar zijn wij begonnen met klantervaringsonderzoek via Qualizorg. Wij zijn heel blij met de 9+ beoordeling! 

Wist u dat onze praktijk naast het kwaliteitsregister Paramedici ook aangesloten is bij ParkinsonNet, register preverbale logopedie en stotteren?


16 april  www.werelddagvandestem.nl
 
Kijk ook op onze website voor meer informatie (klik!)
Op 6 maart jl was de Europese dag van de logopedie. Dit jaar stond die in het teken van TaalOntwikkelingsStoornis (TOS). Wilt u meer weten over de taalontwikkeling van uw kind kijk dan eens op www.kindentaal.nl en www.meertalig.nl. Bij twijfels over het praten van uw kind kunt u de online vragenlijst invullen van Spraak en taal Normen Eerste Lijn. 

Klik op de button hieronder voor de test:
Sneltest kind en taal
Forward

Welkom!

Logopedie Westrand heeft de nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken!  U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u of uw kind onze praktijk bezoekt of bezocht heeft of u bent als verwijzer, leerkracht/IB-er of collega betrokken bij onze praktijk. 
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich afmelden.

Kwaliteitstoets gehaald!

Op 9 januari heeft Logopedie Westrand  het HCA auditburo op bezoek gehad. De praktijk is met vlag en wimpel geslaagd voor de Vrijwillige kwaliteitstoets. Wij zijn enorm trots op het hele team dat zich hiervoor heeft ingezet.

Workshop 'Stotteren bij Kinderen'
 
Veel jonge kinderen hebben soms een periode waarin zij stotteren. Ouders schrikken en zijn vaak erg bezorgd.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken en veel praktijkervaring hebben we geleerd over de juiste aanpak die ouders kunnen hanteren als hun kind stottert.
In de workshop 'stotteren bij kinderen' krijg je veel heldere informatie en veel praktische tips. Zo leer je hoe je als ouders het beste met je stotterende kind kunt omgaan.
Deze tips kun je direct bij je kind thuis toepassen. Ook leer je wanneer je beter wel hulp van de logopedist kunt vragen.
De workshop wordt verzorgd door Yvonne Franssen, logopedist specialisatie stotteren. 

Taalontwikkelingsstoornis

Vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS); in de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben bijvoorbeeld moeite met praten of het begrijpen van taal. Het gaat hier niet om het leren van een tweede taal, maar om het verwerken van de moedertaal. TOS op tijd signaleren is van groot belang. 

Vaak is een taalontwikkelingsstoornis (TOS) al op jonge leeftijd te herkennen. Misschien praat een peuter in uw groep of klas nauwelijks of struikelt hij voortdurend over woorden. Misschien is hij erg stil of slecht verstaanbaar. Het kan dan gaan om TOS. Ongeveer de helft van alle tweejarige kinderen die achterlopen in de taalontwikkeling, heeft behandeling nodig.

 

Signalen

Dit zijn belangrijke signalen:

  • het kind kent weinig woorden
  • het kind heeft moeite om op een woord te komen
  • het kind is slecht verstaanbaar
  • het kind maakt veel fouten bij het maken van zinnen
  • het kind maakt erg korte zinnen
  • het kind begrijpt anderen vaak niet
  • het kind lijkt niet te luisteren
  • het kind is erg stil en praat weinig
  • het kind wordt boos als het niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt

TOS uit zich bij iedereen anders. De een heeft moeite met praten, de ander met het begrijpen van taal. Het is daarom niet mogelijk om zekerheid te bieden aan de hand van een vragenlijst of signalen. Professioneel onderzoek is nodig om te bekijken of een kind inderdaad een taalontwikkelingsstoornis heeft, 

© www.kentalis.nl

Copyright © 2015 Logopedie Westrand, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp