Copy
Tavex presents its 4th newsletter for 2016

Stagnation efter to måneders fremgang


Guldmarkedet stod i bull indtil den 10. marts, hvor prisen satte årsrekord på 1271 USD/ounce i forhold til 1232 USD ved månedens begyndelse. Siden den 10. marts har tendensen været fluktuerende med faldende tendens. På Cæsars dødsdag 15. marts var prisen tilbage i udgangspunktet på 1233 USD, hvorpå den steg som en ballon til 1260 dagen efter. Derefter faldt guldprisen jævnt til 1223 USD den 23. marts, hvorefter den har ligget mere eller mindre stabilt gennem påsken, hvor den, når disse linjer skrives, ligger på 1218 USD/ounce. 

Uden alle mellemregningerne ovenfor kunne man altså summere måneden som et tab på 14 USD/ounce eller godt 1% - noget der ligger i den milde ende, når man tager i betragtning, at prisstigningerne de sidste to måneder har ligget på knapt 10% - per måned!

Hvad er så årsagen til, at det er gået, som det er? Jokeren er som altid Feds rentepolitik i USA. Hvor den overvejende fornemmelse i februar var, at flere rentestigninger var sat på hold, så kom der mere snak på rygtebørsen op mod påske om, at en ny rentestigning kunne være på trapperne, hvilket skar toppen af guldprisen. 

Som det ser ud nu, så kommer der senere på ugen en række nøgletal, så spørgsmålet er, hvor sandsynligt det er med en rentestigning i april - og kommer den ikke i april, hvorfor skulle den så ikke først komme til juni, hvor Federal Open Market Committee, som fastsætter USA's rentepolitik, alligevel har møde med efterfølgende pressekonference. Men hvis alt dette skal blive til noget, har vi først brug for nogle nøgletal fra USA's realøkonomiske maskinrum, som kan retfærdiggøre en rentestigning. Ude i periferien (for USA, ikke for de direkte ramte) har vi terrorangrebene i Belgien og Pakistan, som dog ikke gør det lettere at stramme renteskruen. Det bliver også interessant at se, hvordan det kommer til at gå for den kinesiske økonomi.

Kort sagt: Der er stadig frikvarter fra USA-rentestigninger, som de fleste iagttagere mener vil ramme guldprisen. Imidlertid er den nærmeste fremtid afgørende for, om vi faktisk får en rentestigning til juni (og sandsynligvis en til senere på året), så flere halv- eller heldårlige tal for USA's økonomi kan betyde, at guldmarkedet endnu en gang kan gå i bull.


 

Book et møde med en guldrådgiver! 


Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?
 
Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?
 
Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.
 
Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.
 
Book et møde med Wesley på wesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende.



 

Østrigs musikskat i guld: Philharmoniker-mønter


De østrigske Philharmoniker-guldmønter er Europas bedst sælgende investeringsmønter og med deres smukke design med fokus på Østrigs rige musikalske arv er de et symbol på essensen af østrigsk og centraleuropæisk kultur. Som Krugerranden er Philharmoniker-mønterne ikke historiske mønter, men moderne investeringsmønter, som for første gang blev produceret i 1989. Produktionen varetages af den gamle habsborgske mønt, der nu hedder Münze Österreich, og som er en af verdens ældste stadig virksomme udstedere af mønt, der kan datere sin virksomhed tilbage til 1100-tallet.

Østrigske Philharmoniker-guldmønter består af 99.99% finguld eller 24 karat guld. Det betyder, at mønten udelukkende er fremstillet af rent guld og ikke indeholder metalliske urenheder. Østrigske Philharmoniker-guldmønter vejer præcis en troy ounce (31,1 gram). Mønter, der som f.eks. den britiske sovereign eller de danske 10- eller 20-kroner guld er lavet med cirkulation for øje, indeholder gerne lidt andre metaller, som gør mønterne mere modstandsdygtige over for slid end det relativt bløde guld.

Østrigske Philharmoniker-guldmønter udstedt fra 1989 til 2001 er værdiangivet i østrigske schilling. Eftersom Østrig overgik til den nye euro i begyndelsen af 2000, betød det, at valutaangivelsen for guldmønter, der var lovligt betalingsmiddel i Østrig, også måtte ændres. Fra og med 2002 er samtlige Philharmoniker-guldmønter værdiangivet i euro.

Forsiden viser orglet i koncertsalen i Wiener Musikverein. Musikverein, hvilket på dansk betyder Musikforeningen, er hjemsted for Wienerfilharmonikerne og betragtes som en af verdens bedste koncertsale med hensyn til akustik - vi kender den fra Eurovisionens nytårskoncert, som DR sender hvert år den 1. januar kl. 13. Her fremfører Wienerfilharmonikerne et muntert østrigsk bagkatalog med vægt på Strausserne, danse- og marchmusik. Ingen nytårskoncert uden en klingende smuk "An der schönen, blauen Donau" eller en morsom fremførelse af "Radetzky-Marsch".

Bygningen og indretningen af koncertsalen skyldes den danske arkitekt Theophilus Hansen, som bosatte sig i Østrig, hvor han blev en af tidens største arkitekter og adledes som Theophil Ritter og senere Freiherr von Hansen. Hans hovedværk er Østrigs parlament. Desværre har Theofilus Hansen ikke bygget så meget i Danmark, men hans bror, Christian Hansen, tegnede Kommunehospitalet i København i græsk stil.

Over orglet ses teksten “REPUBLIK ÖSTERREICH”. Under orglet ses møntens vægt, 1 UNZE GOLD, renheden, 999.9, prægningsåret samt møntens nominelle værdi, 100 EUR.

Bagsiden viser en lang række musikinstrumenter, herunder en kontrabas, fire celloer, en fagot, en harpe og et valdhorn. Oven over ses teksten “WIENER PHILHARMONIKER”.
 

Israeler finder ekstremt sjælden romersk guldmønt


Israelske Laurie Rimon var for nogen tid siden ude at vandre i Galilæa, da hun fandt en ekstremt sjælden romersk guldmønt. Mønten, der har en afbildning af kejser Augustus, har teksten "Divus Augustus" - Augustus den guddommelige. 

Og ja, det er Augustus, der var efterfølger og adoptivbarn til Julius Cæsar, som er afbildet. Augustus var kejser i Rom fra 31 f. Kr. til 14 e. Kr. Vi kender ham fra juleevangeliet, for det var, mens han var kejser, at "alverden [altså Romerriget] skulle skrives i mandtal" og Josef og Maria var tvunget til at rejse hjem til Betlehem, hvor Jesus kom til verden. Augustus hed oprindelig Octavian, men fik fire år inde i sin kejsergerning tilnavnet Augustus, den ophøjede, af det romerske senat.

Gudmønten, som nu har set dagens lys, er imidlertid ikke fra kejser Augustus tid. Den er præget i Rom i 107 e. Kr. under kejser Trajan, som åbenbart kunne lide at mindes de gode gamle dage under Augustus. Den eneste anden mønt af sin art befinder sig i British Museum i London. Med tanke på deres antikke samlinger fristes man til at spørge: Hvor ellers?

Læs mere her:
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/209361#.VunRpI-cFZW

 

God whisky guld værd


Vi har tidligere vist, hvordan tasker fra Hermès, legetøj fra Lego og forskellige andre utænkelige ting i afgrænsede perioder kan vise sig at være bedre pengeanbringelser end guld, aktier og andre almindelige investeringsprodukter. 

Storbritanniens svar på Politiken, The Guardian, iler os til hjælp med endnu et forslag om utraditionelle investeringer: whisky. Og lad det være sagt med det samme: meget dyre flasker med whisky i. Avisen henviser til, at Rare Whisky Apex 1000, verdens førende indeks for prisudvikling på sjælden whisky, steg med 14% sidste år, mens priserne på sjældne vine faldt med 0,4%, guld faldt med 10%, britiske aktier (FTSE100) faldt med 4,9% og amerikanske aktier (S&P500) steg med 0,9%. CNN påpeger, at der er mangel på whisky af meget høj kvalitet.

Før man slipper alt, hvad man har i hænderne og kaster familieformuen på vinhandlerens disk, skal man huske på, at selvom markedet for sjælden whisky er stigende, så er det stadig et meget lille marked. Auktionsomsætningen for sjælden whisky i Storbritannien steg i 2015 til 9,6 mio. GBP i forhold til 7,6 mio. GBP i 2014. 

Så det er nok stadigvæk sådan, at Lego er bedst til at blive leget med, smukker tasker er bedst til at blive vist frem (og måske i mindre grad til at have ting i), mens god whisky er bedst til at blive drukket.

Læs mere om at investere i whisky hos The Guardian:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/feb/05/whisky-2015-investment-outperforms-wine-gold-ftse-100


Og hos CNN:
http://money.cnn.com/2016/03/04/luxury/global-single-malt-scotch-whisky-drought/index.html?iid=surge-stack-intl
Følg tavex på Facebook
Følg tavex på Facebook
Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2016 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tavex A/S · Bernstorffsgade 16-22 · Copenhagen 1577 · Denmark

Email Marketing Powered by MailChimp