|
|
Sommertilbud på Krugerrand
Tavex har et godt sommertilbud til dig - vi har nemlig gjort den klassiske sydafrikanske investeringsguldmønt Krugerrand til vores billigste mønt her i sommer. Se nærmere detaljer om tilbuddet på vores hjemmeside, tavex.dk.
Krugerranden er en af de suverænt mest populære guldmønter i verden og har inspireret en række andre lande til at udgive deres egne guldmønter. Krugerranden er blevet præget siden 1967, fra starten med det formål at gøre det populært for private investorer at spare op i fysisk guld.
I 1980 anslog man, at Krugerranden sad på ca. 90% af det globale marked for investeringsguldmønter. Herefter blev møntens popularitet ramt af de internationale sanktioner mod apartheidregimet i Sydafrika, men det har rettet sig efter udsoningen mellem befolkningsgrupperne fra 1994, hvor frihedshelten Nelson Mandela blev præsident. Som, noget ganske usædvanligt for moderne investeringsguldmønter er Krugerranden stadig lovligt betalingsmiddel i Sydafrika.
På forsiden ses et portræt af Paul Kruger (1825-1904), som har givet navn til mønten. Han er en nationalhelt for boerne, altså de afrikaans- eller nederlandsktalende kolonister, som slog sig ned omkring Kap Det Gode Håb fra slutningen af 1600-tallet.
Det er egentlig et paradoks, at det er Kruger, som pryder denne guldmønt, eftersom det var de store guldfund i Sydafrika i 1880'erne, der blev begyndelsen til enden for det traditionelle bondesamfund, som Kruger så som idealet for sine afrikaaner-landsmænd i Sydafrika. Selvet ordet boer - udtales [bu:r] - er nederlandsk/afrikaans for bonde.
Paul Kruger var præsident for Republikken Sydafrika (som bestod af et meget mindre område end dagens Sydafrika) fra 1883 og til 1900, hvor han flygtede til Europa under boerkrigen mod briterne.

Kruger var født ind i en familie af såkaldte Voortrekkers, boere, som under det såkaldte Great Trek i løbet af 1830'erne og 1840'erne havde forladt Kapkolonien, der siden 1806 var styret af briterne, for at oprette deres egne stater mod nordøst inde i landet.
Den unge Kruger havde, som det var tradition i boerområderne, fået sig en gård, da han fyldte 16 og blev myndig, bestående af ikke mindre end 2.400 hektar til dyrkning og 2.400 hektar til græsning. Kort efter var han blevet gift med den 14-årige Maria du Plessis, så han havde ikke haft meget tid til formel skoleuddannelse, men han var en dygtig rytter, en modig soldat og enestående til at klare sig i bushen i Sydafrika. Han tilhørte desuden en af de strengeste fundamentalistiske reformerte kirker, hvis forkyndelse mest bestod af skriftsteder fra det gamle testamente, og som i øvrigt mente, at salmesang og orgelmusik var alt for syndigt til at passe til en gudstjeneste.
På trods af denne baggrund viste Kruger sig at være en dreven politiker, der med næb og klør forsvarede boernes interesser mod det britiske imperium, som ønskede at underlægge sig hele Sydafrika.
Krugers tid som præsident for boernes Sydafrika blev præget dels af konflikten med Storbritannien og dels af de enorme guldfund, som der blev gjort i området Witwatersrand ved Johannesburg. Witwatersrand er afrikaans og betyder "rand af hvidt vand", og det er en 56 km lang relativ skarp forkastning, som gør, at de vandløb, der krydser den, danner bratte vandfald med hvidt, brusende vand - heraf navnet.
Guldfundene gjorde, at masser af udlændinge strømmede til området, men boerne, herunder Kruger, prøvede hårdnakket på at fastholde sin landbrugskultur, og derfor ville boerne ikke give politiske rettigheder til de hvide, typisk britiske, indvandrere, som kaldtes "uitlanders". Det skabte utilfredshed med boernes styre blandt guldminefolket, og briterne brugte denne som en politisk undskyldning for at presse boerne. Hverken boerne eller briterne interesserede sig særlig meget for det sorte befolkningsflertal, som arbejdede i minerne og på farmene - men det er en anden historie. Til sidst var det umuligt at undgå krig og i 1899 brød den såkaldte boerkrig ud mellem de forskellige boerstater og Storbritannien. Den sluttede i 1902, hvor briterne kunne indlemme hele Sydafrika i det britiske imperium.
På afrikaans udtales Kruger ['kryχer] og dermed kommer navnet på mønten til at lyde som 'krycherrand'. Ud over portrættet af Kruger ses også navnet på Sydafrika både på afrikaans og engelsk.
På bagsiden er Sydafrikas symbol, springbokantilopen, afbildet i karakteristisk flugt. Antilopen har fået sit navn, fordi den springer op i luften, når den flygter. Prægningsåret og møntens vægt er også angivet på afrikaans og engelsk. Langs randen ses teksten Krugerrand.
|
|
|
|
|
|
|
|