Copy
Tavex presents its 6th newsletter for 2015
View this email in your browser

Sommertilbud på Krugerrand


Tavex har et godt sommertilbud til dig - vi har nemlig gjort den klassiske sydafrikanske investeringsguldmønt Krugerrand til vores billigste mønt her i sommer. Se nærmere detaljer om tilbuddet på vores hjemmeside, tavex.dk.
 
Krugerranden er en af de suverænt mest populære guldmønter i verden og har inspireret en række andre lande til at udgive deres egne guldmønter. Krugerranden er blevet præget siden 1967, fra starten med det formål at gøre det populært for private investorer at spare op i fysisk guld.
 
I 1980 anslog man, at Krugerranden sad på ca. 90% af det globale marked for investeringsguldmønter. Herefter blev møntens popularitet ramt af de internationale sanktioner mod apartheidregimet i Sydafrika, men det har rettet sig efter udsoningen mellem befolkningsgrupperne fra 1994, hvor frihedshelten Nelson Mandela blev præsident. Som, noget ganske usædvanligt for moderne investeringsguldmønter er Krugerranden stadig lovligt betalingsmiddel i Sydafrika.
 
På forsiden ses et portræt af Paul Kruger (1825-1904), som har givet navn til mønten. Han er en nationalhelt for boerne, altså de afrikaans- eller nederlandsktalende kolonister, som slog sig ned omkring Kap Det Gode Håb fra slutningen af 1600-tallet.
 
Det er egentlig et paradoks, at det er Kruger, som pryder denne guldmønt, eftersom det var de store guldfund i Sydafrika i 1880'erne, der blev begyndelsen til enden for det traditionelle bondesamfund, som Kruger så som idealet for sine afrikaaner-landsmænd i Sydafrika. Selvet ordet boer - udtales [bu:r] - er nederlandsk/afrikaans for bonde.
 
Paul Kruger var præsident for Republikken Sydafrika (som bestod af et meget mindre område end dagens Sydafrika) fra 1883 og til 1900, hvor han flygtede til Europa under boerkrigen mod briterne.



Kruger var født ind i en familie af såkaldte Voortrekkers, boere, som under det såkaldte Great Trek i løbet af 1830'erne og 1840'erne havde forladt Kapkolonien, der siden 1806 var styret af briterne, for at oprette deres egne stater mod nordøst inde i landet.
 
Den unge Kruger havde, som det var tradition i boerområderne, fået sig en gård, da han fyldte 16 og blev myndig, bestående af ikke mindre end 2.400 hektar til dyrkning og 2.400 hektar til græsning. Kort efter var han blevet gift med den 14-årige Maria du Plessis, så han havde ikke haft meget tid til formel skoleuddannelse, men han var en dygtig rytter, en modig soldat og enestående til at klare sig i bushen i Sydafrika. Han tilhørte desuden en af de strengeste fundamentalistiske reformerte kirker, hvis forkyndelse mest bestod af skriftsteder fra det gamle testamente, og som i øvrigt mente, at salmesang og orgelmusik var alt for syndigt til at passe til en gudstjeneste.
 
På trods af denne baggrund viste Kruger sig at være en dreven politiker, der med næb og klør forsvarede boernes interesser mod det britiske imperium, som ønskede at underlægge sig hele Sydafrika.
 
Krugers tid som præsident for boernes Sydafrika blev præget dels af konflikten med Storbritannien og dels af de enorme guldfund, som der blev gjort i området Witwatersrand ved Johannesburg. Witwatersrand er afrikaans og betyder "rand af hvidt vand", og det er en 56 km lang relativ skarp forkastning, som gør, at de vandløb, der krydser den, danner bratte vandfald med hvidt, brusende vand - heraf navnet.
 
Guldfundene gjorde, at masser af udlændinge strømmede til området, men boerne, herunder Kruger, prøvede hårdnakket på at fastholde sin landbrugskultur, og derfor ville boerne ikke give politiske rettigheder til de hvide, typisk britiske, indvandrere, som kaldtes "uitlanders". Det skabte utilfredshed med boernes styre blandt guldminefolket, og briterne brugte denne som en politisk undskyldning for at presse boerne. Hverken boerne eller briterne interesserede sig særlig meget for det sorte befolkningsflertal, som arbejdede i minerne og på farmene - men det er en anden historie. Til sidst var det umuligt at undgå krig og i 1899 brød den såkaldte boerkrig ud mellem de forskellige boerstater og Storbritannien. Den sluttede i 1902, hvor briterne kunne indlemme hele Sydafrika i det britiske imperium.
 
På afrikaans udtales Kruger ['kryχer] og dermed kommer navnet på mønten til at lyde som 'krycherrand'. Ud over portrættet af Kruger ses også navnet på Sydafrika både på afrikaans og engelsk.
 
På bagsiden er Sydafrikas symbol, springbokantilopen, afbildet i karakteristisk flugt. Antilopen har fået sit navn, fordi den springer op i luften, når den flygter. Prægningsåret og møntens vægt er også angivet på afrikaans og engelsk. Langs randen ses teksten Krugerrand.

Book et møde med en guldrådgiver! 


Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?
 
Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?
 
Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.
 
Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.
 
Book et møde med Wesley på wesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende.

 

Stor interesse for Tavex på Investordag i Århus


Tavex deltog ved Dansk Aktionærforenings Investordag i Århus den 2. juni.
 
"Vi fik talt med en masse mennesker, bl.a. mange af vore gode jyske kunder, og mange, der ikke kendte Tavex i forvejen," fortæller guldrådgiver Wesley Valdez fra Tavex.
 
"Folk er meget positive over for guld, når de bliver præsenteret for det som en investeringsmulighed, selvom den misforståelse stadig findes, at man ikke i Danmark kan købe fysisk investeringsguld. Det er en myte, som vi har bekæmpet hele tiden, siden vi kom til Danmark i 2010."
 
"Den store fordel ved guld er, at alle kender produktet, også selvom man intet kender til investeringer," forklarer Wesley Valdez.
 
"Folk forstår også, hvad det handler om, når man investerer i guld - at bevare værdier. Og på en messe, hvor man har direkte kontakt til folk, er det også meget positivt, at interesserede kan holde deres mulige investering i hånden, som man kan med fysisk investeringsguld. Det er sværere for dem, der sælger investeringer i biotek eller nye derivatprodukter."
 
"Et andet positivt træk ved guld er, at det har en værdi i sig selv - i modsætning til f.eks. aktier, der kan kollapse fra den enen dag til den anden. Det betyder noget på en messe i Jylland, hvor kollapset i Aalborg-virksomheden OW Bunker står i frisk erindring," siger Wesley Valdez.
 
"Vi har et positivt forhold til Dansk Aktionærforening, der betragter os og guld som et godt komplement til de andre udstillere på Investordagene. Så det er sikkert ikke sidste gang, at du kan møde os på Dansk Aktionærforenings Investordag."
 
Den store interesse for Tavex og guld på Investordagen betød bl.a., at Wesley Valdez blev interviewet til Århus Stiftstidende, hvor han havde lejlighed til at redegøre for, hvorfor det er fornuftigt for ganske almindelige investorer at lægge en del af sin formue i guld.
 

En god investering og en del af Danmarks økonomiske historie 


Tavex fejrer sommeren med at sælge danske 10 og 20-guldkroner udstedt under Christian 9., Frederik 8. og Christian 10. til en særlig favorabel pris. Det er en god anledning til ikke blot at gøre en investering i fysisk guld, men også til at købe en del af Danmarks økonomiske historie.
 
10 og 20-kronemønterne i guld var nemlig såkaldte hovedmønter i den periode, hvor der var guldmøntfod i Danmark. Guldmøntfoden betød, at Nationalbanken, som udstedte danske pengesedler og skillemønt (mønter, som var udstedt i andet end guld - f-eks. sølv eller kobber - med henblik på aktiv brug i handel osv.) på ethvert tidspunkt skulle kunne veksle pengesedler eller skillemønt til guld, hvis man mødte op i Nationalbanken og forlangte det. Det var bestemt politisk i 1873, at 1 kg guld skulle koste 2480 kroner - og derfor vejer en 10-krone i guld 1/248 kg præcis.
 
De fleste af 10- og 20-kronemønterne fra kronens indførelse i 1873 og frem til udstedelsen af de sidste guldmønter under Christian 10. er næsten ikke slidt, på trods af at guld sammenlignet med sølv og kobber er et meget blødt metal. Årsagen er, at 10- og 20-guldkronerne i reglen ikke blev brugt i almindelig handel og vandel, men fungerede som en sikkerhed for det almindelige møntsystem. De er også blevet brugt som gaver i højtidelige sammenhænge - ved konfirmationer og fødselsdage og andet.
 
Guldmøntfoden var dels en måde at sikre, at de enkelte lande, som havde den - og det var næsten alle lande i Europa på denne tid - havde en stabil valuta, som havde en værdi i sig selv. For det er netop det, som guld kan, i forhold til trykte pengesedler, det, der kaldes fiat-penge efter det latinsk ord 'fiat', der betyder 'gjort' eller 'fremstillet'. Guld har nemlig i værdi i sig selv.
 
Med guldmøntfoden fik man også etableret et internationalt system for, hvad forskellige landes valutaer var værd i forhold til hinanden - alt dette blev reguleret af valutaens ansættelse i forhold til guld. Det var der en hel del problemer med - vi kender det fra vores dages euro - for landenes økonomier udviklede sig forskelligt, og så var det ikke så godt, at landets valuta var låst fast i forhold til andre landes valuta. Systemet gav også mulighed for, at visse lande systematisk kunne snyde med deres guldfod og dermed periodevis sikre sig større fordele, end de havde ret til.
 
Guldmøntfoden i Danmark blev suspenderet under 1. verdenskrig og endelig afskaffet i 1931. Det var et stort politisk spørgsmål i slutningen af 1920'erne, hvor den Venstreregering, som var kommet til i 1926 under statsminister Thomas Madsen-Mygdal, mente, at vi skulle følge Storbritannien, som på dette tidspunkt forsøgte at genetablere sin guldfod. Det var, fordi Danmarks økonomi på dette tidspunkt var domineret af landbruget og var tæt knyttet til Storbritannien, der var det altdominerende afsætningsmarked for "Danish bacon" og "Lurpak butter" - det sidste er et af de ældste verdensomspændende brands, som eksisterer inden for fødevareindustri. Venstre tabte valget i 1929 og socialdemokraten Thorvald Stauning kom til og symboliserede en ny æra, hvor Socialdemokratiet skulle være det dominerende parti i dansk politik. Men det var først i 1931, hvor den britiske labourregering droppede guldfoden, at Danmark formelt fulgte efter og suspenderede guldfoden. Den har ikke været indført siden.
 
Guldmønterne er også små kunstværker i sig selv, som minder os om markante personligheder, som er en del af Danmarks historie.
 
Den første af de konger, som fik sit kontrafej på en 10- eller 20-krone i guld var Christian 9 (1818-1906). Han var født i 1818 som fjerde søn af hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glycksborg, men kom til Købehavn allerede i 1831, hvor han fik en karriere som officer og opnåede et nært forhold til Frederik 6. Christian havde giftet sig med Louise af Hessen-Kassel, som var kusine til Frederik 7. Louises bror, der også hed Frederik, havde sagt nej til at efterfølge Frederik 7. i Danmark, men man enedes derpå om at spørge Christian, som sagde ja i 1852. Det var lidt problematisk, for riget bestod den gang af tre dele - kongeriget Danmark, som gik til Kolding, hertugdømmet Slesvig og hertugdømmet Holsten (inkl. Lauenborg), som indtil 1806 var et len under den tysk-romerske kejser og som derfor ikke anerkendte kvindelig arvefølge. Dette var en af årsagerne, som Preussen havde til at gå i krig med Danmark i februar 1864, hvor Danmark militært set fik så læsterlige klø, at det var ved at forsvinde fra verdenskortet. Heldigvis for Danmark tabte vi "kun" Lauenborg, Holsten og Slesvig.
 
Christian 9. var nok opvokset i en tysk atmosfære, men han identificerede sig så meget med sit nye lands skæbne, at alle hans børn blev præget af et markant had over for alt tysk, hvilket f.eks. var tilfældet for Aleksandra, der blev gift med den engelske kong Edward 7. og Dagmar, der under navnet Maria Fjodorovna blev gift med den russiske tsar Aleksander 3. Ud over at få to af sine døtre gift ind i de mest magtfulde fyrstefamilier i Europa, blev Christian 9.'s søn Vilhelm konge af Grækenland under navnet Georgios - og hans sønnesøn Carl i 1905 konge af Norge under navnet Haakon. Alt dette gav Christian 9. tilnavnet Europas svigerfar, og han var i flere årtier vært ved store kongelige familiekomsammener på Fredensborg slot i det smukke Nordsjælland, hvor de mange besøgende regenter kunne holde lidt fri fra politik og statsstyre.
 
Christian 9. var en beskeden mand, som levede ganske spartansk i sit palæ på Amalienborg, men han var konservativ og havde ringe forståelse for, at alle samfundsgrupper skulle involveres i statens styrelse. Det var han ikke ene om - mange mente den gang at politik kun var noget for mænd, der havde formue eller uddannelse, og at almindelige håndværkere og bønder - for slet ikke at nævne tjenestefolk eller kvinder - burde passe deres værktøj, dyr eller køkkener og overlade statens styrelse til dem, der havde forstand på det.
 
Christian 9. havde udstrakt tillid til en dygtig godsejer, der hed Jakob Brønnum Scavenius Estrup, som var statsminister fra 1875 til 1894. Estrup hørte til dem, der mente, at staten kun skulle styres af dem, der havde forstand til det - typisk godsejere og embedsmænd - og derfor styrede Estrup og hans parti, Højre, på et flertal i landstinget, som bestod af godsejere og embedsmænd, mens Venstre, som havde flertal i folketinget, ikke ville godkende Estrups finanslove. Denne periode fra ca. 1870 og til 1901, hvor kongen anerkender, at regeringen skal basere sig på folketinget, kaldes forfatningskampen.
 
Christian 9., som var uddannet som officer, interesserede sig meget for forsvaret og under ham blev København til et gigantisk fort både til lands og til vands, som skulle forhindre at Tyskland skulle kunne tage hele Danmark ved en fremtidig krig mellem landene.
 
Christian 9. døde i 1906 efter at have regeret Danmark i 43 år. Da havde Danmark allerede i fem år haft en regering baseret på et flertal i folketinget (parlamentarisme) og en af årsagerne til, at det gik sådan, var at Christian 9.'s søn Frederik 8. (1843-1912) stillede sig positiv over for folkestyret. Frederik 8. var i det hele taget en meget mere moderne monark end sin far - han nød stod popularitet og havde også den intellektuelle kapacitet til at involvere sig i sit lands styrelse, men hans regeringsperiode blev kort, da han allerede døde i 1912 efter kun seks år på tronen.
 
Frederik 8's søn Christian 10. (1870-1947) blev konge af Danmark som 41-årig i 1912. Hvor hans far havde været konge i tiden, var Christian 10. næsten lige så konservativ som sin farfar. Christian var dog meget usikker på sig selv i politiske og andre sammenhænge og havde det bedst sammen med en nær kreds af officerskammerater.
 
I 1920 var Danmark blevet lidt større, da den nordlige del af Slesvig havde stemt sig hjem til Danmark, efter at Tyskland havde tabt 1. verdenskrig. Christian 10. og en kreds omkring ham brugte den sønderjyske sag til at afskedige den radikale regering Zahle, som blev støttet af socialdemokraterne og havde flertal i folketinget. Indgrebet kaldes for Påskekrisen og det mislykkedes, da der var gået 19 år siden 1901 og ideen om, at regeringen skal støtte sig på et flertal i folketinget, havde rodfæstet sig i befolkningen, selvom det stadig den dag i dag står i grundloven, at regeringen udnævnes af kongen. Christian 10. prøvede aldrig igen på samme måde at gribe grundlæggende ind i dansk politik.
 
Det var først med den tyske besættelse 1940-1945, at Christian 10. blev en samlende figur for den danske befolkning med sine daglige rideture gennem den besatte hovedstad. Han døde i 1947, men da var det 30 år siden, at hans kontrafej sidst havde prydet en 10- eller 20-krone i guld.
 

Rente på guld i Indien


Mens privatpersoner, som har kontanter stående i banken i stort set hele Europa må finde sig i ikke at få rente for sine indeståender, opstår der nye muligheder i Indien.
 
Det store lands finansminister Arun Jaitley tumler med et lovforslag, som vil give indiske indehavere af guld mulighed for at få rente, hvis de sætter deres guld i banken, skriver Reuters. Samtidig vil bankerne også få mulighed for at bogføre guld som en del af deres lovpligtige kontantreserve eller almindelige likviditetsforpligtelse.
 
Tanken med det hele er at sikre større likviditet i det finansielle system i Indien og reducere guldimporten. Indien har historisk været verdens største importør af fysisk guld og indiske privatpersoner - der er ca. 1,3 milliarder af dem - har, hvis man lægger guldet i en stor bunke, opbygget enorme lagre af det gyldne metal - op mod 20.000 tons. Det betyder dels, at den indiske rupee lider under, at guldkøberne hvert år sender en masse rupees ud af landet for at importere guld - dels er det svært for økonomerne at "bogføre" guldet i det indiske nationalregnskab bagefter. Guldet er så at sige taget ud af den økonomi, som måles af regeringen. Det vil finansminister Jaitley nu prøve at gøre noget ved.
 
Indernes glæde ved guld hænger sammen med den hinduistiske religion, traditionen for medgift ved bryllupper og generel mistillid over for finansielle institutioner. Det anslås, at guld udgør hovedparten af opsparingen for 70% af Indiens landbefolkning. Det handler om at få dette guld, som ofte er gået i arv i generationer, ind i den moderne økonomi.
 
Finansminister Jaitleys lovforslag betyder, at den, der sætter mindst 30 g guld i banken, vil kunne få udbetalt rente efter 30 eller 60 dage, mod at binde guldet i banken i mindst et år. Renten vil også være skattefri, hvilket i Indien som andre steder er statens ultimative lokkemad.

Usikkert nedad for guld i juni


 
Guldprisen har i juni holdt sig i intervallet 1204-1165 USD per troy ounce nu per 25. juni, som er den seneste notering, vi har med i denne kommentar. Alligevel har tendensen været svagt nedadgående, eftersom prisen begyndte på 1200 rent 1. juni og sluttede på 1173, som er den sidste dag, der er inddraget i denne kommentar. Vi har set en fortsættelse af de underliggende forhold, som har præget de foregående måneder: græsk uro i eurozonen, konflikten mellem Vesten og Rusland og konflikten i Syrien/Mellemøsten. Samtidig har USA's centralbank Fed ikke pillet ved sin rentepolitik, og dermed er rentebærende papirer ikke for alvor blevet attraktive, hvilket kunne få guldprisen til at vige. Det er måske rimeligt at regne med, at den marginalt vigende pris, som vi har set i juni, er et udtryk for, at det meste er uforandret, men at den konkrete efterspørgsel på guld har været vigende, bl.a. på grund af afslutningen af hindufesterne i Indien.
 
Følg tavex på Facebook
Følg tavex på Facebook
Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2015 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences