Copy
Tavex presents its 1st newsletter for 2016
View this email in your browser

Guldprisen i december: Markedet var foran Fed


Stort set alle analytikere havde forventet en faldende guldpris i december på grund af den meget omtalte  renteforhøjelse fra Fed, den første i mere end ti år, som kom i midten af december. Og hvad skete? Jo, renteforhøjelsen kom, den blev på 25 basispoint, og der forventes flere renteforhøjelser i løbet af 2016, to eller tre. Siger de kloge.

Men hvad skete der med guldprisen i december, den, der skulle falde som en sten? Absolut intet er status, når disse linjer skrives. Den 1. december 2015 var prisen 1070 USD/ounce og det er præcis, hvad prisskiltet viser i dag også.

Det handler selvfølgelig om, at når man taler en forventning langt nok op, så sørger markederne for at reagere på den forventning i forvejen, så ingen overraskes af det, der ikke er nogen overraskelse. Man skal afholde sig fra at opstille kontrafaktiske hypoteser, men jeg tillader mig nu alligevel en her i ferietiden: Sikken en stigning i guldprisen vi kunne have fået, hvis Janet Yellen havde overrasket den 16. december!

Vi har i dette Guldbrev forskellige bud fra banker på, hvordan det kan gå med guldprisen i 2016. En anden vinkel kommer fra Philip Newman fra konsulentvirksomheden Metals Focus. Han mener, at guldprisen kan stige helt op til 1300 USD/ounce med et gennemsnit på 1180 USD/ounce i løbet af året, men at denne stigning vil ske gradvis. Årsagen er, at usikkerheden om Feds pengepolitik nu er taget ud af markedet. Newman advarer dog på den meget korte bane om, at guldet kan falde til 1025 USD/ounce inden det kinesiske nytår, som falder i ugen fra den 7. februar 2016.

Læs selv mere om Metals Focus' forudsigelser her: 
http://www.kitco.com/news/2015-12-28/Metals-Focus-Newman-Gold-To-Recover-Now-That-Uncertainty-About-Fed-Tightening-Removed.html 

I mellemtiden ønsker vi hos Tavex dig et godt nytår, kinesisk eller kristent eller andet!
 


 
XAU/USD Graph December. Kilde: Tavex

 

Book et møde med en guldrådgiver! 


Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?
 
Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?
 
Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.
 
Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.
 
Book et møde med Wesley på wesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende.

To rapporter: forskellige trends for guldpris i 2016


I begyndelsen af december kom to store spillere på det internationale marked for investeringsguld med to rapporter med helt forskellige forventninger til, hvordan prissætningen på guld vil udvikle sig under 2016.
 
 
Mest publicitet har rapporten fra den nederlandske storbank ABN Amro fået. Under den typiske overskrift "Dramatisk prisfald venter guldet" beskrives ABN Amros forudsigelser for guldet i 2016. De går i deres enkelthed på, at den stigende rente på amerikanske statspapirer vil presse prisen på guld til USD 900/ounce eller endda under dette niveau, først og fremmest fordi investorer vil "likvidere deres positioner" - det vil sige, at det vil sælge guld for at købe noget andet.
 
Det er en rimelig analyse, al den stund at vi ved, at Fed vil hæve renten, og at det alt andet lige og ifølge teorien burde føre til større pres fra investorer på USD-noterede papirer.
 
Det kan godt være, at det spåede prisfald på guld er dramatisk, men eftersom analysen er så rimelig, deles den også af mange andre iagttagere - selv af denne artikels forfatter i min sidste analyse i Guldbrev nr. 11 - så derfor er analysen ikke i sig selv særlig dramatisk. Den er heller ikke dramatisk set i et andet aspekt, for der er nemlig nøjagtig den samme holdning til guldet udvikling, som ABN Amro spåede om i september. Det skriver banken selv i analysen, men det er der ikke blevet plads til i de fleste artikler i medierne.
 
ABN Amros skepsis over for guld har også andre årsager end Fed. Banken peger på, at andelen af guld, som anvendes til private investeringer, lægger beslag på en stadig større del af det producerede guld, mens det banken kalder mere stabile efterspørgselskilder, nemlig anvendelse i juveler- og industrivirksomhed, relativt set er faldet. Banken skriver bl.a.: "Jewellery still accounts for the most important source of demand but it has declined over the years. In September 2015 it accounted for slightly more than half of the demand, while it was around three-quarters in March 2000 (quarterly data). This decline has being felt in gold prices." Her synes i hvert fald denne artikels forfatter, at kæden hopper af for ABN Amro, for prisen på guld var meget højere i september 2015 end den var i januar kvartal 2000 - så konsekvensen af denne udvikling har da ikke være negativ for guldet.
 
Men læs selv ABN Amros rapport her (på engelsk):  
https://insights.abnamro.nl/en/2015/12/precious-metals-weekly-outlook-2016/
 
Betydelig mindre publicitet and ABN Amro har britiske ETF Securities Outlook 2016 fået. Den er ellers mere interessant, eftersom briternes analyseteam har stillet sig selv spørgsmålet: "Hvad er der sket, når Fed før i tiden har sat renten op?"
 
Banken har set på amerikanske pengepolitik siden USA gik fra guldet i 1971, og den interessante konklusion er, at der ikke er historisk evidens for en stigende dollarkurs over på en rentestigning. ETF mener, at USD vil falde fra begyndelsen af 2016 - det tager argumentet ud af munden på dem, der mener, at investorer vil likvidere deres positioner i guld for at investere i USD-noterede gældspapirer. Det er en meget spændende analyse - af mange grunde, men især fordi den går stik imod konsensus blandt analytikerne og baserer sig på historisk analyse.
 

 
I forhold til guldprisen konstaterer ETF, at den i tre ud af fire tilfælde (1976, 1986 og 2004) faktisk steg med hhv. 22%, 25% og 11% efter en Fed-rentestigning. I 1994 faldt guldprisen med 2,6%. ETF mener, at inflationen var den faktiske drivende kraft bag stigningerne i 1976 og 1986, mens det i 1994 var det realrenteniveauet, som var positivt, der drev guldkursen ned. I 2004, derimod, var inflationen under kontrol og realrenten flad eller negativ (som i 1976 og 1986), og der så man faktisk en stigning i guldkursen. Så ETF konkluderer: rentestigninger er ikke dårlige for guldprisen.
 
Læs mere her:  
https://www.etfsecurities.com/Documents/ETFSOutlook2016%20U.pdf
 

Fransk storbank spår bank til guldet


Alain Bokobza, som er global chef for allokering af aktiver hos den franske storbank Société Générale, spår guldpris på 955 USD ultimo 2016. Det skriver Bloomberg. Société Générale venter sig lige som de fleste iagttagere, yderligere tre renteforhøjelser i løbet af 2016. Société Générale er Frankrigs tredjestørste bank og Europas syvendestørste målt på balance.
 

Nobelmedalje i fairtrade-guld


For første gang i Nobelprisernes historie blev medaljen, der medfølger Nobels fredspris, i år udstedt i såkaldt fairtrade-guld. Medaljen produceres af Det Norske Myntverket AS, som er en efterfølger til Den Kongelige Mynt, grundlagt i 1686 i Norges sølvmineby Kongsberg. 
 
Ole Bjørn Fausa, som er adm. direktør i Myntverkets ejer Samlerhuset, har været i en række forskellige lande i Andesbjergene for at se på guldproduktionen i såkaldte småskalaminer. I år kommer guldet til medaljen fra en småskala-mine i Colombia, som er fairtrade-certificeret. Det betyder bl.a., at minen drives under hensyntagen til miljøet, at der ikke forekommer børnearbejde og at de ansatte har rimelige vilkår i forhold til, hvad der er normalt i Colombia. Småskalaminer producerer anslået ca. 10-15% af verdens guld og beskæftiger op mod 10 millioner mennesker verden over. I øjeblikket er der ti mineselskaber i Peru, Colombia, Bolivia og Mongoliet, som er fairtrade-certificerede af Alliance for Responsible Mining.
 

Selve motivet på fredsprismedaljen er der ikke lavet om på. Den er udformet af en af Norges allerstørste kunstnere, billedhuggeren Gustav Vigeland, med assistance fra den svenske gravør Erik Lindberg. Fredsprismedaljen er den eneste medalje, som Vigeland har lavet, men hans fantastiske kunst kan med fordel beskues i Vigelandsparken i Oslo, der er spækket med hans fantastiske skulpturer. 

Medaljens forside viser et reliefportræt av Alfred Nobel. Hans navn, fødsels- og dødsår er indgraveret langs randen. Reversen viser tre nøgne mænd, som holder hinanden om skuldrene - et symbol på den internationale forbrødring, som Nobel ønskede at bidrage til gennem fredsprisen. Inskriptionen er på latin: Pro pace et fraternitate gentium (For fred og folkenes forbrødring). På den 5 mm tykke kant står der: Prix Nobel de la Paix, årstallet og prisvinderens navn. 

Medaljen blev første gang uddelt i 1902, året efter at selve prisen første gang blev uddelt. I sin oprindelige udgave var medaljen i 23 karat guld og vejede 192 gram, men fra og med 1980 er det ændret til den mere holdbare renhed 18 karat, og vægten er sat op til 196 gram. Diameteren har hele tiden været den samme: 6,6 cm. Og nej, denne fantastiske medalje kan IKKE bestilles hos Tavex. Den kan kun erhverves ved fremragende arbejde i videnskabens, fredens eller litteraturens tjeneste.

Dynamittens opfinder Alfred Nobel (1833-1896) var svensker, men ved hans død var Sverige og Norge samlet i en personalunion under den svenske konge. Derfor uddeles fire Nobelpriser, i kemi, fysik, medicin og litteratur i Sverige, mens den femte og efter stifterens egen mening fineste, fredsprisen, uddeles i Oslo af Det Norske Nobelkomité, som er udpeget af det norske parlament, Stortinget.

I år gik Nobels fredspris til kvartetten for fred og forsoning i Tunesien, som er det eneste af de lande, som blev omfattet af det arabiske forår i 2011, som har gennemført markante og positive forandringer i retning af demokrati. Fredsprisen uddeles hvert år på Nobels dødsdag den 10. december.

Mønten i Kongsberg, hvis efterfølger fremstiller fredsmedaljen, hørte oprindelig under den dansk-norske konge. Den blev oprettet, da det var mere praktisk at slå mønt af det sølv, som siden 1623 blev udvundet i Kongsberg, end først at transportere sølvet til København, slå mønterne dér og siden transportere mønter tilbage til Norge. Efter unionsopløsningen 1814 kom Den Kongelige Mynt under det norske finansministerium, som i 1962 afgav den til Norges Nationalbank. I 2001 blev Den Kongelige Mynt privatiseret, det vil sige solgt, sådan at den nu er ejet 50% af den norskejede, men hollandsk indregistrerede møntvirksomhed Samlerhuset, og 50% af Myntverket i Finland/Suomen Rahapaja, som er Finlands 100%-statsejede mønt.

Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset håber, at idéen med fairtradeguld vil sprede sig og at OL-medaljerne snart også produceres af denne type guld.
Følg tavex på Facebook
Følg tavex på Facebook
Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2016 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences