Copy
Tavex presents its 2nd newsletter for 2015
View this email in your browser

Kroneuro: Hvad med guld som alternativ?

Mens næsten alle i Danmark de sidste par måneder har frygtet en stigende krone og Nationalbanken har brugt hundreder af milliarder på at undgå stigninger, er kronen faktisk faldet i forhold til stort set alle andre valutaer end euroen. Derfor er det f.eks. blevet dyrere for dig at tage til USA, Storbritannien, Thailand og Australien. Det kan virke som et paradoks, at det er sådan, mens vi i Danmark har deflation, faldende forbrugerpriser, men det skyldes, at prisstigninger altid er relative. De afhænger af, hvad du måler over for hvad.

Så selvom du oplever, at du kan købe flere liter mælk for dine kroner, betyder det ikke, at du har sikret dine værdier ved at lade dem stå i kroner. De falder stadig i værdi over for amerikanske dollar, britiske pund, australske dollar og schweizerfranc. Men skal man så bare købe disse valutaer eller aktier og obligationer, som er noteret i dem, for at bevare sin kapital?

Njah, er svaret til det spørgsmål. Det er nemlig ikke så let at svare på. Dels er der altid risici med aktier og investeringer i andre markeder. Dels er din privatøkonomi helt unik og ligner ingen andens.

Men vi vil gerne sige noget helt generelt: Vi her hos Tavex lever af at sælge guld og det gør vi bl.a., fordi vi faktisk mener, at det er en god investering for personer, som ønsker at sprede sin risiko uden for traditionelle valutaafhængige investeringsprodukter som aktier eller obligationer. Der hersker ingen tvivl om, at guld historisk set er et af de bedste - hvis ikke det bedste - letomsættelige investeringsgoder, hvis du vil bevare din kapital over tid.

Prisen på guld fluktuerer dog meget og nåede en top i 2013, og derfor er du ikke garanteret et positivt afkast/en bevarelse af din kapital i lige netop den periode, hvor du ejer guld. Men i hvert fald i det sidste år har guld øget sin værdi i forhold til stort set samtlige internationale valutaer, så hvis du f.eks. havde brugt 100 USD på guld for et år siden, havde du fået flere end 100 USD, hvis du havde solgt guldet nu.

Vi siger ikke, at du skal sælge alle dine aktier og hæve alle dine konti og købe guld for det hele. Men vi siger, at du alvorligt bør overveje guld som et investeringsgode blandt andre - ikke offensivt eller spekulativt, men helt enkelt fordi guld over tid bevarer din kapital bedre end de fleste andre investeringsgoder.
Sværere er det ikke.

Book et møde med en guldrådgiver! 


Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?
 
Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?
 
Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.
 
Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.
 
Book et møde med Wesley på wesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende.

Sølvinvestering på bunden


af Antun Corak

Efter at det havde toppet i april 2011 har sølv været ude i en alvorlig rutsjetur kantet af stærkt stigende priser understøttet af stærk interesse fra investorer. Dette er dog sket på baggrund af en større nedadgående trend grundet øget udbud fra minerne, svag efterspørgsel fra industrien og en faldende trend for sølvets mere berømte metalliske slægtning - guld.

Dette langvarige fald, som har varet næste fire år, har været mildt sagt irriterende og har sat selv den mest forhærdede sølvinvestor på prøve - og har fået mange til spørge sig selv: Er det slut med store stigninger i sølv?

Her hos Tavex mener vi stadig, at sølv og guld er inde i et langvarig opadgående trend, men det skal understreges, at det ikke er ualmindeligt at have perioder med fald inden for en sådan trend. Et eksempel er fra finanskrisen i 2008, hvor sølv tabte 60% af sin værdi, men i løbet af kort tid genvandt tabet og steg til nye højder.

Efter uhørte stigninger på op mod 1200% i perioden 2002 til 2011, er det sundt, hvis ikke bydende nødvendigt, med lavere priser og en periode med konsolidering. Dette giver i øvrigt også muligheder for at opbygge endnu større lagre og betale mindre for det, hvilket er gode nyheder for både den langsigtede investor såvel som for den, som lige er begyndt at investere i sølv.

Sårbare "primary miners"

Selvom det er for tidligt at sige, at den negative periode endelig er ovre, er der forskellige indikatorer, som fortæller os, at bunden kan være nået. Den første indikator er udbud. Sølvets raketagtige stigning til 50 USD/ounce i 2011 fik de såkaldte "primary silver miners" (mineselskaber som får mere end 50% af deres omsætning fra sølv) til at investere som gale. For at tjene på den høje sølvpris fik de bygget nye miner, foretog dyre geologiske undersøgelser og moderniserede eksisterende miner. 

Den nuværende betragtelig lavere sølvpris har vendt op og ned på tingene, så det, der kunne betale sig dengang, er dårlig forretning nu. Vores research viser (se tabel nedenfor), at tretten "primary silver miners", som udvinder 13% af verdens årlige lige sølvproduktion, eller 107,4 millioner ounces, taber penge med de nuværende priser. Disse virksomheders samlede nettotab, renset for engangsafskrivninger og andre engangstab, var på 51 mio. USD. Selv efter omfattende besparelser i løbet af de sidste to år, herunder stop for udbygning af miner, fyringer og nedlukning af alle nye mineprojekter, kan de stadig ikke tjene penge. 

På vej mod mindre udbud

Som det ses af tabellen, behøver denne gruppe selskaber en sølvpris på et godt stykke over 20 USD per ounce bare for at gå i sort. Selvom udbuddet er øget på trods af lavere rentabilitet, skyldes dette kun etableringen af nye miner, som i løbet af de sidste par år for alvor har fået deres produktion i gang. Hvis prisen på sølv holder sig under 20 USD i en længere periode, vil det ikke blot betyde, at øgningen i produktion vil stoppe, men udbuddet vil faktisk blive mindre, når urentable miner bliver lukket eller lagt i mølpose. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at 70% af verdens årlige sølvudvinding er biprodukter ved udvindingen af guld, kobber, bly og zink, hvilket betyder, at denne den af udbuddet er mere eller mindre konstant og ikke knyttet til prisen på sølv. 

De såkaldte "primary silver miners" levere de resterende 30% af udbuddet, og det meste af væksten i udbuddet i løbet af de seneste tiår kan henføres til denne gruppe mineselskaber. Selvom langt de fleste "primary silver miners" kan tjene penge ved en sølvpris på 20 USD, så vil en pris på under 18 USD have voldsomme konsekvenser for deres evne til at finansiere nye miner, hvilket vil reducere udbuddet af sølv i fremtiden.

 

Kilde: Tavex Research

Øget efterspørgsel efter investeringssølv


Lige som på udbudssiden er der også positive signaler for efterspørgslen på sølv. Efterspørgslen efter fysisk investeringssølv (barrer og mønter) er stadig stærk og den voksede i 2013 til et rekordhøjt niveau på 245 mio. ounces eller 30% af minernes årlige produktion.

Efterspørgslen efter fysisk investeringssølv i 2014 ventes at være noget svagere end i 2013, men stadig i nærheden af rekorden fra 2013. Eftersom de fundamentale forhold, som oprindelig trak prisen på sølv op på 50 USD per ounce, er uforandrede og med en pris, der ligger på sit laveste de sidste fire år, så kan dette vise sig at være en gylden mulighed for at samle dette ædelmetal op, mens det er nede. Den langsigtede trend er, trods alt, positiv.

 

Kilde: Tavex Research

Køb 100 g Perth Mint guldbarrer til særpris

 

I en begrænset periode kan du købe Perth Mint guldbarrer til 3,75% over spot (normalpris 4%)*. Besøg vores hjemmeside www.tavex.dk/barrer eller kontakt os på 33 11 15 10*Gælder sålænge lager haves. Kan ikke kombineres med andre tilbud, herunder Tavex’s prisgaranti.

Negativ rente: Hvad kan man bruge en bank til?


Det er længe siden, at de fleste af os måtte vinke farvel til renten på vores lønkonti. Efter stormløbet mod kronen er danske banker sågar begyndt at indføre negative renter: FiH har gjort det, Danske Bank har gjort det og senest har også Jyske Banks direktør Anders Dam advaret om, at hans bank også er på vej med negative renter. 

De negative renter rammer først og fremmest erhvervskunder med meget store indlån, men det er svært at bedømme, om udviklingen stopper her. Det har i mange år været en vittighed, at ældre mennesker, som havde oplevet en tid, hvor banker ikke var så sikre, som de er i dag, havde en tendens til at gemme deres penge hjemme i madrassen. Nu kan man spørge sig, om det ikke er rimeligt bare at sy pengene ind i madrassen, når bankerne ikke vil betale noget for, at man låner dem ud til bankerne.

Alt halløjet om de negative renter er en god anledning for dig, som har større beløb stående i din bank, til at overveje, om de skal blive ved med at stå dér. Et alternativ, som du bør overveje, er at sætte en del af din kapital i guld. Guld er et af de bedste investeringsgoder med lav risiko til at bevare din kapital over tid - og ingen kræver negativ rente af dig, når du har sat dine penge i guld.

Du kunne endda overveje at lade dine penge blive i banken, selvom du køber guld for dem. De fleste banker tilbyder bankbokse til en meget rimelig leje (ca. 300-400 kr. om året) - og her kan du placere dit guld, hvis du ikke ønsker at have det derhjemme. Så lukker du også munden på dem, der mener, at guld bare er en mere sofistikeret måde at gemme sine penge i madrassen på. Når du så har sat dit guld i banken, kan du læne dig tilbage og følge, hvordan guld bevarer din kapital i forhold til din gamle opsparingskonto i banken.

Sikring af kapital er en ting, men en anden lige så vigtig faktor er om du rent faktisk kan omsætte dit guld. Du skal sikre dig, at der er en nem og pålidelige måde at afhænde dit guld på, når du rent faktisk har behov for at sælge, og her kan en virksomhed som Tavex være en vigtig samarbejdspartner.

Banker er nødvendige for, at et moderne samfund kan fungere, og i mange år har det været den eneste måde man kunne opbevare sine værdier på. Dog har de seneste års udvikling desværre vist, at der er behov for et alternativ, og her kan det være, at guld kan komme til sin ret.

Du er velkommen til at kontakte vores guldrådgiver, Wesley Valdez, på tlf. 33 11 15 10.
 
Copyright © Tavex A/S 2015 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences