Copy
Tavex presents its 7th newsletter for 2016

Brexit-chok trækker guld langt over 1300 USD


Når det gælder guldprisens udvikling i juni behøver man ikke ofre mange ord på USA's centralbank, Janet Yellen, kinesisk smykkeguld eller guldkøb til hindufestligheder i Indien. Den gamle verden placerede sig i centrum af begivenhederne med en EU-afstemning i Storbritannien, der har skabt dønninger, som langt fra har lagt sig, selv når disse linjer skrives, en uge efter afstemningen den 23. juni.

Begyndelsen af måneden var beskeden - guldkursen lå på 1209 USD/ounce den 30. maj efter en sløj maj måned, som havde stået i korrektionens tegn, efter at guldprisen fejrede sin største kvartalsstigning nogen sinde i første kvartal i år. Det niveau holdt sig den 2. juni, hvor prisen lå på 1207 USD/ounce. Guldet steg derpå til 1245 USD/ounce ved udsigten til, at der ikke skulle komme en renteforhøjelse i USA ved Federal Open Market Committees møde i juni. Da det stod klart efter mødet den 14.-15. juni fik guldet endnu et hak opad til 1299 USD/ounce den 17. juni. 

På dette tidspunkt så det ud til, at Brexitafstemningen kunne gå begge veje, med en vis overvægt til ’leave’ i meningsmålingerne, men de fleste iagttagere håbede nok på, at briterne ville komme til fornuft (og stemme 'remain', når de stod i stemmeboksen. Så skete der et frygteligt knivattentat på en sympatisk Labourpolitiker ved navn Jo Cox, og vips tegnede meningsmålingerne mere i retning af et britisk ja til at forblive i EU. Markedet er en hund efter gode nyheder, så denne marginale forbedring betød umiddelbart et tab for guldet, som gik ned til 1257 USD/ounce på afstemningsdagen den 23. juni.

Men smæk! sagde det i det britiske valglokaler, hvor de trodsige briter frækt nægtede at kommer til fornuft, og stemte sig ud af EU med et lille, men alligevel indiskutabelt flertal 52/48. Derpå gik aktier og obligationer i frit fald næsten verden over, på mange børser var faldet større end efter 9/11 i 2001. Guldet trådte umiddelbart til som safe haven og steg som en raket til 1316 USD/ounce dagen efter afstemningen og til hidtil årshøjeste på 1324 USD/ounce på mandagen efter afstemningen, 27. juni. Siden har der været en lille korrektion ned til 1316 USD/ounce, men guldet er stadig langt over det, nogle har kaldet en magisk grænse på 1300 USD/ounce.

De sidste dages udvikling tyder ikke på, at uroen bliver mindre. Storbritanniens premierminister David Cameron har bebudet, at han trækker sig, og at der skal vælges en ny formand for det konservative parti i september, mens der tales om valg i oktober. Camerons politiske modstander Jeremy Corbin fra Labour havde en relativ svag position inden EU-afstemningen, men efter nejet (hvor Corbin beskyldes for at have gjort for lidt for et ja) har han lidt nederlag i en tillidsafstemning i parlamentsgruppen og masser af ledende Labourfolk er vandret ud af hans skyggekabinet. Det er næsten for meget, når Cameron i Underhuset opfordrer Corbyn til at gå af - efter en EU-afstemning, som oprindelig ikke havde noget andet formål end at sikre Cameron ro på bagsmækken i det konservative parti. Men sådan er politik så uretfærdig.

Facit er, at Europas næststørste økonomi er kastet ud i en politisk krise og EU ser ud til at blive lammet i et skilsmisseslagsmål, der kan trække ud i måneder og år. Spørgsmålet er, hvilke de økonomiske konsekvenser bliver af alt dette, hvad skal det koste i udebleven økonomisk vækst i en situation, hvor europæisk økonomi langt fra er på fode igen efter finanskrisen tilbage i 2008. De første lidt uventede ofre for uroen var nogle italienske banker, hvilket har fået den italienske regering til at meddele, at vi nu befinder os i en ekstraordinær situation og man vil udbetale over 40 mia. EUR til nødlidende banker. Dermed viser italienerne, at EU's bankpolitik, hvorefter skatteborgere "ikke længere" skulle tvinges til at redde nødlidende banker, ikke er det papir værd, som den var skrevet på. Og papiret er ellers kun et halvt år gammelt. Jo, EU er i sandhed i krise. 

I et interview med den estiske erhvervsavis Äripäev dagen efter Brexitafstemningen sagde Tavex' ejer og grundlægger Alar Tamming, at EU i sig selv er skabt til at gå under og at Brexit er en del af normaliseringen af europæisk politik.

Sådan mener EU-systemet og japolitikerne i Europa naturligvis ikke, at tingene hænger sammen. Og derfor vil vi få mere af det samme, som vi har kendt i Europa de sidste otte år: rekordlave renter, flere penge der sprøjtes ud i markederne og flere banker, der skal hjælpes for at undgå et kollaps. I juli går visse lande i feriemode, andre kommer først i august, men trods dette tegner sommeren til at blive rigtig spændende, og måske også indbringende, for de af os, som investerer i guld.

Book et møde med en guldrådgiver! 


Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?
 
Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?
 
Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.
 
Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.
 
Book et møde med Wesley på wesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende. 

Alar Tamming: Tavex' grundlægger og meget mere


Tavex Group fylder i år 25 og i den anledning bringer vi et portræt af koncernens ejer og grundlægger, Alar Tamming. Han startede sin multinationale virksomhed i en alder af 28, men er ekstremt belæst og interesserer sig for meget forskellige ting, f.eks. pengesystemer og udviklingspsykologi. 

Alar Tamming blev født i Estlands hovedstad Tallinn i 1963. På den tid er Estland en del af Sovjetunionen og Estland er helt isoleret i forhold til Vesteuropa og Norden. Finsk tv, som man kan se og forstå i Tallinn, eftersom estisk og finsk er tæt beslægtet, er stort set den eneste sprække af lys i et ellers heldækkende jerntæppe. Andre er de estisksprogede udsendelser fra Voice of America og Radio Free Europe.

Tammings opvækstperiode er præget af russificering og ortodoks sovjetkommunisme. Samtidig blev det klart for de fleste, at velstandsudviklingen i Sovjetunionen hele tiden sakker bagud i forhold til Vesten. Alar Tamming er med andre ord vokset op i en verden, hvor politikerne og lederne hele tiden gentager, at netop det samfund er verdens bedste, men det er klart for de fleste, at det er det langt fra. Folk kan mærke det, når de ser de tomme hylder i butikkerne, når skal vente ti år på at få lov til at købe en dårlig bil eller når de skal bestikke lægen på hospitalet for at blive behandlet.

I 1985 kommer reformkommunisten Mikhail Gorbatjov til magten i Sovjet, og hans reformer fører til, at et modsætningsforhold, som indtil da havde været helt undertrykt i Sovjet, modsætningen mellem den lokale befolkning (i Estland estere) og indvandrede russere kommer frem i lyset. I slutningen af 1980'erne opstår der en national bevægelse (bedst kendt som "den syngende revolution") blandt esterne, som har som mål, at Estland igen skal være et selvstændigt lang, som det var, indtil det blev besat af Sovjet i 1940.
 

Gammelkommunisterne forsøger i august 1991 et kup mod Gorbatjov. Det bryder sammen, og på grund af dette sammenbrud i Moskva kan Estland og de andre baltiske lande samme måned erklære sig selvstændige.

Det er en lykkelig udgang på en lang historie, men samtidig betyder det, at man i Estland står på bar bund. Økonomien er brudt sammen, de gamle forsyningsveje via Moskva er der ikke mere. Butikkerne er gabende tomme, og virksomhederne kan ikke sælge deres produkter. Folk får ingen løn, og der er stort set ingen sociale ydelser, for i Sovjet eksisterer arbejdsløshed ikke. Indtil videre fortsætter Estland med at bruge rubler, men ingen uden for Estland og Sovjet vil have dem, så man kan ikke importere varer.

Den unge Tamming studerer catering - eller som det hedder på datidens sovjetsprog: organisering af samfundsmæssig bespisning - i Tallinn, og bliver som 23-årig leder af en kantine. Det er ikke så ringe endda, eftersom man der hare adgang til varer som kød og grøntsager, som ikke findes i detailhandlen. Senere opretter denne kantine noget så eksotisk som en videoudlejningsvirksomhed, den eneste i Estland, hvor man ikke kan købe videomaskiner. Videoudlejningen hedder Tallinna Videokeskus (Tallinns Videocentrum), og det er en forkortelse af dette, der bliver til Tavid, da Tamming starter sin valutavekslingsvirksomhed i 1991. Tavid er navnet på Tavex' moderselskab i Estland frem til i dag.

Efter selvstændigheden i 1991 er det ikke længere ulovligt at veksle rubler uden for de statslige vekselkontorer, og det er dette behov, Alar Tamming har som mål at opfylde, da han samme år grundlægger Tavid. 

I juni 1992 får Estland som det første land i den tidligere Sovjetunion en konvertibel valuta, den estiske kroon (EEK). Det sker ved, at den estiske stat "pantsætter" de estiske statsskove (der stort set er det eneste af værdi, som esterne ejer) og nogle gamle tilgodehavender i guld, som Estland havde hos andre lande før 1940, og med det som sikkerhed udstedte pengesedler. Der er ikke råd til mange penge i omløb - hver enkelt ester kan ved pengeombytningen maksimalt veksle 1500 rubler til kurs 10 og altså få udbetalt 150 EEK eller ca. 75 DKK. Alle indeståender i banker bliver også afregnet til kurs 10.

Estland begynder en syndflod af reformer og privatiseringer efter selvstændigheden. De fleste større virksomheder bliver opkøbt af nordiske ejere, så økonomien bliver integreret med Nordens og Vesteuropas. Internetbanking er længe mere udbredt i Estland end i Danmark og Tallinn var den første by i verden med mobil parkering. Estland kan du f.eks. oprette et aktieselskab, stemme til valg og blive skilt hjemme i dagligstuen alt sammen ved hjælp af et ID-kort og en kortlæser.

Fremgangen i økonomien gør, at Tavid i 1996 kan tage springet ud i verden og grundlægge sin første valutavekslingsvirksomhed i udlandet, nærmere bestemt i Finlands hovedstad Helsingfors. Det sker under navnet Tavex - og senere har Tavex taget Letland, Bulgarien, Sverige, Danmark, Norge og Polen til sig.

Samtidig med ekspansionen går Tavex også sine egne veje og begynder som den første aktør i Baltikum at handle med guld. Det sker til at begynde med ad rygtevejen, hvor venner og bekendte beder Tamming om at hjælpe dem med at investere i fysisk guld, som de har hørt, at han er begyndt med. Så småt bliver det et eget forretningsområde inden for Tavex - fra 2008 med den tidligere estiske økonomiminister Meelis Atonen som chef. Tavex er sidenhen blevet den største forhandler af fysisk investeringsguld i Nordeuropa.

Guldet er også et udtryk for en anden side hos Tavex grundlægger end forretningsmandens. Det er civilisationskritikeren Alar Tamming. 

For efterhånden som det går bedre for Tavex, får Alar Tamming tid til at beskæftige sig med nogle af de andre ting, som han interesserer sig for. En af dem er psykologi, hvor han i 2004 gennemfører en i master i psykologi fra universitetet i Tartu. En anden er yoga, en tredje sund livsførelse og en fjerde er åndningsteknikker, hvor han gennemfører en treårig uddannelse i Tyskland i orientalske åndningsteknikker. 

For Alar Tamming hænger det alt sammen sammen. Det handler om, at mennesket skal være bedre til at fokusere på, hvad det er vigtigt i livet. Livet handler f.eks. i følge Alar Tamming ikke om at tjene penge. Pengene er derimod et middel til at opnå de ting, som er vigtige i livet: sundhed, velvære, balance og personer omkring sig, som man holder af. Alar Tamming har selv fire børn og han har sagt, at et af livets vigtigste gøremål er udvælgelsen af den partner, som man ønsker at lave sammen med og opdrage børn med.

Opvæksten i sovjettiden har givetvis lært Tamming, at man skal forholde sig kritisk til, hvad autoriteter som politikere og embedsmænd siger - for det er langt fra sikkert, at det går, som de prædiker. 

Valutareformen i 1992 bevidnede han fra 1. række og resultatet er en skepsis mod verdens herskende pengesystem, der som Tamming ser det, siden 1971 kun har været bygget på fromme løfter fra bankfolk og politikere og voksende, ufatteligt store bjerge af gæld. Årsagen til, at Tamming investerer i guld er derfor ikke en glæde ved guldet som metal, men at guldet er den bedste forsikring mod onderne ved et pengesystem, som er på vej mod kollaps. Guldet er en forsikring, så man kan bevare noget af sin velstand, når alt andet ramler og den velstand skal sikre, at man stadig kan koncentrere sig om det, der er vigtigst her i livet.
Følg tavex på Facebook
Følg tavex på Facebook
Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2016 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to jaanalisette@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tavex A/S · Bernstorffsgade 16-22 · Copenhagen 1577 · Denmark

Email Marketing Powered by MailChimp