Copy
Dit is de nieuwsbrief van het Veteraneninstituut met het laatste nieuws en achtergronden op het gebied van veteranenzaken. Kunt u deze e-mail slecht lezen?
Lees hier de online versie.

De lente is begonnen en veel veteranenactiviteiten worden ontplooid. Het afscheid van onze directeur Frank Marcus nadert en deze week is bekend geworden dat kolonel Ludy de Vos hem op 1 juli opvolgt als directeur van het Veteraneninstituut. 

In deze nieuwsbrief onder andere: de laatste kans om je aan te melden voor het defilé op de Nederlandse Veteranendag en een nieuwe website voor het dilemmaprogramma 'Wat zou jij beslissen?'.

Kerngegevens veteranen 2015


Kerngegevens is een jaarlijks terugkerend vragenlijstonderzoek naar de mening van veteranen over onder meer het veteranenbeleid en de dienstverlening van het Vi. De belangrijkste bevindingen dit jaar zijn dat het overgrote deel van de veteranen tevreden is over het veteranenbeleid en de dienstverlening aan veteranen door het Vi en het Veteranenloket. Rond de driekwart van de veteranen kijkt positief terug op zijn of haar uitzending(en), is er trots op veteraan te zijn en heeft geen gezondheidsklachten gekregen door de uitzending. Minder hoog scoort het gevoel van waardering. Minder dan 40% voelt zich (erg) gewaardeerd door Defensie, samenleving, media en omgeving en bijna 20% voelt zich (helemaal) niet gewaardeerd. Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Vernieuwde website en nieuw scenario 'Wat zou jij beslissen?'

De vernieuwde website van ‘Wat zou jij beslissen?’ is online. Op de nieuwe site staan momenteel twee scenario’s, namelijk over de anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië en de inzet in Afghanistan. Binnenkort worden daar de dilemma's over de VN-missie in Soedan en twee scenario’s die ingaan op de thuissituatie van de veteraan aan toegevoegd. Met behulp van interactieve scenario’s op de website kunnen docenten onder begeleiding van een 'Veteraan in de Klas' met deze dilemma's aan de slag. Klik hier om naar de website te gaan.

Gastsprekers gezocht

Voor het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’ zijn wij op zoek naar gastsprekers. Gastsprekers zijn veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies die af en toe een school in hun regio bezoeken en hier hun uitzendervaringen delen en in gesprek gaan met leerlingen. Klik hier voor meer informatie.

Laatste kans aanmelden defilé Nederlandse Veteranendag!
 

Traditiegetrouw vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag plaats op de laatste zaterdag van juni met onder andere een manifestatie op het Malieveld en een defilé door de stad. Ben je veteraan en wil je meelopen in het defilé? Aanmelden kan tot 15 april. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Checkpoint - Poolse bevrijders

(verschijnt vrijdag 8 april)

In dit nummer van Checkpoint ruim aandacht voor de Poolse veteranen in Nederland, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een direct aandeel hadden in de bevrijding van Nederland. Twee Poolse bevrijders en een zoon van een Poolse veteraan komen aan het woord. Ook wordt vermeld hoe het de Polen verging die zich na de oorlog in Nederland vestigden.

 

Willem van Lanschotlaan 1
3941 XV Doorn

Telefoon: 088 334 0050
E-mail: info@veteraneninstituut.nl

     

Disclaimer
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief van het Veteraneninstituut. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor hebt aangemeld op onze website. Wenst u onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? U kunt zich hier afmelden.