Copy
Hösten är här!
Nu har vi gått över från hög- till lågsäsong på Kulturen i Lund, vilket innebär att våra ordinarie öppettider har ändrats. Vi har öppet tisdag–fredag kl 12–16 med kvällsöppet på onsdagar till kl 20. Lördag och söndag har vi öppet kl 10–16. Måndagar har vi stängt. På höst- och jullovet utökar vi som vanligt våra öppettider. Du hittar hela vårt höstprogram här
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Till höstprogrammet
Invigning av två nya utställningar 26 september
Lördagen den 26 september inviger vi två tillfälliga utställningar; Mopeden – en svensk designhistoria och TILT! – Flipperspelens kultur och historia.

Mopeden är ett fenomen i svensk nutidshistoria. Den skapades 1952 som ett billigt bruksfordon för vanligt folk. På kort tid såldes hundratusentals mopeder. Snart stod också 15-åringen och suktade i cykel- och sportaffären. Då dög det inte med en simpel cykel med hjälpmotor. De svenska tillverkarna svarade med – design! Moped-utställningen går på djupet i mopedens designhistoria, från 1950-talet till 1970-talet. Utställningsproducent är Claes Johansson, för Kulturen, och du kan se hans presentation av utställningen i videon här.

Utställningen TILT! – Flipperspelens kultur och historia berättar om flipperspelens spännande tekniska, konstnärliga och kulturella historia, från det tidiga 1800-talets Fortunaspel till dagens digitala varianter. Här visas också hela flipperspel och vissa får man provspela! Utställningen är producerad av två av landets storsamlare och kännare av flipperspel, Mats Holmqvist och Claes Johansson, i samarbete med Västergötlands museum.

Välkommen på invigning på lördag 26 september! Båda utställningarna har öppet kl 10–16. Det blir en livfull dag med invigning­stal i flera omgångar (Corona-­anpassat med förbokning!) veteranmopeder som visas upp av mopedföreningar, korvgubbe och start för vår flipper­tävling. Läs mer och förboka plats till invigningstalen på webben. Ingår i entréavgiften. Fri entré för medlemmar och besökare 0–18 år. Vuxen 90 kr, pensionär 70 kr, student 45 kr. 

Foto ovan höger: Claes Johansson
Foto ovan vänster: Jessica Ljung/Kulturen
Läs mer om invigningsdagen här
Ficklampspromenad i parken för barn
Leta upp Elsa Beskows sagofigurer som har gömt sig i parken i skymningen! Hämta upp en karta med ledtrådar i entrén. Ta med egen ficklampa eller låna på plats. Kombinera gärna med ett besök i lekutställningen Elsa Beskows sagovärld.

Onsdag 30 september kl 18–20 i museiparken.

Drop in, passar för barn från 5 till 10 år. Ingår i entréavgiften. Fri entré för besökare 0-18 år samt Kulturens medlemmar. Vuxen 90 kr, pensionär 70 kr, student 45 kr. 

Illustrationer © Elsa Beskow
Stöd vår verksamhet – bli medlem!
Corona-krisen har haft stor inverkan på vår verksamhet. Vill du stödja oss så bli gärna medlem!⁠ Vi har flera olika typer av medlemskap, som kostar mellan 200 kr och 600 kr. Du kan enkelt bli medlem via webben och du kan självklart även köpa ditt medlemskap direkt på plats i museibutiken. Ger fri entré till Kulturen i Lund i ett helt år!
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Läs mer om fördelarna med ett medlemskap
Matstudio Kungsmarkens pop-up får en fortsättning!
Matstudio Kungsmarkens pop-up på Kulturens restaurang förlängs, och fortsätter fram till jul! De serverar mat lagad på råvaror från lokala bönder och odlare och har hållbarhet i fokus.

Öppettider:
22 september–20 december 2020
Tisdag–lördag kl 11.30–16.00

Dagens serveras tisdag–fredag kl 11.30–14.30
Brunch serveras varje lördag kl 11.30–15.00
Foto: Matstudio Kungsmarken
Läs mer
En smygtitt på höstlovet...
Kulturen i Lund har öppet kl 10–16 hela höstlovet, lördag 24 oktober till söndag 1 november. Hela museet har även kvällsöppet till kl 20 på onsdagen. Här kan du se vilka barnvänliga aktiviteter vi erbjuder under lovet och du kan redan nu köpa biljetter till evenemangen. Se upp för spöken!
Foto: Nelly Hercberg/Kulturen
Hela höstlovsprogrammet
Utställningar
Program
Tidigare nyhetsbrev
YouTube
Facebook
Instagram
Twitter
KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE
Tegnérsplatsen | 046-35 04 00 | info@kulturen.com