Copy
Välkommen till julbutiken!
Foto: Kajsa Hallberg/Kulturen.
Nu har vi öppnat julbutiken, vilket innebär att vår museibutik har fått breda ut sig i "trädgårdsrummet", som ligger precis intill museibutiken. Här hittar du julklappar, julpynt och julgotter. I år erbjuder vi extra många fina nyheter från lokala hantverkare och de leverantörer vi samarbetar med. På en skänk för julklappsinslagning kan du välja mellan olika fina papper och snören och slå in din julklapp. Julbutiken är öppen till och med den 23 december!

Öppettider museibutiken, inklusive julbutiken:

Tisdag, torsdag, fredag kl 9–16
Onsdag kl 9–20
Lördag–söndag kl 10–16


Museibutiken öppnar alltså innan museet öppnar på vardagar! Måndagar är det stängt. 

Du som är medlem i Kulturen har alltid 10% rabatt i vår museibutik (gäller ej presentkort eller redan nedsatta varor).
Läs mer
Ny utställning i Kulturens café
Sara Mattisson med sin kopp. Foto: Stefano Cappelletti.
I Kulturens café visar vi 16 handgjorda keramiska kaffekoppar i den lilla utställningen Min kopp. Skaparna bakom kopparna är från Öresundsregionen och Bornholm. De har på olika vis tolkat hur en riktigt bra kaffekopp ser ut och hur den ska kännas att hålla i handen. Kopparna är nämligen gjorda av handen och för handen.

OBS! Utställningen är förlagd i Kulturens café och följer caféets öppettider. För närvarande gäller följande öppettider:
Torsdag till fredag kl 12–16
Lördag till söndag kl 10–16


Utställningen visas t o m 30 december.
Läs mer om utställningen
Pepparkakshustävling!
Foto: Nathan Anderson, Unsplash.
I år utlyser vi en pepparkakshustävling! De tävlande husen kommer att bli en del av miniatyrbyn Sockerviken, som visas i en liten utställning som öppnar den 18 december.

Vi önskar oss hus som är uppfinningsrika och som bidrar till att skapa en glad och välkomnande pepparkaksby. Till exempel ett bibliotek, en chokladbutik, ett apotek eller ett boningshus som har något alldeles extra. Allt material i husen ska vara ätligt.

Vi tar emot pepparkakshusen i entrén på Kulturen i Lund lördagen den 12 december och söndagen den 13 december kl 12–14.

De tre bästa bidragen belönas med presentkort till Kulturens museibutik på 750 kr, 500 kr, respektive 250 kr.
Till tävlingsreglerna
Julklappstips - ett år med Kulturen!
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.
Ge bort en julklapp som varar ett helt år – köp ett medlemskap i vår förening. Då har mottagaren fri entré till Kulturen i Lund under ett år, och kan se utställningar, gå på programevenemang och utforska varenda vrå av vårt friluftsmuseum. Välj mellan flera olika typer av medlemskap, som kostar mellan 200 kr och 600 kr. Du köper medlemskapet i museibutiken/entrén på Kulturen i Lund och får med dig ett gåvobevis till den lyckliga mottagaren av julklappen.
Läs mer
Julen på Kulturens restaurang
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.
Under rådande restriktioner är restaurangens lunchservering stängd tills vidare. Men under perioden 1 december till 19 december erbjuder vi istället jullunch för avhämtning. Du kan även beställa ett komplett julbord eller delar av det. 

Alla lördagar i advent öppnar vi dessutom upp restaurangen för julbrunch. Mellan kl 11.30–15.00 kan ni avnjuta en uppdukad brunch inspirerad av julens smaker. Vuxna 295 kr/per person, barn upp till 12 år 20 kr/per år.
Till restaurangen
Besök Kulturen hemifrån
Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.
För dig som inte har möjlighet att besöka museet just nu har vi samlat digitala visningar, utställningsfilmer, samlingsdatabaser, årsböckerna som pdf:er med mera på en och samma sida. Du kan också komma i julstämning genom att titta på glimtar från Kulturens Julspår från julen på 1930-talet, 1840-talet och 1760-talet. Lagom till första advent kommer vi att börja lägga ut videor med minivisningar från Julspårshusen. Håll utkik!
Läs mer
Utställningar
Program
Tidigare nyhetsbrev
YouTube
Facebook
Instagram
Twitter
KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE
Tegnérsplatsen | 046-35 04 00 | info@kulturen.com