Copy
Midsommaröppet på Kulturen
Glada besökare i museiparken. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen.
Välkomna att fira midsommar i vår vackra museipark! Vi har öppet kl 10–17, men tyvärr blir det inte någon dans kring midsommarstången i år heller. Det vanliga midsommarfirandet med dans och lekar brukar dra så mycket folk att corona-restriktionerna inte tillåter att vi arrangerar det i år. Men ni är varmt välkomna att njuta av kultur, mat och trädgårdar!

Kulturens restaurang har öppet kl 10–17 och erbjuder en midsommarmeny. Även Kulturens café har öppet kl 10–17. Det går också utmärkt att duka upp medhavd picknick i gröngräset.

Bra att veta: Assistanshundar får följa med in på Kulturen, men andra hundar måste tyvärr stanna hemma. Det är inte heller tillåtet att röka eller grilla inne på museiområdet.
Läs mer
Fira midsommar på Kulturens Östarp
Midsommaröppet på Gamlegård på Kulturens Östarp. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen.
Kulturens Östarp håller öppet och har visningar under midsommarafton. Slå dig gärna ner med din picknick i det vackra kulturlandskapet, kika runt på korsvirkesgården Gamlegård med trädgård och hälsa på de olika lantrasdjuren.
Barnen är välkomna att pyssla på innergården, prova pig- och drängkläder och leka med tidstypiska leksaker. Dansen kring midsommarstången, som brukar arrangeras av Östarps Gästgivaregård, är i år tyvärr inställd på grund av Coronapandemin.

Program för dagen:
Kl 11.00-17.00 Gamlegård är öppen
Kl 13.00-13.30 Visning av slåtterängen med tips om sju sorters blommor
Kl 14.00-16.00 Gör en gräskrona
Kl 16.00-16.30 Visning av Gamlegård
Läs mer om Kulturens Östarp
Nypremiär för Lekfulla tidsresor
Vetenskapskvinnan i samspråk med gycklarparet. Foto: Anders Andersson.
Tidsresorna är en promenadföreställning för hela familjen som spelas utomhus i vårt friluftsmuseum, cirka 45 minuter lång.

Årets Lekfulla tidsresor är en repris från sommaren 2020. Vi tar er återigen med till 1500-talets slut, då Skåne var danskt.

Lund år 1584. Reformationen har förändrat hela stadsbilden; tomma hål gapar efter de rivna kyrkorna och kyrkans makt har försvagats. Adeln däremot blomstrar och vältrar sig i lyx. Blomstrar gör även konsten och de vetenskapliga framstegen inom astronomi. Andra heta forskningsområden är astrologi och alkemi. Sommaren 1584 råder stor uppståndelse i staden. Kungen ska komma och den nye tronarvingen ska hyllas på Lerbäcks hög. Ni möter konstnären, vetenskapskvinnan, adelsdamen och ett gycklarpar.

45 platser/föreställning, förköp biljett på webben. Biljetterna är släppta! Föreställningen spelas ej vid ihållande regn.

Lekfulla tidsresor spelas 29 juni–16 juli kl 13.00 och kl 14.30
Läs mer och boka biljett
Sommarverkstäder på tema Medeltid
Vi skapar riddartorn. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.
Välkommen att pyssla med oss på sommarlovet! Nu är biljetterna släppta till nästa veckas sommarverkstäder. Förköp rekommenderas då antalet platser per dag är begränsat.

Vi inleder med en kort introduktion i utställningen Metropolis – Lund på medeltiden och lär oss mer om stadens äldsta historia innan vi skapar egna riddartorn. Från 5 år. Samling på gräsmattan bakom Vita huset. 
Läs mer om sommarens familjeaktiviteter
Ny bok om friluftsmuseet
Ny guidebok till friluftsmuseet. Foto: Jessica Ljung, Kulturen.
Vad har biskop Johan Henrik Thomander, torparen Kristina Niklasdotter och hemmafrun Siri Andersson gemensamt? Jo, deras hem och livsöden finns representerade på Kulturens friluftsmuseum och går att läsa om i den lilla nya boken Kulturens friluftsmuseum – så blev det till och historien om sju hus. Här får du också reda på hur det kom sig att Lund fick ett friluftsmuseum, vem som låg bakom det och att husen har flyttats från olika delar av södra Sverige. Berättelserna rör sig från 1700-talet till 1900-talet, på landet och i stan, hos rika och fattiga.

Du kan använda boken som egen guide på plats i museet eller läsa den hemma i soffan innan du kommer på besök. Den finns både på svenska och engelska.

Boken finns självklart till försäljning i vår museibutik. Ordinariepris 60 kr och 54 kr för medlemmar. 
Utställningar
Program
Tidigare nyhetsbrev
YouTube
Facebook
Instagram
Twitter
KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE
Tegnérsplatsen | 046-35 04 00 | info@kulturen.com