Copy
I vår blir det Cirkus!
Collage: Kulturen.
Mina damer och herrar, vuxna och barn – vi önskar er alla hjärtligt välkomna till utställningen Cirkus på Kulturen i Lund i vår! I samarbete med Cirkus Rhodin och fotograf Åsa Sjöström bjuder vi in er att upptäcka den traditionella cirkusens spännande och förtrollande värld. Vi kommer att berätta om cirkusen historia från 1800-talet till idag. Vår förhoppning är att innehållet, scenografin och atmosfären i utställningen kan bidra till ett lustfyllt besök, som både väcker minnen och ger nya insikter om cirkusens värld.

Utställningen Cirkus invigs lördag 10 april.
Läs mer
Fira demokratin!
Utställningen "Fira Demokratin!" på plats på Kulturen i Lund. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.
För drygt hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Utställningen Fira demokratin! är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. På riksdagens webb kan du dessutom uppleva utställningens innehåll hemifrån eller komplettera det fysiska besöket med filmer, tidslinje, tittskåp, quiz med mera.

Utställningen Fira demokratin! visas fram till 25 april.
Läs mer
Digitalt museum
Foto: Ida Ekelund
Har du inte möjlighet att besöka Kulturen i Lund just nu? Då kan du istället besöka ditt digitala museum! Vi har samlat digitala visningar, utställningsfilmer, samlingsdatabaser, årsböckerna som pdf:er med mera. Vad sägs till exempel om nästan 8 000 fotografier av lundafotografen Ida Ekelund? De fotografiska glasplåtarna med bilderna hittades under ett golv 2012, i samband med en renovering. Du kan ta del av berättelsen om Ida Ekelund och fyndet i utställningen Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund.
Läs mer
Alltid 10 % rabatt i museibutiken
Foto: Elena Gayer, Kulturen.
Du vet väl att du som är medlem i Kulturen alltid har 10 % rabatt i vår museibutik (gäller ej presentkort eller redan nedsatta varor). Just nu har vi fått in nya superfina produkter från Aveva design, ett företag som du hittar på Limhamn i Malmö. Handtuftade grytunderlägg i olika färger och ullvaser med blommor som håller för evigt. Aveva design håller en gammal tradition vid liv samtidigt som nya produkter skapas. De väljer ull enbart från bönder som tydligt tar avstånd från djurplågeri, ullen är färgad med giftfria färger och de använder certifierat trä, återvunnet papper och ekologisk bomull. 

Varmt välkommen till butiken för en titt på dessa samt andra nyheter! Med anledning av pandemin följer museibutiken tillsvidare museets öppettider och öppnar inte, som i vanliga fall, tidigare på dagen.

Öppettider museibutiken tillsvidare
Tisdag–fredag kl 12–16
Lördag–söndag kl 10–16
Läs mer
Sportlov på Kulturen i Lund
Illustration: © Elsa Beskow.
Blir det ett vitt sportlov i Skåne? Om inte, så finns det alltid en pulkabacke att besöka i vår lekutställning Elsa Beskows sagovärld, som är förlängd och kommer att visas även under hela 2021. Max 10 personer får vistas i lekutställningen samtidigt. Ta en runda och titta in i husen i friluftsmuseet eller på en utställning om det råkar vara fullt redan när ni kommer.

Öppettider sportlovet 22–28 februari:
Måndag–söndag kl 10–16
Foto: Jessica Ljung, Kulturen.
Läs mer
Utställningar
Program
Tidigare nyhetsbrev
YouTube
Facebook
Instagram
Twitter
KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE
Tegnérsplatsen | 046-35 04 00 | info@kulturen.com