Copy
Sista veckan för våra Lekfulla tidsresor
Lekfulla tidsresor. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.
Årets Lekfulla tidsresor är nu inne på sin sista vecka. Detta är en promenadföreställning för hela familjen, cirka 45 minuter lång, som spelas utomhus i vårt friluftsmuseum. Vi tar er med till 1500-talets slut, då Skåne var danskt.

Lund år 1584. Reformationen har förändrat hela stadsbilden; tomma hål gapar efter de rivna kyrkorna och kyrkans makt har försvagats. Adeln däremot blomstrar och vältrar sig i lyx. Blomstrar gör även konsten och de vetenskapliga framstegen inom astronomi. Andra heta forskningsområden är astrologi och alkemi. Sommaren 1584 råder stor uppståndelse i staden. Kungen ska komma och den nye tronarvingen ska hyllas på Lerbäcks hög. Ni möter konstnären, vetenskapskvinnan, adelsdamen och ett gycklarpar.

45 platser/föreställning, förboka biljett på webben. Fri entré för besökare 0–18 år och Kulturens medlemmar. 

Lekfulla tidsresor spelas kl 13.00 och kl 14.30 t o m fredag 16 juli. 
Läs mer och boka biljett
Historiska uppdrag för barn
Kulturens duktiga volontärer hjälper barnen att utföra de historiska uppdragen. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.
Nästa vecka drar våra Historiska uppdrag för barn igång! I år hämtar vi inspiration från cirkusen och de nöjesfält som de kopplas till. Temat blir underhållning genom tiderna där vi återskapar den typen av spel som folk kunde få prova på när cirkusen rullade in i stan. En historisk karaktär berättar lite om varför barnen ska ut på uppdrag, ger ut kartor och skickar iväg alla deltagare till fyra olika platser. Kulturens volontärer, i historiska kläder, finns på plats och hjälper barnen att lösa de olika uppdragen längs vägen.

Uppdragen kan göras i snabb eller långsam takt, men måste vara klara senast kl 16.00 (oavsett om man börjar kl 13.00 eller kl 14.30).

Ingen förhandsbokning. För barn från 6 år, i vuxnas sällskap. Samling på gräsmattan bakom Vita Huset.

Fri entré för Kulturens medlemmar och besökare 0–18 år. 

Historiska uppdrag för barn
20–23 juli samt 27–30 juli kl 13.00 och kl 14.30
Läs mer
Utomhusteater med Teater Theatron
I sommar blir det utomhusteater med Teater Theatron. Foto: Sascha Kajic.
Det är 1941 och Sjopalovich resande teatersällskap kommer till en by i forna Jugoslavien för att spela teater. Byn är under ockupation av de tyska styrkorna och lever under tydliga restriktioner och det är långtifrån uppskattat med teaterbesöket. Det är rent av opassande och skamligt! Sällskapet har tillstånd för att spela en tysk pjäs, men byns invånare är tydliga med vad de tycker om teaterspektaklet. Snart går konflikten helt över styr.

Eller är det 2021 och Teater Theatron kommer till Lund för att spela teater? Lund är under pandemi och lever under strikta restriktioner och det är långt ifrån populärt med teaterbesöket. Är det inte rent av opassande, skamligt och farligt?

Teater Theatron fortsätter, tillsammans med nio skådespelare, att undersöka migration och identitet. Nu i en aldrig förut spelad pjäs i Norden av Ljubomir Simovic. Med urpremiär i Sverige och en helt ny översättning tar Theatron sig an en humoristisk, dråplig och högdramatisk berättelse som berättas utomhus på Kulturen i sommar!

Föreställningen spelas kl 18.30–21.00 under följande datum: 22/7, 23/7, 29/7, 30/7 och 31/7. Specialpris för Kulturens medlemmar!
Förköp biljett via Kulturcentralen
Följ med på en visning!
Kulturens pedagog Annika Mandahl på språng i friluftsmuseet. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.
Sugen på att lära dig något nytt? Välkommen att följa med på en visning i sommar. Vi har visningar på olika teman, de flesta utomhus! Fri entré för besökare 0–18 år samt Kulturens medlemmar. Samling på gräsmattan bakom Vita Huset.
Till sommarens visningar
Händer i höst
Till vänster ett av Anna Bauers alster. Foto: Anna Bauer. Till höger Anna Bauer i sin studio. Foto: Maja Kristin Nylander.
Konstnären Anna Bauer är känd för sina inspirerande böcker om hönsestrik och sitt träffsäkra, ofta humoristiska uttryck inom textil bildkonst. I denna utställning på får vi ta del av Annas konstnärliga process och skapande inom flera olika tekniker. Det blir en färgglad upplevelse av brodyr, stickade sköldar och udda familjekonstellationer.

Knitstart my heart invigs lördagen den 25 september och tar avstamp i både punk och hantverkstraditioner. Utställningen vrider på perspektiven och försöker fånga det sköra och obegripliga som lätt slinker undan.
Läs mer
Utställningar
Program
Tidigare nyhetsbrev
YouTube
Facebook
Instagram
Twitter
KULTURHISTORISKA FÖRENINGEN FÖR SÖDRA SVERIGE
Tegnérsplatsen | 046-35 04 00 | info@kulturen.com