Copy

Voldoende geld in kas om huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen


Nederland heeft volgens de ‘Global Pension Index’ van pensioenadviseur Mercer het beste pensioenstelsel ter wereld. Vorig jaar stond Denemarken nog aan kop, maar dat land staat nu op de tweede plaats.

Toch zijn we ontevreden
Al staan we al lange tijd in de top 3 van beste stelsel ‘het betekent niet dat Nederlanders tevreden zijn’, schrijven verschillende kranten. Overigens valt dat te bezien. Nederlanders hebben niet te klagen over de soliditeit van het (aanvullend) pensioenstelsel, maar wel over de manier waarop de overheid en in de slipstream daarvan ook de media ermee omgaan.

Politici praten een crisisgevoel aan
Al jaren krijgen gepensioneerden te horen dat het Nederlandse pensioenstelsel niet houdbaar is en dat ouderen het pensioen van jongeren opeten. Beide frames zijn volgens een toenemend aantal deskundigen onjuist. De Nederlandse pensioenreserve is de afgelopen jaren –ook tijdens de financiële crisis- substantieel gegroeid. De pensioenfondsen boeken goede rendementen, maar de overheid hanteert een rekenmethodiek waardoor het lijkt alsof het met de pensioenfondsen slecht gaat. Zo geeft Den Haag zichzelf een argument om minder uit de pensioenkassen uit te keren dan zou kunnen, waardoor een negatief beeld ontstaat. Er dreigen zelfs kortingen op sommige pensioenen, terwijl bij de noodzaak daarvan steeds meer vraagtekens worden gezet.

Jong en oud worden tegen elkaar opgezet
Daarnaast worden jongeren tegen ouderen opgezet doordat de indruk wordt gewekt dat de gepensioneerden van nu, de pensioenen van straks opeten. Critici van het overheidsbeleid wijzen erop dat de toekomstige pensioenen van jongeren mogelijk lager zullen uitvallen dan ze hopen en verwachten omdat de overheid toestaat dat de werkende generatie van nu onvoldoende pensioenpremie betaalt.

Pensioenstelsel is sterk op alle onderdelen
Pensioenadviseur Mercer is juichend over het Nederlandse pensioenstelsel. Het scoort sterk op alle onderdelen van de test die het bedrijf jaarlijks uitvoert.
Ook over het pensioenvermogen is Mercer positief. Nederlandse pensioenfondsen hebben voldoende geld in kas om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen.
Ook op deze onderdelen krijgt het Nederlandse pensioenstelsel een dikke voldoende:
  • door de pensioenleeftijd in stapjes te verhogen wordt de betaalbaarheid van de pensioenen -die toch al goed is- verder verbeterd.
  • het Nederlandse pensioenstelsel is transparant
  • er zijn nauwelijks schandalen rond Nederlandse pensioenfondsen.
  • pensioenfondsen maken goede rendementen; elke ingelegde euro levert 3 tot 4 euro aan pensioen op.

Voor zover Nederlanders ontevreden zijn over hun pensioenstelsel komt dat omdat de pensioenen al jarenlang niet zijn geïndexeerd. Ze zien de pensioenvermogens groeien en toch houden de pensioenfondsen hand op de knip.
Daarvan ligt de oorzaak niet binnen het stelsel, want met de huidige reserve zouden de pensioenen gemakkelijk geïndexeerd kunnen worden. Het ligt aan het overdreven voorzichtige –volgens sommige critici ‘betuttelende’ – overheidsbeleid.

Loon voor Later tekent erbij aan, dat de overheid er moeite mee heeft de zeggenschap over zoveel geld (1300 miljard) uit handen te geven en over te dragen aan de eigenaren van dat geld: de gepensioneerden.
ZORG

Geslaagde bijeenkomst Pact voor Ouderenzorg


We kijken terug op een mooie eerste bijeenkomst van het Pact voor de Ouderenzorg, gehouden op 11 oktober. De bijeenkomst werd gehouden onder de naam De Parade in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Er deden 270 mensen aan mee, waaronder –namens KNVG en NVOG  Joop Blom en Joost Bos.

Er zijn 18 enthousiaste pitches (ideeën) gepresenteerd om de zorg voor ouderen te verbeteren. De Raad van Ouderen heeft zich voorgesteld en tussen de treinen hebben tal van ontmoetingen plaatsgevonden. Benieuwd naar de dag? In de bijlage een impressie en meer over het vervolg. Op www.pactvoordeouderenzorg.nl zullen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. De website wordt de komende tijd verder gevuld met initiatieven waarin de krachten worden gebundeld voor de ouderenzorg.
 
Team Pact voor de Ouderenzorg

Wilt u de publicatie van de Rijksoverheid lezen over deze bijeenkomst?
Klik dan hier.

Wegwijs in de wereld van zorg voor ouderen

 
Mantelzorgers raken bij de zorg voor hun partner of ouder vaak de weg kwijt in het oerwoud van regels en emoties. Daarom is er nu de Reisgids Mantelzorg die mantelzorgers helpt hun weg te vinden in de wereld van de zorg voor ouderen.

Met een indeling naar vier ‘mantelzorgroutes’, want de ene zorg is de andere niet. Iemand met een gebroken arm heeft andere hulp en verzorging nodig dan iemand met dementie. Bij iedere route geven we volop praktische tips om snel en efficiënt de juiste weg (terug) te vinden.


Meer weten, ga dan naar deze link.
 
De KNVG omvat zowel verenigingen van gepensioneerden van bedrijfstakpensioenfondsen als ondernemingspensioenfondsen en is nauw geassocieerd met KBO Brabant. De KNVG behartigt direct de belangen van 300.000 aangesloten gepensioneerden en indirect de belangen van alle 3 miljoen gepensioneerden.

Wilt u weten welke organisaties zijn aangesloten, klik dan op deze link.

Pensioendiscussie volgen?


Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rond de pensioenen, ga dan naar de website loonvoorlater.nl
 
De discussie over zorg volgen?
 
Ga dan naar de website knvg.nl

 

Copyright © KNVG 2017, All rights reserved.

Redactie: Ferd Claassen, John Schroer, Stef Verf, Ton Verlind
Samenstelling: Ton Verlind Media
(Social) Media: CorporateLives

U kunt ons mailen via:
secretariaat@knvg.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Loon voor Later · Hogeschoorweg 21 · Venlo, Limburg 5911 EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp