Copy

Bernard van Praag: Kabinet speelt rond pensioenen dubbelspel 


Na het mislukken van het pensioenakkoord is de paniek algemeen toegeslagen. Het kabinet doet er alles aan om die paniek aan te blazen. Dat zegt emeritus hoogleraar economie en lid van het Verantwoordingsorgaan van het ABP, Bernard van Praag in een column op de website van de KNVG.
 
Volgens de auteur voedt het kabinet de paniek door nu al jaren van de daken te roepen dat het huidige systeem onhoudbaar is en dat als gevolg daarvan toekomstige generaties een lege kas zullen aantreffen. Zo worden volgens Bernard van Praag jongeren tegen de ouderen opgezet en daarmee speelt het kabinet in zijn visie ‘een dubieuze dubbelrol’.
 
Geen reden tot paniek
Van het kabinet wordt enerzijds verwacht dat het als mediator een bemiddelende rol speelt in de vastgelopen pensioendiscussie, maar als grootste werkgever is het kabinet tegelijk gebaat bij een bepaalde uitkomst. Van die dubbelrol betalen gepensioneerden volgens Van Praag de tol: omdat er niet geïndexeerd wordt, hebben ze een koopkrachtverlies moeten accepteren dat inmiddels is opgelopen tot gemiddeld 15%.
Het is onnodige paniek, schrijft de hoogleraar: als het kabinet rond de pensioenfondsen een meer realistische berekeningssystematiek toe zou passen dan nu het geval is, zou blijken dat er helemaal geen reden voor paniek is.
 
Ga voor het complete artikel naar www.knvg.nl

 

Meer werkenden zonder pensioen dan gedacht

 
Statistieken geven zo’n vertekend beeld van de werkelijkheid, dat de vraag zich aandient of ze nog wel zo’n belangrijke rol zouden mogen spelen bij de ontwikkeling van beleid.
Die vraag komt op nu uit geactualiseerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt, dat 13% van de Nederlanders in loondienst 2 jaar geleden geen pensioenregeling hadden. Bij vorige tellingen ging het nog om 4%.
 
Uit eerder onderzoek van het CBS kwamen steeds lagere getallen naar voren. Nu het bureau een andere berekeningssystematiek gebruikt, blijkt het probleem groter dan minister Koolmees van sociale zaken dacht. ‘Daardoor is het probleem onderschat’, geeft de minister nu toe.
 
Hele artikel over dit onderwerp lezen? Ga dan naar Trouw

KNVG en NVOG waarschuwen voor budgetpolissen

 
Budgetpolissen lijken aantrekkelijk, omdat er een lage premie bijhoort, maar wie er zich niet goed in verdiept kan toch van een koude kermis thuiskomen, zo waarschuwen KNVG en NVOG.

Wie een budgetpolis afsluit kan er achterkomen, dat hij of zij bijvoorbeeld niet in alle ziekenhuizen terecht kan zonder flink bij te betalen.
 
Ga voor meer informatie naar de website van KNVG
 

Het bestuur van de KNVG en de redactie van de KNVG Nieuwsbrief en Loon voor Later wensen alle bij de KNVG aangesloten organisaties, hun leden en alle relaties die regelmatig kennis nemen van onze publicaties
een goed eind van dit jaar 2018 en een voorspoedig begin van 2019

Pensioendiscussie volgen?

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rond de pensioenen, ga dan naar de website loonvoorlater.nl
 
De discussie over zorg volgen?
 
Ga dan naar de website knvg.nl

 

Copyright © KNVG 2018, All rights reserved.

Redactie: Ferd Claassen, John Schroer, Stef Verf, Ton Verlind
Samenstelling: Ton Verlind Media
(Social) Media: CorporateLives

U kunt ons mailen via:
secretariaat@knvg.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Loon voor Later · Hogeschoorweg 21 · Venlo, Limburg 5911 EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp