Copy

Jeroen Dijsselbloem: leuk of niet, korting op pensioenen is onvermijdelijk


Het zal er toch ooit een keer van moeten komen. Dat zei oud-minister van financiën Jeroen Dijsselbloem in een uitzending van het televisieprogramma Buitenhof van zondag 25 augustus 2019 over het feit dat voor een groot aantal gepensioneerden een korting op hun pensioen dreigt.
 
Ga voor het hele artikel naar loon voor Later
 

Hoogleraren: rekenrente moet op de schop.

 
De marktrente wordt al 10 jaar verstoord door beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve en is daarom niet meer geschikt als ijkpunt voor de pensioenfondsen. Dat zeggen de hoogleraren Sylvester Eijffinger en Lex Hoogduin in het FD.
 
Wat wel een realistische rente is moet naar hun mening onderzocht worden. Een rekenrente van 2,5 tot 3 procent zou volgens beide hoogleraren verdedigbaar zijn.
 
BRON: FD

 

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer wil pensioenkortingen voorkomen.


Hij zegt het enigszins omfloerst, maar de onderliggende boodschap is haarscherp: werkgeversvoorzitter Hans de Boer wil met FNV-voorzitter Han Busker zo snel mogelijk aan tafel om te bespreken hoe de aanstaande kortingen op sommige pensioenen voorkomen kunnen worden. Hij zei dat in een podcast van De Telegraaf.
 
Ga voor het hele artikel naar Loon voor Later

Kamerleden willen andere rekensystematiek voor pensioenfondsen


De lage rente heeft voor het kabinet grote voordelen, maar vernietigt het pensioenstelsel. Niet alleen het huidige, maar ook het nieuwe pensioenstelsel, stellen de Kamerleden Corrie van Brenk en Martin van Rooijen van 50PLUS. Ze willen dat minister Koolmees zich buigt over een nieuwe rekensystematiek om de dekkingsgraad van pensioenfondsen te berekenen. De rekenrente voldoet niet meer als systeem nu die rente, mede door ingrijpen van de Europese Centrale Bank vrijwel tot 0 is gedaald. 

Twijfel groeit
Over het huidige systeem groeit ook twijfel bij de Eerste Kamer-fractie van het CDA. Die twijfel is er eveneens bij PvdA en Groen Links. Volgens de Kamerleden van 50PLUS is het niet meer van deze tijd om de dekkingsgraad van pensioenfondsen uitsluitend te berekenen aan de hand van de risicovrije rekenrente van bijna 1 procent, maar zouden ook de werkelijk gerealiseerde rendementen van pensioenfondsen meegeteld moeten worden. Die bedroegen de afgelopen dertig jaar gemiddeld 7 procent. De pensioenfondsen staan er in werkelijkheid beter voor dan uit de theoretische rekensystematiek van de overheid blijkt.

Minister moet aan de bak
Ook CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond het pensioenstelsel. Namens zijn partij roept hij minister Koolmees op om te onderzoeken welke opties er zijn om het Nederlandse pensioenstelsel overeind te houden bij dalende en zelfs negatieve rentes.

 

Pensioenkortingen dichterbij, onrust neemt toe

De dekkingsgraad van verschillende grote pensioenfondsen is in augustus ten opzichte van juli weer verder gedaald. Dat brengt pensioenkortingen dichterbij en daarmee neemt ook de onrust toe. In bijgaande verklaring legt het bestuur van KNVG/NVOG uit hoe het tegen de huidige situatie aankijkt.
 
Lees hier de gehele brief.

ZORG

50 plus: investeer in ouderen

Fractieleider Henk krol van 50PLUS vindt dat een deel van de investeringspot van 50 miljard euro die het kabinet wel creëren besteed moet worden aan maatschappelijke innovatie en dan in het bijzonder aan projecten die ouderen in de gelegenheid moet stellen om zolang mogelijk zelfstandig en goed te leven.

Pensioendiscussie volgen?

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rond de pensioenen, ga dan naar de website loonvoorlater.nl
 
De discussie over zorg volgen?
 
Ga dan naar de website knvg.nl
Copyright © KNVG 2019, All rights reserved.

Redactie: Ferd Claassen, John Schroer, Stef Verf, Ton Verlind
Samenstelling: Ton Verlind Media
(Social) Media: Socialecombinatie BV

U kunt ons mailen via:
secretariaat@knvg.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences