Dagens kvikkeste overblik 14.08.20


Kære læser

Det er ikke mange skåltaler, der bliver uddelt for tiden. Se bare på Aarhus. Nu gik det ellers lige så godt med høj sol og bronze til AGF, men så steg smittetrykket, og nu er det snart ikke til at sige, hvad der igen skal få smilene frem i Danmarks andenstørste by.. Det mest hellige af det hellige er blevet ramt: Borgmester Bundsgaard (S) har set sig nødsaget til at aflyse Aarhus Festuge.

Optimismen har ellers hersket lige til det sidste. Selv da mundbind blev obligatoriske i Letbanen, og nordmændene frarådede rejser til regionen, holdt aarhusianerne fast i drømmen om sol, fadbamser og Thomas Helmig for fulde gardiner. Men i går formiddag knækkede filmen så, da sundhedsmyndighederne kom med deres længe ventede anbefaling om at stoppe festen.

Det pludselige stemningsskifte blev måske bedst illustreret af Hans Skou, Venstres leder i Aarhus byråd, der gik fra ved en 8-tiden i P1 Morgen at tale om, at en festuge da ikke var af vejen når nu ”den danske befolkning og det danske erhvervsliv har efterlevet de vilkår og krav, som myndighederne har stillet” til godt to timer senere at lægge sig fladt ned hos P4 Østjylland med det klare budskab, at ”det ville være mangel på rettidig omhu at afholde Aarhus Festuge”. Og med et snuptag var det altså ikke længere nødvendigt at have hverken bobler, Ceres Top eller Chartreuse på køl.
 

Flydende forbrug

Nej, krisen kradser for de feststemte, og de manglende skåltaler har nu også fået Champagne til at slå alarm. Som man kan læse i dagens udgave af Børsen Weekend (nærmere bestemt på side 22-23) har det franske vindistrikt tabt i omegnen af 12 mia. kroner på coronakrisen, da manglen på festivitas har holdt champagnesablerne i bero.

Til Børsens store fortjeneste har erhvervsavisen dog også fundet en mere konstruktiv vinkel på problematikken. Ser man, det manglende salg kan jo føre til en mindsket drueproduktion, hvilket igen kan føre til sødere druer og bedre vin. ”Det giver mere karakterfulde og terroirtypiske champagner med meget lav dosage”, som champagneimportør Jørgen Krüff fortæller på flydende sommeliersk. Samtidig beretter avisen behjælpeligt, at man jo kan støtte industrien med en flaske Krug Grande Cuvée 168 til små 1.295 kr.

I sin undersøgelse af det postmoderne opdager sociologen Zygmunt Bauman, at vi i slutningen af det 20. århundrede har foretaget et skifte fra det såkaldte produktionssamfund til et forbrugersamfund. Hvor vi tidligere var fint tilfredse med at gå på arbejde til tiden, og købe det vi havde råd til, har vi i kreditkortets tidsalder snarere givet køb på vores trygge, forudsigelige rammer til fordel for mere frihed – og nærmere bestemt friheden til at forbruge. Pludselig er det at købe ting blevet til noget nær et sjæleligt foretagende og en væsentlig ramme for vores selvfortælling.

Med coronakrisen har vi som bekendt foretaget den modsatrettede manøvre: Vi har givet køb på lidt af vores frihed til fordel for mere sikkerhed, med den bivirkning, at visse af vores forbrugsmuligheder nu også synes begrænset. Festuger, festivaler, hestemarkeder og såkaldte puttefester i Dyrehaven bliver aflyst på stribe. Og med ét synes vores selvforståelse som festglade sociale dyr decideret presset. Hvem er vi, hvis vi ikke længere kan gå op i baren og købe ti Gajol-shots i et plasticrør, mens vores venner febrilsk skriver, at vi bare kan finde dem til sådan lidt til højre lidt lige ud for scenen?

I den forstand er der jo noget dybt betryggende ved, at Børsen holder sig så on-brand med sine vinanbefalinger. Det kan godt være, at BNP står til at falde med 7,4 pct. i andet kvartal af 2020, men tingene er altså heller ikke værre, end at vi fortsat kan købe aflad med lidt sød og dyr champagne. Bare vent, til de hører om det trick i Aarhus. Det skal da næsten fejres. /David Dragsted
 

Døgneren


Israel og De Forenede Arabiske Emirater indgår aftale. De to lande har indgået en aftale, der fører til fuld normalisering af de diplomatiske relationer mellem landene. Dermed er De Forenede Arabiske Emirater den første af ”Golfstaterne”, der indgår diplomatiske forbindelser med Israel. Aftalen blev indgået med den amerikanske præsident Donald Trump som mægler.


Udenrigsministeriet fraråder rejser til Belgien og Malta. Udenrigsministeriet har endnu engang opdateret deres rejsevejledning, og nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Belgien og Malta. Det sker på baggrund af de to landes høje antal af nye coronasmittede. Ministeriet fraråder i forvejen ikke-nødvendige rejser til Andorra, Bulgarien, Luxembourg, Rumænien og Spanien.


Dansk økonomi hårdt ramt. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske økonomi skrumpede med 7,4 pct. i andet kvartal. Berlingske skriver, at det er det største kvartalsvise fald i nyere tid, og større end hvad mange økonomer havde ventet på forhånd. Det er coronaepidemien, der har ramt økonomien hårdt. I årets første kvartal skrumpede dansk økonomi med to pct.


New Zealand lukker landets største by ned efter nyt udbrud. Få andre lande har haft så godt styr på coronavirussen som New Zealand. For kun fem dage siden kunne landet fejre, at de ikke havde set nye smittetilfælde i hundrede dage, men nu er landets største by Auckland centrum for et nyt udbrud, og det har fået premierminister Jacinda Ardern til at lukke byen delvist ned i de næste 12 dage.


Partileder blandede sig i kærestens ansættelsesforhold. Leder af Liberal Alliance Alex Vanopslagh begyndte i 2019 at danne par med en daværende ansat i partiet, og da sekretariatschef Karsten Anker Petersen af den årsag ville forhandle en fratrædelse med Vanopslaghs kæreste, greb partilederen ind og fik det stoppet. Det har blandt andet ført til, at Karsten Anker Petersen sagde op, og tidligere kommunikationschef Anne Kirstine Cramon blev fyret, fordi hun blandede sig i sagen. Det skriver BT.
 

Nyhedsanalysen

Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Har Trump skabt grobund for fred i Mellemøsten?

Det var en diplomatisk pinlighed af de store, da præsident Donald Trumps svigersøn og rådgiver Jared Kushner tilbage i januar fremlagde den amerikanske regerings bud på en fredsplan i Mellemøsten. Trump og Kushner lovede, at deres plan ville normalisere forholdet mellem Israel og Palæstina, men den eneste fred, planen tilsyneladende gav, var den fred, Kushners kritikere følte i deres hjerter, da de i deres øjne fik det endegyldige bevis på, at manden er inkompetent. En medarbejder i Det Hvide Hus fortalte mediet Vox, at planen var et totalt ”shitshow,” mens en ekspert til samme medie påpegede, at planen nok nærmere var fredstruende end fredsskabende. Den arabiske verden nægtede at røre planen med en ildtang og kritiserede Trump-administrationen for kun at forholde sig til Israels ønsker. Efter den plan var det uendeligt svært at forestille sig, at USA med Donald Trump ved roret skulle kunne lede Mellemøsten tættere på stabilitet.

Men så skete der noget i går. Pludselig sad en storsmilende Donald Trump i Det Ovale Værelse og proklamerede, at han havde forhandlet en aftale på plads mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater (FAE). De to lande har under Trumps ledelse nu normaliseret deres diplomatiske forhold, og den amerikanske præsident har for en gangs skyld ret, når han siger, det er historisk. Spørgsmålet er, om han også har ret, når han siger, at planen er første skridt på vejen mod fred i Mellemøsten.
 

En sejr for nogen

Umiddelbart ligner planen lidt af en sejr for alle de parter, der har været med til at indgå den.

Den ellers hårdt plagede israelske premierminister Benjamin Netanyahu, der i hjemlandet plages af anklager om korruption, kan glæde sig over, at han har fået det maksimale ud af et diplomatisk gamble. Netanyahu har med aftalen lovet at ”suspendere” de israelske planer om at annektere Vestbredden. Men som de skriver hos mediet Foreign Policy, så var det nok aldrig for alvor en realistisk plan. Aftalen giver derfor Netanyahu muligheden for at trække sig fra det måske lige luftige nok løfte og samtidig indkassere den vigtige diplomatiske relation til en vækstende arabisk nation. Det sikrer Israel en stærkere position i regionen, og selvom der vil være en gruppe ultranationalister i Israel, der er utilfredse med Netanyahus ”knæfald,” så ligner det en succes for premierministeren.

Hos De Forenede Arabiske Emirater er der også meget at hente. Ved at have forhandlet aftalen på plads iscenesætter de pludselig sig selv som en ledende nation i den arabiske verden. Deres geopolitiske rolle er blevet større natten over, og hvis andre arabiske lande ender med at tilslutte sig aftalen (som Donald Trump har antydet kunne være en mulighed), så vil det blive husket, at det var FAE, der var initiativtagerne bag. Samtidig vil det nye samarbejde mellem Israel og FAE styrke begge nationer, fordi de bedre vil kunne samarbejde og udveksle viden på en række områder.

Så er der Donald Trump. Han indkasserer måske den største sejr af alle. Han kan nu pludselig gå ind i den amerikanske præsidentvalgkamp som en statsmand, der forhandler de store aftaler på plads. Vi kommer med al sandsynlighed til at høre ham gentage igen og igen, hvilken fantastisk og historisk aftale det er, og hvordan han har gjort det, som ingen andre præsidenter før ham lykkedes med. Endvidere får hans modstandere svært ved at sige noget til det. For selvom Trump kommer til at overdrive, så vil essensen være korrekt. Han har faktisk været med til at forhandle en aftale på plads, der kan være betydningsfuld for den uroplagede mellemøstlige region.
 

Et nederlag for andre

Men nu skal vi heller ikke komme for godt i gang. For freden i Mellemøsten er stadig særdeles langt væk – aftale eller ej.

Først og fremmest er det lidt af en fortalelse, når Trump-administrationen overhovedet kalder det en fredsaftale. For FAE og Israel har aldrig været ærkefjender eller i krig, og således vil de nye officielle diplomatiske relationer ikke være skelsættende – med mindre andre arabiske lande hopper med på den.

Sagen er også den, at FAE ikke er noget traditionelt talerør for de muslimske lande i regionen. Det er nærmere Saudi Arabien, der har den position, så hvis de hopper med i aftalen, kan det være, det virkelig vil batte noget. Så er det ikke umuligt, at det vil starte en dominoeffekt af diplomatiske relationer mellem Israel og arabiske lande. Men intet er sikkert, og indtil videre er Saudi Arabien ikke gået med.

Det største slag for udsigterne til, at den nye aftale kan levere fred i Mellemøsten, er Palæstinensernes modtagelse af den. De palæstinensiske ledere har afvist den ”overraskende” udmelding fra USA, FAE og Israel, og de kalder aftalen for et ”angreb på det palæstinensiske folk, og en overgivelse af rettighederne til Palæstina og dets hellige steder.” De kræver, at FAE trækker sig fra denne ”skammelige erklæring,” og de opfordrer andre arabiske stater til ikke at følge FAE's fodspor.

FAE's aftale går også mod den Den Arabiske Ligas officielle politik, der siger, at de diplomatiske bånd til Israel først kan normaliseres, når Israel trækker sig fra de besatte områder og anerkender oprettelsen af en palæstinensisk stat. Det er som bekendt ikke sket.

Således synes freden ingenlunde inden for rækkevidde. Det kan være, at den nye aftale skubber i den rigtige retning, men det kan også meget vel være, at den nye aftale måske nok styrker de tre parter, der har indgået den, og samtidig er fuldstændig ligegyldig (hvis ikke skadelig) for resten af Mellemøsten og verden. /Andreas T. Kønig
 

Det bedste vi har set

Bloomberg

Det dødeligste marketingstunt i historien

Filippinske Marily So kunne i dag aldrig finde på at servere en Pepsi. Bitterheden sidder stadig i hende 28 år efter. Dengang sprang hun ellers op af sofaen i bare glæde, da det gik op for hende, at hun havde vundet den store Pepsi-konkurrence, som i månedsvis havde fået beboerne i østaten til at købe massevis af Pepsi-cola. En million pesos havde Marily vundet. Det eneste problem var, at 600,000 andre personer var lige så lykkelige som Marily So. De havde nemlig også vundet – alle ved en fejl. Bloomberg har skrevet historien om dengang, en Pepsi-konkurrence førte til først glæde og dernæst vrede, optøjer, død og retssager.

Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Historien vil dømme de medskyldige

Wolfgang Leonhard og Markus Wolf havde nærmest det samme CV. De to tyskere var begge blevet opdraget kommunistisk, havde gået på gode skoler i Sovjetunionen, og efter Anden Verdenskrig blev de sat til at opbygge den nye kommunistiske stat DDR. Men selvom de mindede om hinanden, ændrede deres livsbaner sig. Den ene afhoppede og viede sit liv til at vælte Østtyskland. Den anden steg i graderne i DDR. På samme vis har de amerikanske politikere Lindsey Graham og John McCain meget tilfælles. Som stolte medlemmer af Det Republikanske Parti har de været fortalere for USA som et demokratisk forbillede med et stærkt militær. De var også begge indædte modstandere af Trump. I hvert fald i starten. For da Trump vandt, blev Graham tilhænger, mens McCain stadig kritiserede den bombastiske præsident. The Atlantic sammenligner den sovjetiske og den amerikanske historie og spørger, hvad der får nogle mennesker til at forlade deres principper for at støtte den store leder.

Murad Sezer/Reuters/Ritzau Scanpix

Erdoğans nye Tyrkiet

I årene 532-537 blev Hagia Sophia bygget som en kristen katedral i det Byzantinske Riges hovedstad Konstantinopel. Siden er der sket en del. Først blev Hagia Sophia i 1453 omdannet til en moské, så blev Konstantinopel til Istanbul, og i 1934 gjorde Kemal Atatürk, grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Hagia Sophia til et sekulært museum i et forsøg på forsone kristne og muslimer. Ligesom Atatürk vil Tyrkiets nuværende præsident Recep Erdoğan også skabe et nyt Tyrkiet, og han bruger ligeledes Hagia Sophia som en brik i det spil. Den gamle katedral er nu igen en moské, og det er blot en lille del af den værdikrig, som Erdoğan kæmper for at skabe sit eget identitetspolitiske Tyrkiet. Eftertryk giver dig hele historien.
 

Et sidste ord

Man kan sige meget om Donald Trump, men manden kan lave kampagnevideoer. Denne her er underligt hypnotiserende, skønt den ligner noget lavet af en knægt i fjerde klasse.
 




Nyhedsbrevet er skrevet til dig, der abonnerer på Føljeton.

Du kan skrive dig op til Føljeton her

Og du kan afmelde vores mails her

Føljeton, Dyrkøb 7, København K, 1166 Denmark
Føljeton, 2020