Dagens kvikkeste overblik 26.11.20


Kære læser

For tiden har vi gang i et eksperiment, hvor du kan lytte til os, hvis du vil hvile dine øjne. Lydudgaven ligger klar hos 24Syv senest klokken 13.00. Hvad synes du om eksperimentet?  

Lyt til dagens Kære læser

På Føljeton kan man af og til høre generationskløften knage.

Det er et sælsomt fænomen, for på Føljeton finder man ikke nogen, der hverken er rigtig gammel eller rigtig ung. Her er ingen purunge oprørske teenagere eller forstokkede pensionister, der er bare voksne mennesker i aldersgrøden midt imellem.

Alligevel kan der ske kommunikative nedbrud mellem ung og ældre. Den fælles referenceramme smuldrer, den danske sprog nærmest divergerer, og de undrende øjne indikerer, at samtaleparterne har bevæget sig ned i generationskløften. Der er mange emner, der kan bevæge samtalen ned i denne kløft. I dag var det Diego Maradona.

Diego Maradona døde i går 60 år gammel. Han var nok den bedste fodboldspiller nogensinde. Det er noget, man ved, hvis man er ung. Men det er noget, man lever, hvis man er ældre.

For de af os, der ikke er gamle nok til at have oplevet fodboldkongens storhedstid i 80’erne, er der ikke noget videre særligt ved Maradona. Vi har set målene, vi kender historien om Guds hånd, men den Maradona vi er vokset op med var mindre boldmagiker og mere enfant terrible. Vi husker ikke kunstneren, for vi kendte ham ikke. Men vi husker faldet: stofferne, skandalerne og det kropslige forfald. Vi yngre forstår ikke, at en argentinsk fodboldspillers død kan føre til sorg i hele verden. For vi forstår ikke Maradona.

Men når der er noget, man ikke forstå, så er man forpligtet til at gøre et forsøg. Det er trods alt den eneste måde, generationskløften kan bekæmpes på. Som ung bør man sætte sig ned og lytte til historierne om Maradona. Ikke bare fordi han var en fantastisk fodboldspiller, men fordi han var et symbol på noget meget større. Han var en anarkistisk kraft, inkarnationen af oprør, en messiasfigur for de marginaliserede. Sådan en historie har alle generationer brug for.

Diego Maradona er opvokset i udkanten af argentinske Buenos Aires. Midt i slummen, som femte barn af en fattig familie, i et land hvor militærdiktaturets hårde hånd regerede.

Men Maradona gjorde oprør mod sine egne vanskelige kår. Med sine fodboldevner slap han væk fra fattigdommen og tog sin familie med. Men han glemte aldrig sine rødder og oprøret i sit blod.

I 1982 ankom han til europæisk fodbold. Han skiftede til spanske Barcelona, der dengang ikke var den magtfaktor i fodboldverden, som den er i dag. Til gengæld var Barcelona, ligesom Maradona, et symbol på oprøret. Klubben var, og er i dag stadig, den catalanske regions stolthed, og for dem fungerer fodboldkampene som en stedfortræderkrig i kampen om catalansk selvstændighed fra Spanien.

Senere tog Maradona til den syditalienske klub Napoli. Også her blev han talsmand for de marginaliserede. Det fattige Syditalien følte sig undertrykt af det rige og velfungerende Norditalien, der tilmed var vant til at vinde fodboldligaen. Men Maradona bragte trofæet og stoltheden hjem til Syditalien, ligesom han gjorde det for sit landshold Argentina i 1986, da landet vandt verdensmesterskabet – blandt andet ved hjælp fra den berømte ”Guds hånd” i kvartfinalen mod England.

Om netop den episode siger en af Føljetons ”ældre” redaktionsmedlemmer:

”Jeg føler faktisk, at Gud sørgede for, at tv-billeder – trods det teknologiske fremskridt – frem til 1986 var så grynede, at man akkurat ikke kunne se, at Maradona slog den bold ind i målet med hånden, så Peter Shilton måtte ‘sprælle forgæves’, som det hedder.”

Citatets bagmand er så vidt vides ikke videre religiøs, men er øjensynligt alligevel overbevist om, at Maradona faktisk havde en form for forbindelse til Skaberen. Det er det, som Maradona kan. Han skabte myter og historier, som selv de mest rationelle mennesker må overgive sig til.

Det er derfor, vi der ikke voksede op med Maradona alligevel har har brug for at forstå Maradona. Vi har også brug for at kunne kaste fornuften ad helvede til og se frelseren i en fodboldspiller. Vi har også brug for et symbol på oprøret. Vi har også brug for at kunne tilgive kokainmisbrug og skandaler og i stedet værdsætte fordums bedrifter og autenticitet. Vi har også brug for en Maradona. Det har alle. /Andreas T. Kønig

Døgneren


Donald Trump benåder tidligere national sikkerhedsrådgiver. Selv kalder Trump det for en ”stor ære” at kunne give Michael Flynn frikort. Flynn har tidligere erkendt sig skyldig i at lyve over for FBI. Det skete i forbindelse med efterforskningen af, hvorvidt der havde været russisk indblanding i præsidetvalget i 2016. Nancy Pelosi, demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, kalder benådningen ”et uforskammet magtmisbrug”.


Danske Bank-formand ville lægge låg på gældsskandale. I en intern mail, som TV2 og Berlingske er kommet i besiddelse af, fremgår det, at bestyrelsesformand Karsten Dybvad ønskede at kommunikere bankens gældssag på en måde, så den ikke ville vække opsigt. Danske Bank havde ulovligt opkrævet gæld fra tusindvis af sine mest sårbare kunder gennem flere år. I bankens årsrapport blev skandalen omtalt som ”tab relateret til operationelle risici”.


Flere indvandrere fra Syrien, Tyrkiet og Irak er kommet i beskæftigelse. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Eksempelvis er den såkaldte beskæftigelsesfrekvens for syriske indvandrere mellem 25 og 64 år steget fra 12,2 pct. i 2015 til 43,2 pct. i 2019. Hos tyrkere i samme aldersgruppe er beskæftigelsesfrekvensen steget fra 53 pct. i 2010 til 57,8 pct. i 2019.


Etiopiens militær indleder ”endelig offensiv” mod Tigrays hovedstad. Offensiven kommer på ordrer fra premierminister Abiy Ahmed, efter oprørere i Tigray-provinsen har afvist at overgive sig. Ahmed havde givet oprørerne fra Tigray People’s Liberation Front (TPLF) et ultimatum på 72 timer. Premierministeren understreger, at man vil gøre, hvad man kan for at beskytte civile i Mekelle. Godt 500.000 mennesker bor i Tigray-hovedstaden.


Diego Maradona er død. Han blev 60 år gammel. Maradona bliver af mange betragtet som den bedste fodboldspiller i historien. Argentineren nød flere store triumfer hos den italienske klub Napoli og ikke mindst på det argentinske landshold. Særligt berømt er Maradonas præstationer under VM i 1986, hvor han sikrede Argentina sit andet verdensmesterskab – blandt andet med hjælp fra ”Guds hånd”.
 

Nyhedsanalysen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Grammy Awards har glemt The Weeknd

Endnu et år, endnu en mystisk omgang Grammy-nomineringer. Den hæderkronede amerikanske musikpris skal igen forsøge at virke kulturelt relevant, inden hovedprisen som sædvanligt går til det kedelige, kommercielle valg. Om noget er nomineringerne et udtryk for, at Grammy er faret vild i sit eget rhizomatiske system af genreforviklinger og forstokket smagsdommeri. Lad os tage et hurtigt blik på sagerne:

Hele 83 forskellige kategorier er det blevet til i år med små justeringer hist og her. Den udskældte ”Urban Contemporary”-kategori er blevet til ”Progressive R&B”. ”Best Rap/Sung Performance” hedder nu ”Best Melodic Rap Performance” alt imens ”World Music” nu kaldes ”Global Music”. Generelt synes Grammys lige så forvirrede over kategorierne som altid. Fiona Apple og Phoebe Bridgers findes under ”Best Rock Performance”, selvom deres musik vel næppe kan klassificeres som klassisk rock. Beyoncé er at finde under R&B snarere end under pop, hvilket – måske – giver mening? For slet ikke at snakke om de mange genreoverlap. Selv med en pistol for panden ville vi ikke være sikre på, hvad forskellen er mellem American Roots og Americana.

Ingen nomineringsliste er komplet uden fravalg, og i år er der nogle decideret uforståelige af slagsen. Ikke nok med at Fiona Apples skelsættende Fetch the Bolt Cutters ikke er nomineret til ”Album of the Year”, så er eksempelvis også Bob Dylan og The Weeknd blevet vraget. Som i totalt vraget. His Bobness og Abel Tesfaye (The Weeknds borgerlige navn) er ikke at finde i nogen kategorier. Særligt sidstnævnte har svært ved at se hvorfor – og det har omverdenen også.
 

Rod i akademiet

Det virkede som et fait accompli, at The Weekend skulle gå sin sejrsgang med den succesfulde After Hours-plade og det dertilhørende kæmpehit ”Blinding Lights”. Abel Tesfaye er i øjeblikket den måske største popstjerne i verden og er netop blevet booket til at spille ved næste års Super Bowl. Han er som skabt til at hive Grammy-priser hjem i hobevis. At han end ikke er blevet anerkendt med en nominering er ekstremt opsigtsvækkende – og har allerede sat gang i vilde spekulationer om korruption og lyssky studehandler.

Sådanne anklager er da heller ikke fremmede for Grammy-uddelingerne. Sidste år truede The Recording Academy – akademiet, der står for at afvikle Grammy Awards – med at implodere, da den daværende adm. direktør Deborah Dugan blev suspenderet og efterfølgende fortalte om den problematisk mandeklubs-mentalitet, som herskede i akademiet. I den forbindelse kom Dugan både frem med anklager om seksuelle overgreb i The Recording Academy, foruden at hun såede tvivl om akademiets afstemningsprocedure. Ifølge Dugan bliver afstemningerne styret af hemmelige komitéer, som varetager egne interesser og forbindelser til bestemte musikere.

Det var ikke nogen god sag for The Recording Academy, som ellers havde iværksat et opgør med diskrimination ved netop at ansætte Deborah Dugan. Den tidligere direktør Neil Portnow var blevet afskediget, efter han i 2018 havde sagt, at kvinder bare skulle ”tage sig sammen”, når de var underrepræsenterede i de forskellige Grammy-kategorier. Udtalelsen kom på bagkant af, at Grammy Awards længe har haft et problem med repræsentation, både når det kommer til kvindelige og sorte musikere.
 

Sort snak

Ja, faktisk har sorte musikere i årevis protesteret mod akademiets latente racisme, der af flere omgange er kommet til udtryk ved nogle ret mystiske vindervalg. I 2017 vandt Adeles 25 prisen for årets album foran Beyoncés mesterværk Lemonade, hvilket selv Adele havde svært ved at forstå. I 2011 blev Kanye Wests monumentale My Beautiful Twisted Dark Fantasy end ikke nomineret til årets album. Og så har flere prominente sorte musikere som Tyler, The Creator, Drake og Frank Ocean tilmed tidligere demonstreret mod Grammys problematiske nøkker. Ved sidste uddeling påpegede Tyler, The Creator eksempelvis, at den mærkelige ”Urban”-kategori jo bare var en undskyldning for at sige n-ordet – og nu har Grammys så valgt at skifte kategoriens navn.

På den måde har det længe ligget lidt i kortene, at i år skal være året, hvor Grammy Awards sætter en mere progressiv linje. Sommerens Black Lives Matter-protester har nok ikke gjort den forventning mindre. Men selvom det sagtens kan være, at flere kvindelige og sorte musikere hiver en masse priser hjem – ud fra nomineringslisterne kunne det godt se sådan ud – har akademiet allerede skudt sig selv foden ved på forhånd at fravælge en af de største sorte musikere overhovedet. I det mindste kan The Weeknd glæde sig over, at han weekenden efter Grammy-uddelingerne kan indtage scenen ved Super Bowl. Så bliver det alligevel ikke større. /David Dragsted
 

Det bedste vi har set

Dinuka Liyanawatte/Reuters/Ritzau Scanpix

Hold dig væk, tak

Vi er efterhånden vant til at undgå at få folk for tæt på os, men snart kommer der en vaccine mod corona, og så håber vi … at folk fortsat vil holde sig lidt på afstand. Der er ikke noget værre, end når andre mennesker braser igennem ens intimsfære, og det er altså ikke bare os, der er nogle introverte sipper. Det er noget, der ligger i vores evolutionære natur. Aeon undersøger videnskaben bag menneskets behov for en privatsfære.

Vagant

Verdensånden lever

Filosoffen George Friedrich Wilhelm Hegel ville i år være fyldt 250 år, men tillad os alligevel ikke at dvæle ved filosoffens fødsel men snarere ved hans død. På sit dødsleje skal Hegel angiveligt have sagt: ”Der er kun én mand, der nogensinde forstod mig. Og selv han forstod mig aldrig.” Det vidner da om en vis selvindsigt, for Hegel var og er notorisk svær at forstå. Det bliver heldigvis lidt lettere med denne artikel fra Vagant, der sætter Helgels tanker om verdensånden ind i en moderne kontekst.

Politico

Demokraternes demografiske fejltagelse

Jo jo, Donald Trump blev valgt som præsident i 2016, men Det Demokratiske Parti var aldrig for alvor i tvivl om, at de ville vinde til sidst. De har følt sig rolige, hver gang de kiggede på den demografiske udvikling i USA. De vidste nemlig, at landet med årene ville blive mere multikulturelt og mindre hvidt, og det har traditionelt været gode nyheder for Demokraterne, der nyder stor opbakning blandt latin-amerikanske og afrikansk-amerikanske vælgere. Men selvom demokraterne vandt i 2020, er der alligevel grund til panik. For valget viste, at demokraterne ikke bare kan tage de sorte middelklassevælgeres stemmer for givet. Nørd amerikansk politik hos Politico.
 

Et sidste ord

Alligatoren burde have vidst, at man aldrig skal nappe en hund fra en mand med cigar i munden.
 




Nyhedsbrevet er skrevet til dig, der abonnerer på Føljeton.

Du kan skrive dig op til Føljeton her

Og du kan afmelde vores mails her

Føljeton, Dyrkøb 7, København K, 1166 Denmark
Føljeton, 2020