Copy

 
Klik hier als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
 
 
#03 - Oktober 2016
Je ontvangt deze nieuwsbrief als gewaardeerde relatie van Youké.
 
» Veilig opgroeien
» Supergewone mensen
» Tip
» Even voorstellen
» Pleegouderraad
» Tip
 

» Activiteiten voor 2016

Week van de pleegzorg 29 oktober t/m 6 november

Netwerktraining, Hilversum

1 november
 

Trauma training 6, Utrecht & Hilversum

2 november - Utrecht
14 november - Hilversum
 

TOP training 1, Hilversum

3 november
 

Familiedag, Duinrell

5 en 6 november
 

Trauma training 5, Hilversum

7 november
 

Trauma training 7, Utrecht & Hilversum

9 november - Utrecht
21 november - Hilversum
 

TOP training 2, Hilversum

10 november
 

Trauma training 8, Utrecht & Hilversum

16 november - Utrecht
28 november - Hilversum
 

TOP training 3, Hilversum

17 november

 

TOP training 4, Hilversum

24 november


Informatieavond 2016 Utrecht

29 november
Meld je aan voor deze informatieavond »
 

Themabijeenkomst Stichting SKIP en Zorgbelang: Voorkomen van seksueel misbruik, Zeist

29 november
Meld je aan voor deze themabijeenkomst »
 

» Activiteiten voor 2017


Triple P bijeenkomst, Hilversum
18 januari en 1 februari

Triple P bijeenkomst, Amersfoort
25 januari en 8 februari
 

Webinar in de week van de Pleegzorg 29 oktober tot met 6 november


Youké trapt in de week van de pleegzorg af met een Webinar “Zorgen voor een pleegkind, hoe is dat?”

Het Webinar is op zondag 30 oktober 2016 van 20.30 tot 21.30 uur en is in samenwerking met Groot&Klein.

Live aan het woord komen Tischa Neve (pleegmoeder), Makbule (voormalig pleegkind) en een medewerker van YOUKE pleegzorg. Tijdens het Webinar kunnen er  vragen gesteld worden via de chat.
 
Zijn er in jullie omgeving mensen die belangstelling hebben om pleegouder te worden?
Laat hen een informatie pakket aanvragen en/of  deelnemen aan het Webinar op 30 oktober.

Meld je aan voor deze informatieavond »
 

Voor een passende match zijn er nog altijd pleegouders te kort!
 
Vanaf 21 oktober wordt een speciale actiesite bij de NVP gepubliceerd met een overzicht van alle activiteiten in het hele land.
 
Als dank voor jullie inzet in het afgelopen jaar, komt er een leuk inspiratie boekje naar jullie toe.
 
 

Project ‘Veilig opgroeien in een pleeggezin’

Het thema veiligheid is in de Jeugdhulp en dus ook bij de afdeling Pleegzorg altijd een belangrijk thema. De pleegzorg is landelijk verder aan het professionaliseren en men ontwikkelt nieuwe regelgeving en richtlijnen. Binnen Youké moesten er vervolgstappen gezet worden om hierbij aan te haken en dit hebben we gedaan in het project ‘Veilig opgroeien in een pleeggezin’. Dit project liep van mei tot oktober 2016.

Lees meer »
 

Pleegzorg Arianne Stalenhoef

*Mark (61) en Diana (61) kregen tweeëntwintig jaar geleden onverwachts een dochter. Iets waar zij hun hele leven al op hoopten, maar door persoonlijke omstandigheden niet eerder lukte. Mark en Diana vonden dit heel erg, omdat zij altijd graag een groot gezin wilden en besloten het hier niet bij te laten en gingen opzoek naar andere opties. Tijdens hun speurtocht lazen ze iets over Pleegzorg Nederland en hebben zij gekozen voor pleegzorg.

Lees meer »
 

Themabijeenkomst: Voorkomen van seksueel misbruik.

Seksueel misbruik is een ingewikkeld onderwerp omdat er vaak nog een taboe op rust: het bespreekbaar maken is lastig en gaat regelmatig gepaard met gevoelens van schaamte en ongemak. Samen aandacht besteden aan het onderwerp seksueel misbruik is belangrijk omdat dit kan motiveren om hierover in gesprek te gaan.
 
U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen
Voor wie: pleegouders en pleegzorgbegeleiders van Youke
Wanneer: dinsdag 29 november om 19.30 uur
(vanaf 19.15 uur inloop)
Waar: Verlengde Slotlaan 109 in Zeist
 
De organisatie en de leiding van de bijeenkomsten zal worden verzorgd door een medewerker van Zorgbelang Gelderland | Utrecht.
 
Aanmelden is mogelijk tot en met 25 november 2016 via pleegzorg@youke.nl
 

Rajae
Pleegzorgbegeleider

Sinds maart werkzaam als pleegzorgbegeleider bij Youké!
Hiervoor werkte ik al bijna 5 jaar met veel plezier op Kinabu, als pedagogisch medewerker.

Al enige tijd was ik toe aan een nieuwe uitdaging! Ik ging mij steeds meer verdiepen in gezinshuizen en pleeggezinnen, dit omdat de uitstroom, van de kinderen op Kinabu steeds vaker die kant opgingen. Ik kwam meer te weten over de werkwijze van begeleiders die pleeggezinnen ondersteunen en deze functie werd steeds aantrekkelijker voor mij. Ik was steeds vaker geïnteresseerd in hoe het daar ging en wat ik daarin kon betekenen en waar nodig kon ondersteunen.
Gaande weg kwam ik intern terecht bij pleegzorg, ik ging mij verdiepen in de rol van een pleegzorgbegeleider en kwam tot de conclusie dat dit is waar ik naar opzoek was.
 
Wat ik leuk vind aan mijn werk?
Begeleiden van zowel pleegouders als ouders, in zowel opvoedkundige vraagstukken, in normale of afwijkende ontwikkeling van het kind, het coördineren en verbinden van alle betrokkene en het creëren van duidelijkheid voor alle betrokkenen. Tot slot vind ik het ook erg mooi om bij verschillende mensen thuis te  mogen komen en te zien hoe zij hun leven vormgeven en een pleegkind opvangen!
 

 
 

Een gesprek met Lenie Manusiwa

Wie bent u?
Ik ben Lenie Manusiwa werkzaam bij ProRail als projectcoördinator bij spoor- infra projecten en daarnaast ook op uitwisselingsbasis 1,5 dag als adviseur inkoop bij Rijkswaterstaat. Ons hele gezin is actief in de voetbalwereld, mijn man als trainer en coördinator en ikzelf als seniorensecretaris.  Ook neem ik deel in de MR en GMR van de school van onze kleinkinderen.  Dit jaar heeft Youké voor het eerst deelgenomen aan de Spoorwensdagen, georganiseerd door vrijwilligers van ProRail en NS, wat erg geslaagd was. Het was een prettige samenwerking waarbij de pleegkinderen genoten hebben. Dit zal zeker herhaald worden volgend jaar.
 
Hoe bent u zelf in aanraking gekomen met het pleegouderschap?
Samen met mijn man zijn wij netwerkpleegouders geworden voor onze 3 kleinkinderen. Eerst begeleid door de Rading en op een gegeven moment is ons dossier overgedragen aan, toen nog, Zandbergen.  Van de 2 oudste kleinkinderen zijn wij inmiddels pleegoudervoogd, voor het jongste kleinkind is dat proces nog gaande.
 
Sinds wanneer en met welke overweging heeft u ervoor gekozen om deel te nemen in de POR?
Ongeveer 1,5 jaar geleden kwamen wij in de Efteling. Daar stond een  stand van pleeggrootouders  en op de pleeggrootouderdag kwam ik  in aanraking met informatie over de POR in het algemeen. Een jaar later zag ik in de nieuwsbrief dat er mensen gezocht werden en onze pleegzorgbegeleider attendeerde mij hier ook op.  Toen heb ik mij aangemeld en heb ik in juni proef gedraaid bij de POR. In september, bij de volgende POR, heb ik aangegeven door te willen gaan en definitief deel te nemen in de POR.
 
Wat vindt u het belangrijkst van de  POR?
Ik vind het belangrijk dat pleegouders en pleeggrootouders mee kunnen denken en dat we met alle hulpverleners ( het zorgteam) samen zo goed mogelijk voor de kinderen zorgen. We moeten hierin gebruik maken van elkaars “know how” en elkaar weten te vinden.
 
Wat zou u willen meegeven vanuit uw eigen ervaring aan andere (aanstaande) pleegouders?
Laat je goed voorlichten voor je eraan begint. Lees je goed in en maak gebruik van alle expertise die er is. Pak de geboden hulp aan en ga een open en eerlijke samenwerking aan met de betrokkenen.
 
Wat wilt u nog meegeven aan Youké?
We hebben ons vanaf het begin thuis gevoeld bij Youké en ervaren een prettige samenwerking. Wat betreft het bereiken van (aspirant) pleegouders zou ik willen meegeven; wees actief en benader ook de directe netwerken van Youké en huidige pleegouders, zoals scholen. Naast de landelijke campagnes moet je actief het nabije netwerk benaderen. De kracht van de herhaling werkt!
 

'Mijn nieuwe moeder & ik' van Renata Galindo

Dit prentenboek, subtiel getekend in aardekleuren, verbeeld een verhaal van een puppy die bij een kat komt te wonen en dat spannend vindt. Het is een geruststellend verhaal over adoptie, diversiteit en geaccepteerd worden, voor kinderen van 4-8 jaar oud. Het boek, bestaande uit 32 bladzijden, bevat per bladzijde één á twee regels tekst, maar vertelt een krachtig verhaal in combinatie met de platen. 

Het is geschreven vanuit het perspectief van de puppy, die bij zijn adoptie moeder (de kat) komt te wonen. De puppy, waarvan niet duidelijk is of het een jongen of meisje is, maakt zich zorgen dat hij er anders uit ziet dan zijn adoptie moeder en hij is ook wel eens boos op haar. Dit geeft allemaal niks, want ze vindt het leuk dat ze er verschillend uit zien en wanneer hij verdrietig is troost ze hem. Ze doet eigenlijk alles wat andere moeders ook doen en houdt van hem om wie hij is.

Samen zoeken ze hun weg om een gezin te vormen, waar ze beiden iedere dag hun best voor doen. En ondanks de onzekerheden,  die het vormen van een nieuwe familie met zich mee brengt, krijgen ze een band en leren ze een gezin te zijn. Het maakt zelfs niet meer uit wat anderen er van zouden kunnen denken.
 
 
  Ieder kind is oké. Met eigen talent, kleur en netwerk. Dat is het startpunt van onze hulp bij opvoeden & opgroeien voor kind & jongere van 0-23 jaar en hun gezin.
 
Correspondentieadres
Koppestokstraat 38
3554 BD Utrecht

pleegzorg@youke.nl
030 232 80 22

 
 
Als je deze mail niet langer wilt ontvangen, schrijf je hier uit.