Copy
View this email in your browser

Vrouwelijke handelsmissie UK zeer succesvol

 
Van 13 tot en met 15 april 2016 organiseerde Women Entrepreneurs Netherlands een vrouwelijke handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk. Naast de noodzakelijke informatie over zakendoen in het Verenigd Koninkrijk, konden de deelneemsters rekenen op een zeer afwisselend programma waarbij het netwerken centraal stond. In totaal namen ruim 120 vrouwelijke ondernemers uit diverse netwerken deel aan de Matchmaking.

De handelsmissie werd afgetrapt met een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Londen. Hier werden de delegatieleden verwelkomd door de plaatsvervangend ambassadeur Margriet Leemhuis. Naast Carmen Breeveld − voorzitter van Women Entrepreneurs Netherlands – waren diverse voorzitters van grote netwerkkoepels uitgenodigd hun ervaringen te delen met de groep vrouwelijke onderneemsters uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Welkom in 'ons eigen huis'

Onze voorzitter Carmen Breeveld trapte af met een persoonlijk verhaal over het ondernemerschap en de eerste contacten die in 2005 gelegd werden tijdens de eerste vrouwelijke handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk waarvan zij deel uitmaakte, onder leiding van toenmalig staatssecretaris Karien van Gennip. De zeer warme ontvangst door de toenmalige ambassadeur, die ons van harte welkom heette in 'ons eigen huis’, maakte diepe indruk op Carmen Breeveld, daar precies op dezelfde dag van aankomst het nieuws de delegatie bereikte dat Theo van Gogh zou zijn vermoord en de spanningen tussen allochtonen en autochtonen plotseling naar een dieptepunt dreigde te ontaarden.  

Carmen benadrukte tijdens het afscheidsdiner dat zij zich na 26 jaar voor het eerst zo nadrukkelijk werd verwelkomd als Nederlandse, waardoor deze unieke wijze van verwelkoming binnen de hele groep emoties losmaakte. Tijdens ons recente bezoek aan de Ambassadeursconferentie, bevestigde toenmalige Deputy Ambassador Ron Strikker, dat dit vanaf de zijlijn ook op hem een diepe indruk had gemaakt en hij gedurende zijn gehele carrière deze wijze van verwelkomen is blijven hanteren.

Slechts 1% wereldwijde business deals naar vrouw

Maggie Berry, de voorzitter van WEConnect International, was tevens op de ambassade aanwezig om de deelneemsters toe te spreken. Met haar organisatie wilt ze de deelname van vrouwelijke ondernemers in aanbestedingstrajecten bevorderen, zodat het aandeel opdrachten aan vrouwelijke ondernemers boven de 1% uitkomt. Slechts 1% van de wereldwijde business deals gaat namelijk naar vrouwelijke ondernemers. Volgens Berry is de voornaamste reden hiervoor het gebrek aan kennis over aanbestedingstrajecten bij vrouwelijke ondernemers en het gemis van netwerkcontacten tussen vrouwen onderling om tezamen een aanbestedingstraject aan te gaan. Dit is exact de reden waarom Women Entrepreneurs Netherlands dergelijke vrouwelijke handelsmissies organiseert.

Letten op cultuurverschillen

De van oorsprong Nederlandse in de UK gevestigde Meike Lakerveld, Regional Director Europa van de Orangefield Group gaf ook een presentatie op de ambassade. Haar organisatie is gespecialiseerd in de ondersteuning van bedrijven die overwegen een nieuwe markt te gaan penetreren. Zij richten zich daarbij op drie mogelijkheden, te weten:
a. Oprichting van een eigen vestiging in de UK
b. Jointventure met een collegabedrijf in de UK
c. Partner search om activiteiten uit te breiden

Momenteel is Orange Field Group bezig met een fusie, zodat zij wereldwijde dekking kunnen bieden. De nieuwe organisatie zal te vinden zijn onder de naam Vistra. Meike Lakerveld vertelde de vrouwelijke ondernemers ook over wat zij op het gebied van bovenstaande punten voor hen kan betekenen. Daarnaast gaf ze tips over de cultuurverschillen waar zowel Nederlanders en Britten rekening mee moeten houden bij het aangaan van een samenwerking. Beide groepen onderneemsters waardeerden de tips en pasten die vervolgens direct toe tijdens de Matchmaking.

Van 20% naar 17% Corporate Tax

Tijdens het bezoek aan het kantoor van UK Trade & Investment (UKTI) kregen de deelneemsters meer informatie over het zakendoen en investeren in diverse provincies in het Verenigd Koninkrijk. Daarna reisden ze af naar Deloitte voor een lunchmeeting met Kirsty Newman, International Tax Partner. Zij vertelde over de gunstige fiscale regels in de UK waarbij het Verenigd Koninkrijk met een tarief van 20% Corporate Tax, tot één van de laagste behoorde binnen Europa. Er liggen zelfs plannen om dit percentage verder te verlagen naar 17%. Zeer aantrekkelijk voor (Nederlandse) ondernemers die zich willen vestigen binnen Europa.

Getuigen ‘aanname wet House of Lords’

In ons programma stond ook een bezoek ingepland aan het Hogerhuis, The House of Lords, waar de Nederlandse delegatie werd opgewacht door een groep Britse vrouwelijke ondernemers en een English high tea. Als kers op de taart mochten wij een kijkje nemen in het Hogerhuis, onder leiding van Baroness Howells, waar toevallig op dat moment net een nieuwe wet werd aangenomen. Een historisch moment dat voor altijd gegrift blijft in het geheugen van de aanwezigen.

Afsluitingslunch bijeenkomst op luxe jacht

De laatste dag brachten de deelnemers door op het Sunborn Yacht Hotel. Tijdens deze afsluiting werden zij vergezeld door Dr. Yvonne Thompson, oprichter van de European Federation of Black Women Business Owners. De delegatieleden ontvingen een gesigneerd exemplaar van haar nieuwste boek genaamd 7 Traits of Highly Successful Women on Boards. Na afloop namen ze afscheid van elkaar. Dankzij het rijke programma, de succesvolle samenwerkingspartners, concrete follow-up afspraken in combinatie met de enthousiaste reacties van de delegatieleden, kijkt Women Entrepreneurs Netherlands terug op een zeer succesvolle handelsmissie naar Londen.

Benieuwd naar de foto's op het jacht? Klik dan hier en vul het wachtwoord DBD2016 in. De volledige fotoreportage van de handelsmissie is binnenkort te zien op de website en Facebook-pagina van Women Entrepreneurs Netherlands.

Voorinschrijving handelsmissies 2016

De eerstvolgende handelsmissie die in voorbereiding is, vindt van 20 tot en met 24 juni plaats in Suriname. Meer informatie hierover vindt u in onze volgende nieuwsbrief. Daarnaast vinden er ook handelsmissies in het najaar plaats in Washington DC/New York en Aruba/Curaçao. Wilt u ondernemen in deze landen? Of onderneemt u er al en wilt u graag uw netwerk verder uitbreiden? Ga dan met ons mee op handelsmissie! De voorinschrijving is al geopend. Als u rechtstreeks door ons op de hoogte gehouden wilt worden, kunt u hier klikken voor de Pre-register.

NIEUW platform voor vrouwelijke ondernemers – Business Women Links

Onlangs is de website van Business Women Links gelanceerd. Dit is een wereldwijd, multifunctioneel platform voor vrouwelijke ondernemers met Carmen Breeveld als General Manager. Voor de uitbreiding van uw netwerk en groei van uw onderneming nodigt zij u dan ook uit om u direct te registreren.

U kunt tot 5 mei aanstaande profiteren van een speciale aanbieding en 50% korting krijgen indien u zich registreert voor het hoogste Platinum abonnement. Vul de kortingscode EARLYBIRD200416XXEU in en u betaalt in plaats van €350,- een bedrag van €175,-. Ga naar www.businesswomenlinks.com/subscribe en maak direct gebruik van dit unieke aanbod.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Women Entrepreneurs Netherlands? Ga dan naar www.womennetherlands.com of www.facebook.com/womennetherlands. U kunt ook mailen naar info@womennetherlands.com of bellen naar 06-52825224.

Copyright © 2016 Women Entrepreneurs Netherlands, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp