Copy

1848 Factsheet - Doet Asscher dan echt mee?


De 1848 politieke factsheet. Wat je móet weten over deze parlementaire week.

De kans dat Asscher zich in de strijd werpt om het lijsttrekkerschap van de PvdA lijkt steeds groter te worden.

Zo is er een clubje met onder andere Willem Dudok, voormalig politiek assistent van Asscher en betrokken bij diens campagne in Amsterdam in 2010, dat probeert Asscher over te halen mee te doen.

"Ik ben - samen met onder andere Loeki Westerveld - aan het proberen om zoveel mogelijk mensen - binnen en buiten de PvdA - zover te krijgen om Asscher te laten weten dat we vinden dat 'ie het moet doen", laat Dudok weten aan 1848.

"En mocht ’ie straks zeggen dat ’ie meedoet, dan help ik ’m uiteraard met alle plezier, want ik hoop van harte dat ’ie het wordt." Dudok kreeg een fiat voor zijn initiatief van Wouter Kokx, één van de huidige politiek assistenten van Asscher.

En pijnlijk voor Samsom: Ook Simon den Haak, één van de belangrijkste mensen naast Samsom gedurende zijn greep naar de macht in 2012, heeft zich bij team-Asscher aangesloten. 

Den Haak vindt dat "niet Samsom maar Asscher de stijl, de persoonlijkheid en de inhoudelijke posities heeft om de partij en eventueel het land te leiden", zo bleek uit de column van Tom Jan Meeus zaterdag.

In 2012 zei Samsom na de lijsttrekkersstrijd in zijn overwinningsspeech nog: "De enige die zo’n bizarre operatie op de juiste manier aan een mediastrategie en aan de kandidaat kan koppelen is campagneleider Simon den Haak".

In dezelfde speech roemde hij Reinier Steffens, Rik Winsemius en Remy Wilshaus als zijn David Plouffes, de campagnestrateeg van Obama.

Enige navraag leert dat om uiteenlopende redenen geen van hen terugkeert in het campagneteam van Samsom. Sterker nog, naast Den Haak overweegt ook Reinier Steffens over te stappen naar team-Asscher, zo laat hij me weten.

Volgens Steffens is Samsom niet in staat om zijn oude team te heractiveren. "Diederik laat weinig horen. Hij vroeg een keer naar me tijdens een soort heractivatie van het oude team-Samsom begin dit jaar. Toen hebben we kort gemaild, maar hij reageerde vrij snel niet meer. Heel raar".

Tweestrijd

Wat voor Samsom ook niet helpt is dat volgens Maurice de Hond zijn electorale positie slechter is dan die van Asscher.

In het geval van een tweestrijd Rutte-Samsom zijn de verhoudingen bij de keuze voor een premier 46%-25%, bij een tweestrijd Rutte-Asscher komt dit percentage uit op 40%-35%.

Overigens blijft de electorale positie van de PvdA over de gehele linie zwak. Ook als Asscher lijsttrekker wordt is maar 8 procent voornemens PvdA te stemmen. Bij Samsom ligt dit percentage nog lager.

MH17

De maat is vol, vindt het kabinet. Het is klaar met de manipulatie, de leugens en het getraineer door de Russen rondom het onderzoek naar de MH17-ramp.

Juist om kritiek van de regering-Poetin te voorkomen presenteerde het onderzoeksteam afgelopen week een zéér gedetailleerd onderzoek, ondersteund met zeldzaam videomateriaal, animaties en getapte telefoongesprekken.

Het maakte allemaal niets uit. Er is geen sprake van dat Rusland gaat meewerken aan een onderzoek dat vrijwel zeker onomstotelijk duidelijk zal maken dat de Russen of de door de Russen ondersteunde rebellen verantwoordelijk zijn voor dit voor ons nationale trauma.

Na de zoveelste aanval op de glasheldere conclusies was bij het kabinet de maat vol. De Russische ambassadeur moest op het matje komen, met het gevolg dat in Moskou ook de Nederlandse ambassadeur ontboden werd.

In De Telegraaf toonde oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zich somber over de kansen dat Rusland ooit de daders uitlevert voor berechting, al steunt hij wel de actie van Koenders.

"Koenders had groot gelijk dat hij de Russische ambassadeur op het matje riep. Russen beginnen pas echt te praten als je ze een duw geeft", aldus de oud-minister.

Maar hij zegt ook: "Nederland heeft Rusland nodig voor het uitleveren van de daders, maar dat uitleveren acht ik echt niet voorstelbaar. Tenzij er een nieuw regime aantreedt."

De Australische ambtgenoot van Koenders, Julie Bishop, verwacht dat de daders rond de jaarwisseling bekend zijn. Het is afwachten of de reactie van de Russen dan constructiever zal zijn.

Facebook

Maar liefst twee kranten en één grote nieuwssite hadden afgelopen weekend een verhaal over de toenemende invloed van sociale media in de verkiezingscampagne.

Volgens De Volkskrant heeft GroenLinks zelfs een Gouden Kalf-winnaar aan boord gehaald om de perfecte campagnevideos via Twitter, Facebook en Instagram te kunnen verspreiden. Ook zou het bureau dat Obama tijdens zijn campagnes hielp bij de digitale strategie door de partij zijn ingeschakeld.

Campagne voeren via sociale media helpt de partijen om de boodschap eenzijdig te verspreiden én miljoenen mensen tegelijk te bereiken. Wel zo handig, geen lastige journalisten meer.

Voorbeelden zijn het via Facebook gepresenteerde verkiezings-A4'tje van de PVV en de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Samsom.

De marketingpakketten van Facebook zitten zo vernuftig in elkaar dat via ingewikkelde algoritmen heel gericht filmpjes onder de aandacht van potentiële kiezers kunnen worden gebracht.

Op de agenda:

Dinsdag:

14.00: Vragenuur, regeling van werkzaamheden, stemmingen
16.30: Financiële beschouwingen
16.30: Ambtelijke briefing asielzoekersonderwijs

Woensdag:

10.00: AO Asielbeleid
10.15: Wetsvoorstel invoeren lerarenregister
11.00: AO Energie
11.00: Kennismakingsgesprek John de Wolf (boegbeeld ouderenwerkloosheid)
13.30: AO Zorgverzekeringswet
14.00: Gesprek met overlevenden atoombommen Hiroshima en Nagasaki
15.00: AO Venezuela
15.30: AO Circulaire economie
16.00: Hoorzitting met deskundigen over de Turks-Nederlandse gemeenschap
16.00: Financiële beschouwingen (vervolg)
17.00: AO Raad Algemene Zaken 
19.00: AO Raad Buitenlandse Zaken

Donderdag:

10.00: AO Alliade
10.00: AO Ouderenwerkloosheid
10.00: AO Politie
10.15: Debat alcoholslot
11.30: AO Hagelschade
13.30: Wetsvoorstel openbaarmaking naleving regelgeving jeugdzorg
14.00: AO Witwassen
14.00: AO Leefomgeving
14.00: Hoorzitting fosfaatrechten
15.00: AO Woningcorporaties
18.30: Wet organisatie hoogste bestuursrechtspraak
19.00: AO missie Libië

Vrijdag:

Presentatie verkiezingsprogramma VVD

En verder:

Rutte brengt woensdag 5 oktober een bezoek aan telefoonfabrikant Fairphone en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR). Het werkbezoek staat in het teken van duurzaamheid en innovatie.

Minister Dijsselbloem en minister Ploumen zijn vrijdag en zaterdag in Washington voor overleg bij het IMF en de Wereldbank.

Wie kun je feliciteren?

Zondag 2 oktober: Marith Volp (1972)
Maandag 3 oktober: Lea Bouwmeester (1979)
Dinsdag 4 oktober: Johan Houwers (1957)
Donderdag 6 oktober: Carola Schouten (1977)
Vrijdag 7 oktober: Ard van der Steur (1969)

De 1848 Factsheet?

1848.nl stuurt politiek geïnteresseerden elke week een overzicht van wat je móet weten over politieke ontwikkelingen en wat er komende week politiek interessant gaat worden. Laat me weten wat je ervan vindt! (lucas@1848.nl) 


De 1848 Factsheet elke dinsdagochtend in je mail? Schrijf je dan hier in.

Volg 1848.nl ook op Twitter om nog sneller op de hoogte te zijn!
Share
Tweet
Forward to Friend
Ons postadres is:
Papaverstraat 7
3551 EV Utrecht

Afmelden    Voorkeuren bijwerken 

Email Marketing Powered by Mailchimp