Copy
Lees de nieuwsbrief in uw browser

In deze nieuwsbrief

  • Project Dubbel Drents 
  • Project Verwaarden Groene Reststromen
  • Programma Korte Keten
  • Project eHealth  

THEMA VOEDSEL

Project Dubbel Drents
 
Het project Dubbel Drents heeft afgelopen maanden een vlucht genomen. Mede door het Covid-19  virus is er meer interesse voor de korte keten en weet de consument de weg naar de boerderij of streekwinkel te vinden. Neem bijvoorbeeld de asperges. Normaliter neemt de horeca een groot deel af, maar doordat restaurants gesloten waren, kwam de vraag vrijwel stil te liggen. Met Dubbel Drents hebben we direct de telers aan de regionale supermarkten gekoppeld en hebben het Dubbel Drents label voor asperges ontwikkeld. Oók was er afgelopen maanden het eerste Dubbel Drents kaasje en Dubbel Drents koolzaadolie. Deze olie kun je gebruiken als olijfolie, supergezond en héél veelzijdig. Ben je benieuwd? Volg dan de Facebookpagina van Dubbel Drents. 

Parallel aan deze ontwikkelingen van ons eigen streekproductlabel, verkennen we de samenwerking met DrentsGoed. Deze vereniging is al vele jaren actief en maakt óók mooie Drentse streekproducten. Kortom, we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om elkaar aan te vullen en te versterken. Het projectteam werkt, gesteund door de Provincie Drenthe, aan de plannen. 


Wilt u zich aansluiten bij Dubbel Drents, mail ons via info@gczwd.nl.

THEMA VOEDSEL

Excursie Project Dubbel Drents 

De projectgroep Bio-economie Drentsche Aa organiseert, van 9 juli t/m 13 augustus, op donderdagmiddag (14 - 15.30 uur), excursies op het Demoveld Wedbroeken. Het demoveld met landbouwgewassen ligt achter de Nationaal Park toegangspoort Wedbroeken aan de weg Tynaarlo –Zuidlaren. De gewassen, zoals rogge, tarwe, spelt en haver, worden o.a. gebruikt voor het Dubbel Drents brood.

Heb je interesse in het project, meld je dan aan via jr.smeenge@hotmail.com. Max. 12 personen per excursie.

THEMA CIRCULAIRE ECONOMIE  

Project Verwaarden Groene Reststromen 

 
Ook het bermgras (VGR) project ontwikkelt zich door. Dit voorjaar bevonden we ons nog in de onderzoeksfase. Enerzijds om plaatmateriaal van het bermgras te maken, anderzijds om te bekijken of het 'afval' vergist kon worden. 

Wij zijn verheugd u te kunnen informeren dat er een partij is gevonden die van het restproduct van het bermgras plaatmateriaal kan vervaardigen. Bovendien is er contact met twee bedrijven die  voor de verlijming een natuurlijk bindmiddel kunnen leveren. Dit betekent dat er geen synthetisch middel (bijv.
formaldehyde) gebruikt hoeft te worden en dat de platen dus volledig duurzaam en natuurlijk zijn. NL Stenden begeleidt dit proces. 

Wat betreft de vergisting is er ook positief nieuws. In samenwerking met N-tra (Rendo) is gebleken dat een groot deel van de 150.000 ton groene reststroom uit de regio gebruikt kan worden om groen gas te produceren. Het restproduct digestaat  kan op haar beurt ingezet worden voor bodemverbetering of verkocht worden als potgrond.

Dit zou betekenen dat de cirkel volledig rond is en we niet alleen ons eigen regionale groen gas  kunnen produceren, maar dat we in de toekomst ook geen potgrond meer uit Oost-Europa hoeven te importeren.

Interessant om te zien hoe het project Groene Reststromen nu samenkomt met ons project Energietransitie.
THEMA VOEDSEL
Programma Korte Keten  
 
Op 19 juni jl. zijn er maar liefst 2000 courgettes gepland op twee akkers in Frederiksoord en Wilhelminaoord. De courgettes zullen na de oogst geleverd worden aan Greens & Salads in Meppel. Daar wordt de groente gewassen, gesneden en verpakt om aansluitend de reis te vervolgen naar Distrivers in Hoogeveen. Deze partner zorgt voor leveringen aan zorginstellingen in de regio, zoals bijv. de Treant Zorggroep. Zo blijven deze courgettes van grond tot mond in de regio! Weer een mooie mijlpaal in ons Korte Voedselketen project.


 
THEMA LEEFOMGEVING  
Project eHealth 

 
Op de 'Dag van de Ouderen', vrijdag 2 oktober 2020, zal de aftrap plaatsvinden van dit project. We starten dan met het plaatsen van twee zeecontainers van het Drenthe College op een locatie in De Wolden. Betrokkenen en geïnteresseerden kunnen daar een (T)Huis van de Toekomst ervaren, compleet voorzien van sensoren en allerlei ontwikkelingen rondom domotica. Middels dit huis van de toekomst kunnen senioren langer thuis blijven wonen. Studenten van Windesheim, Deltion, Drenthe College en Hanze Hogeschool begeleiden het project met de onderzoeksvragen. Heeft u interesse om als ondernemer in dit project te participeren? Meld u dan aan via info@gczwd.nl

Meer weten over onze projecten? Stuur ons een e-mail

Website
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Word nu lid!
Deze nieuwsbrief delen?
Gebruik deze links:

http://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fmailchi.mp%2F42dd54fc6d31%2Flees-het-nieuws-rondom-de-projecten-van-de-gebiedscoperatie&t=Lees%20het%20nieuws%20rondom%20de%20projecten%20van%20de%20gebiedsco%C3%B6peratie

 

Over de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe

De GCZWD verbindt onderwijs, overheid en ondernemerschap in de regio. Het doel: innovaties tot stand brengen, de economie stimuleren, onze dorpen en buurten leefbaar houden en ons gebied aantrekkelijk maken om te wonen, werken en ondernemen.
Copyright © 2020 Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Alle rechten voorbehouden