Copy

NIEUWSBRIEF      

  • Update onderzoek Bermgras
  • Zuidwest Drenthe gaat ook voor Dubbel Drents

 

‘Flinke reductie CO2-voetafdruk’

‘Bermgras wordt nu vaak gebruikt als compost maar als je er bokashi (een hoogwaardige grondverbeteraar) van maakt dan levert dat veel minder CO2-uitstoot op. In cijfers gaat het om ruim 32 miljoen kilo minder CO2.’ Rosanne van Baalen is sociaal geograaf  en deed onderzoek naar de uitstoot van CO2 in opdracht van de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. 

‘Bermgras biedt zeker een goede kans om CO2 te verminderen. Ik heb onderzocht op welke manieren bermgras kan worden verwerkt in combinatie met CO2-uitstoot.’ Dat levert niet alleen op veel voordelen op in de directe leefomgeving maar ook financieel is het interessant voor bedrijven en overheden, die te maken hebben met CO2-rechten. Daarnaast is Bokashi is financieel aantrekkelijk om te produceren, zodat het de investering waard is en het levert ook weer innovatieve mogelijkheden op voor ondernemers.’ 
Een van de deelnemers aan het bermgrasproject is meubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen. Zij werden onlangs bekroond tot Drentse Onderneming van 2018 vanwege hun inzet op het gebied innovatie en recycling. In onze volgende nieuwsbrief besteden we uitgebreid aandacht aan Vepa. 


‘Ook Zuidwest Drenthe kiest voor Dubbel Drents’

Patrick Harms is samen met de GCZWD een van de aanjagers van het Dubbel Drentse brood. Een samenwerking van boeren, molenaars en bakkers. Een initiatief dat begon in het Drentsche Aa-gebied maar zich nu langzaam uitbreidt in de rest van de provincie. 

Harms is freelance bakker en hij helpt bakkers met de overgang naar Dubbel Drents. ‘Soms kom ik even voorbakken en leg ik het verhaal achter Dubbel Drents uit. Pas geleden ben ik bij Coop Dunnink geweest in De Wijk. Zij hebben een eigen bakkerij in de winkel en gaan nu twee soorten Dubbel Drents brood verkopen. De baktarwe, die zij gebruiken,  wordt geleverd door Geert Lindhols uit Zuidwolde. 
Patrick Harms geeft aan dat iedereen kan meedoen. ‘Bakkers en ook boeren, die zich bij ons willen aansluiten of meer informatie willen, kunnen gewoon contact opnemen. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk bakkers met meel uit de regio te laten werken.’  

 
Copyright © 2018 Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp