Copy

NIEUWSBRIEF #3
Tweede concert in reeks 
Filmconcerten ‘Oog en Oor’
Zondag 19 april Rabo-zaal Art4U - Veldhoven

(nog) meer weten en toegangskaarten: http://oogenoor.wordpress.com

View this email in your browser
Bijzonder concert met films en
ongebruikelijke muziek voor harmonie-orkest.
Blue Monday Orchestra speelt live muziek bij films in Art4U


In de RABO-zaal van Art5U in Veldhoven wordt op zondag 19 april het tweede ‘Oog en Oor’-filmconcert georganiseerd. Het Blue Monday Orchestra speelt dan live muziek bij drie films.
Speciaal voor dit orkest maakte componist Reinout Godschalk een compositie bij de film ‘Movements in Landscapes’ van Sjef Potters. Dirigent Stef Bazelmans: “Als je goed luistert naar de muziek die je hoort onder een professionele bioscoopfilm, dan merk je dat daar dezelfde soort muziek in wordt gespeeld. En dat is wel wat anders dan de stukken op het normale repertoire van een blaasorkest, maar dat maakt dit project juist zo vernieuwend.


De tweede film is ‘Nature as designer’. Filmmaker René Roeken maakte bij de bestaande muziek van La Storia van Jacob de Haan een prachtige filmische impressie van vulkanen in Amerikaanse nationale parken.

Het Blue Monday Orchestra speelt naast de muziekstukken bij de films  werk uit het eigen repertoire. Op de muziek van Eric Clapton maakte fotografe Francien Claessens een fotopresentatie: 'Mensen met een passie'.

Het concert wordt geopend door de ‘Making of ..’, een impressie van het project Oog en Oor gemaakt door videoclub TAS onder regie van René de Rooij.  De presentatie van het filmconcert is in handen van theatermaakster Pythia Winia.
 
Componist Reinout Godschalk (l) met Stef Bazelmans, dirigent Blue Monday Orchestra 
Filmmakers Rene Roeken (l) en Sjef Potters
Vooral hard werken!

Het Blue Monday Orchestra repeteerde vanaf januari om de compositie van Reinout Godschalk uit te kunnen voeren. De afwisselende maatsoorten en tempo’s stelden hoge eisen aan de muzikanten. Ad Teulings, trombonist : ”Toen we de muziek kregen dacht ik dat wordt een moeilijk verhaal. Want dit soort muziek spelen we normaal niet. Maar het is ook een grote uitdaging om het wel onder de knie te krijgen. En uiteindelijk is het toch erg mooi geworden.” Kees Karman, klarinettist: “Ik vond het leuk dat de componist er was om te vertellen over zijn impressies van de beelden. Het is zeker wat anders voor ons, spannend ook, maar vooral hard werken hoor.

Emotie

De film ‘Movements in Landscapes’ van Sjef Potters is geïnspireerd op een krantenartikel over een bijzonder kunstproject in de Wilhelminapolder. “Na het concert in de Hilvaria Studio’s met de prachtige muziek door het symfonisch ensemble de Wildacker ben ik erg  benieuwd hoe een blaasorkest dezelfde muziek in een heel ander arrangement speelt en mijn beelden beïnvloedt.” Bij filmmaker René Roeken was het proces omgekeerd: " Je wordt als filmmaker verplicht om de muziek van La Storia te volgen als visueel bewijs van je gevoelens. Ik heb me laten overhalen om een nieuwe film te monteren met het vulkanisch geweld als basis. Ik heb vooral geworsteld met een onbalans tussen de beelden, de muziek en mijn emotionele gevoelens. Ik hoop dat de emotie die ik tijdens deze muziek voelde ook bij de kijkers tot uiting komt.”

Handen uit de mouwen

De foto’s van Francien Claessens gaan over gewone mensen met hun passies. Het zijn foto’s van volkstuinders en vrijwilligers “Overdag alle handen uit de mouwen, en daarna gezellig samen de dag afsluiten. Dat vond ik wel passen bij de 'Cream of Clapton' ”, aldus Francien.
Informatie

Het concert begint op zondag 19 april om 14:00 uur in de Rabo-zaal van muziekschool Art4U in Veldhoven. Alle informatie en toegangsbewijzen à € 7,- via de website http://oogenoor.wordpress.com of op 19 april aan de zaal.

De andere ‘Oog en Oor’- filmconcerten: op 12 april in de Hilvaria Studios’ in Hilvarenbeek (ensemble de Wildacker) en de ‘Grande Finale’ op 31 mei in de concertzaal van CKE in Eindhoven. Bij dit laatste concert spelen zowel het ensemble De Wildacker als het Blue Monday Orchestra elk apart, maar ook samen (!). Daarnaast is er dan een optreden van leerlingen van CKE met muziek en film en een muzikale verrassing.

Filmconcert 'Oog en Oor'
Rabo-zaal Muziekschool Art4U
Bossebaan 60, 5503 KC Veldhoven
Copyright © 2015 Stichting Rimpeling, All rights reserved.unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp