Pentru că...și aici unii lideri vorbesc despre ceea ce percep a fi problemele muncii remote: o colaborare mai slabă, afectarea culturii organizaționale, dar și faptul că, așa cum zicea CEO-ul JPMorgan Chase într-o conferință, ”it doesn’t work for those who want to hustle.”
E suficient să le spui angajaților că îi vrei înapoi la birou? Doar dacă vrei să îți subminezi calitatea de lider și să îți îndepărtezi oamenii cei mai buni exact atunci când, în mod paradoxal, i-ai vrea lângă tine, lucrând cot la cot din biroul alăturat, să auzi "the hum of activity of in-person working”, cum a scris Tim Cook în memo-ul trimis angajaților.
Angajații, însă, nu mai sunt aceiași oameni ca înaintea pandemiei. Nu le mai poți spune că nu au cum să lucreze remote, căci tocmai au făcut asta un an de zile și încă foarte bine. Nu mai poți justifica timpul pierdut cu naveta, ședințele interminabile, lipsa de flexibilitate. Cine sunt cei care vor pleca primii? Angajații cei mai buni, firește. Cei care își pot găsi un job așa cum vor pentru că sunt căutați pe piață. Toți ceilalți probabil vor rămâne. Și vor fi prezenți la birou trei zile pe săptămână. Și vom auzi din nou "the hum of activity”.
Întrebarea e dacă chiar ne dorim asta.
Știri esențiale
Head of Remote de la GitLab crede că modelul de lucru hibrid este periculos pentru companii. Soluția e ca organizațiile să convertească toate fluxurile de lucru în remote-first, iar biroul să fie doar un spațiu din care lucrezi remote.