În SUA, 4 milioane de persoane și-au dat demisia în aprilie 2021, în speranța că pot găsi un job și condiții de lucru mai bune.
Boom-ul demisiilor în tranziția către noul model de lucru
Amenințările angajaților că-și vor părăsi locul de muncă dacă sunt obligați să se întoarcă la birou se transformă încet - încet în realitate.
În Statele Unite ale Americii, de exemplu, 2,7% din forța de muncă (aprox. 4 milioane de persoane) și-au dat demisia în aprilie 2021, în speranța că pot găsi un job și condiții de lucru mai bune. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii se numără și lipsa flexibilității angajatorilor în ceea ce privește munca remote și reticența acestora de a adopta un nou model de lucru, ce răspunde mai bine nevoilor actuale ale salariaților.
Însă implementarea unei strategii flexibile, bazate pe un regim hibrid, nu este un proces facil. În plus, el nu va garanta stoparea demisiilor dacă nu este unul democratic.
Poate procentul acestora va fi redus, dar în continuare vor exista câteva categorii vulnerabile de angajați, ale căror nevoi reale riscă să fie trecute cu vederea în noul plan de muncă.
Într-un articol recent publicat de Harvard Business Review, trei astfel de categorii sunt identificate: angajații aflați pe un nivel inferior în ierarhia companiei, cei care suferă din cauza discriminării rasiale și mamele angajate.
Lista poate fi extinsă, întrucât putem identifica cu ușurință și alte tipologii care pot fi afectate în procesul de schimbare.
Tranziția nu este ușoară, iar alegerea abordării potrivite rămâne principala provocare.
Știri esențiale
Paradoxul muncii hibride: de ce aceasta nu înseamnă doar lucrul de acasă și la sediul companiei, ci include o multitudine de posibilități, potrivite pentru tendințele actuale.
Care sunt însă elementele regimului hibrid și de ce trebuie să ținem cont pentru a-l putea implementa cu succes?
De ce avem nevoie de un spațiu fizic? „În ceea ce privește performanța, un birou nu este necesar pentru productivitate”, spune Ethan Bernstein, profesor asociat la Harvard Business School. Biroul poate fi însă folosit pentru consolidarea relațiilor și colaborare.
Biroul de mâine nu va fi mereu în același loc. Pe măsură ce ne apropiem de 2022, iar munca hibridă câștigă teren, soluția constă în spații de lucru dinamice, cu funcționalități multiple.
Urmând exemplul celor de la Citigroup și Mizuho Financial Group, cea mai mare bancă din Singapore, DBS Group, renunță la birouriîn favoarea muncii remote.
Noutate în lumea hub-urilor de coworking: un astfel de spațiu deschis recent în Toronto se află în incinta unei săli de sport, oferind celor care îl folosesc posibilitatea să-și atingă și obiectivele de fitness, nu doar de business.
Doi medici indieni reinventează ideea de clinică, prin deschiderea unui spațiu medical de coworkingpentru doctorii care ezită să-și deschidă propriul punct de lucru. Inițiativa le asigură cadrul, personalul și tehnologia necesare, ușurându-le astfel sarcinile administrative.
Recomandare de carte
În cea mai recentă carte a sa, „Jocul Infinit”, Simon Sinek realizează o admirabilă pledoarie pentru leadership-ul orientat spre Cauze Drepte şi orizonturi de timp infinite – o lectură care ne ajută să privim vizionar dincolo de teoriile clasice învăţate la cursurile de economie.
Te invităm să citești recenziapublicată pe blogul nostru, într-un demers de a descoperi împreună cărțile care ne inspiră și ne aduc mai aproape de modele de succes.
Noi spații moderne s-au alăturat rețelei Pluria în această vară, pentru ca tu și colegii tăi să aveți la îndemână o gamă cât mai variată de soluții pentru munca remote.
Te așteptăm în noile locații, pentru o experiență de lucru ce îmbină starea de binespecifică unui mediu relaxant cu atmosfera spațiilor colaborative:
București: Mindspace Victoriei și Pipera, Flash Office Solutions,DBH Group, City Gate, Hotspot Proxi - Cărturești Verso, HotSpot Workhub;
Brașov: HUB1317, La Stup - Hub și Terasa, Visssual, Ora0;
Timișoara: Charlie's Corner (Ibis Timișoara City Center);
Galați: C.HUB.
Nou pe blog
Chiar dacă s-a dovedit că lucrul remote influențează în mod pozitiv productivitatea angajaților, eficiența în muncă ține de sistem, nu doar de oameni. Stabilirea unei ierarhii în companie și setarea echilibrului între responsabilitate și autoritate reprezintă doar două dintre abordările organizațiilor care își doresc să genereze un impact real asupra performanței angajaților.
Sănătatea la locul de muncă are și ea o influență majoră asupra performanței, însă de multe ori există fenomene sau situații conflictuale ce o pot afecta. Deși se vorbește foarte mult de burnout în zilele noastre, mobbing-ul sau exercitarea stresului psihic asupra cuiva la job poate avea efecte la fel de nocive.
Dincolo de factorii externi,uneori ne sabotăm și singuri. Ultimele studii din domeniul neuroștiinței, psihologiei și științei organizaționale confirmă principiile inteligenței pozitive și efectele acesteia asupra creșterii performanței și a fericirii, în general.