Copy
Huis van Horus - Lezing 14 maart 
View this email in your browser

Online lezing Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors? 

Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors? Analyzing a Unique Lassoing Scene from the Mastaba of Akhmerutnisut at Giza (G 2184)

In haar lezing neemt Inês Torres je mee naar de mastaba van Akhmerutnisut, hetgeen een monumentale afbeelding toont van de grafeigenaar die een touw vasthoudt, klaar om een ​​lasso te werpen. De actieve deelname van de grafeigenaar aan een lasso-scène is uniek in het iconografische programma van elitetombes uit de 5de Dynastie (ca. 2494-2345 v.Chr.). De locatie van deze scène binnen de mastaba is ook ongeëvenaard: geplaatst aan de rechterkant (westkant) is het de eerste scène die bezoekers zien als ze de mastaba binnenkomen. Om deze innovatieve decoratieve keuze te begrijpen, bespreekt zij de iconografie van de lasso in het Oude Rijk en de betekenis ervan in de elitegraven van dezelfde periode. Daarbij analyseert ze Akhmerutnisuts lasso-scène vanuit het analytische kader van monumentaliteit, identiteit en keuzevrijheid (agency).

Inês Torres is een Ph.D. kandidaat Egyptologie aan de Universiteit van Harvard, waar zij in mei 2021 zal afstuderen. Ze behaalde haar Bachelor in Archeologie aan de Universiteit van Lissabon en een M.Phil. in Egyptologie van de Universiteit van Oxford. Haar promotieonderzoek heeft tot doel de relatie te begrijpen tussen het monument (het graf), de opdrachtgever van het monument (de grafeigenaar) en de mensen die de ruimte hebben ervaren (de grafbezoekers) tijdens het Oude Rijk. Daartoe heeft Inês een uitgebreide studie uitgevoerd naar de 5de Dynastie mastaba van de ambtenaar Akhmerutnisut (G 2184), gelegen op de westelijke begraafplaats van Gizeh. De mastaba van Akhmerutnisut is de belangrijkste case study voor haar analyse van privé graven als sociale ruimtes in het late Oude Rijk.


Voertaal: Engels 

Docent: Inês Torres (Ph.D.)
Datum: zondag 14 maart (16.00-17.00)
Locatie: Online (Zoom)
Voertaal: Engels
Prijs: gratis voor donateurs en studenten | €5 voor niet-donateurs

Inschrijven

Aantekeningen lezing Life in Ramesside Deir el-Medina 

Naar aanleiding van de lezing 'Life in Ramesside Deir el-Medina' van Dr. Silvia Štubňová Nigrelli heeft Danny Yvergneaux aantekeningen gemaakt en wilde deze graag delen met andere geïnteresseerden. Via de onderstaande button krijgt u toegang tot het document. Bedankt Danny! 

PDF
Copyright © 2020 Huis van Horus  All rights reserved.

Redactie nieuwsbrief: Lauren van Kruijssen

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list
Facebook
Website


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Stationsplein 42 · Leiden, 2312 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp