Copy
Huis van Horus - Nieuwsbrief februari 2018
View this email in your browser

Nieuwsbrief februari 2018


In deze nieuwsbrief:
 • Huis van Horusreis Egyptologisch Kopenhagen
 • Seminar Egyptische tempels in de Grieks-Romeinse periode
 • Seminar Everyday life in ancient Egypt
 • Ta-Mery 10 (2017-2018): Magazine over het Oude Egypte 
 • Donateur worden?
Ta-Mery 9 (2016-2017)
4-daagse reis

Egyptologisch Kopenhagen


Huis van Horus gaat weer op reis. Ditmaal is de bestemming Kopenhagen! Deze stad kent veel egyptologische verrassingen. Wat ook leuk is: bestuurslid Daniel Soliman werkt aan de Universiteit van Kopenhagen. Dankzij zijn contacten is een bijzonder programma samengesteld. 

Een bezoek aan de volgende musea staat op het programma:
 • Ny Carlsberg Glyptoteket
 • Nationalmuseet
 • Thorvaldsens Museum
 • Museum Münterianum
 • The Papyrus Carlsberg Collection, Universiteit van Kopenhagen
In de musea worden de rondleidingen verzorgd door de conservatoren van de Egyptische afdelingen.

Uiteraard gaat u ook iets van de stad Kopenhagen zien: er is bijv. een stadswandeling en er is voldoende vrije tijd ingepland. Het volledige programma leest u op onze website, via onderstaande link.


Reisbegeleiding: Suzanne Knauff en Johan Oosting
Data: vrijdag 6 t/m maandag 9 april 2018
Prijs: €503,- voor donateurs; €643,- voor niet-donateurs
Verblijf: ***Grand Hotel Copenhagen

Voor vragen of inschrijven mail u naar: info@huisvanhorus.nl.
Reisinformatie
Ta-Mery 9 (2016-2017)
Seminar

Egyptische tempels in de Grieks-Romeinse periode

De prachtige tempels van Edfoe, Philae, Kom Ombo en Dendera behoren tot de best bewaarde Egyptische tempels en zijn vormend voor ons beeld van de typisch Egyptische tempel. Toch zijn deze tempels voor een groot deel pas ná de tijd van de farao’s gebouwd en gedecoreerd, tijdens de heerschappij van de Ptolemeeën en de Romeinse keizers.

De Grieks-Romeinse periode wordt gekenmerkt door enorme veranderingen in o.a. de Egyptische maatschappij, economie, en religie. Toch was het ook een periode waarin de Egyptische priesters hun eeuwenoude traditionele kennis vereeuwigden in de reliëfs en hiërogliefen op de muren van de tempels, waarbij ze geen stukje muur onbenut lieten. Terwijl papyri verloren zijn gegaan, kunnen we nu nog steeds de reliëfs op de tempelwanden bestuderen. De Egyptische tempels uit de Grieks-Romeinse periode bieden ons daarom een schat aan materiaal die nodig is om gaten in onze kennis van de Egyptische religie aan te vullen.

In dit seminar kijken we naar verschillende aspecten van Egyptische tempels uit de Grieks-Romeinse periode. Na een algemene introductie op de architectuur en functie van deze tempels en hun rol in de Egyptische maatschappij, gaan we dieper in op onderdelen zoals de mammisi en de wabet en hun functies. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de rituele scènes die we vinden op alle tempelwanden. We gaan kijken naar de opbouw van deze scènes, de soorten offers en de religieuze en symbolische betekenissen hiervan.


Docent: Suzanne Knauff MA
Data: zondag 18 maart 2018
Tijd: 10.30 - 16.30 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden (Caesarzaal)
Prijs: €55,- voor donateurs; €70,- voor niet-donateurs


Voor vragen of inschrijven mail u naar: info@huisvanhorus.nl.
Inschrijven
Ta-Mery 9 (2016-2017)
Seminar

Everyday life in ancient Egypt

The perspective on households and daily life in ancient Egypt has considerably changed over the last two decades. What has once been an exclusive analysis of the pictorial and textual data and solely focused on the two best documented settlement sites Deir el-Medina and Amarna, has witnessed an enormous increase in information. This evidence stems from long-term settlement excavations during the second half of the 20th and beginning of the 21st century as well as a new integrated approach to the analysis of data for everyday life in Egypt. Although much can be gained from an examination of daily life scenes reproduced in paintings and models found in tombs and fortunate findings of letters, personal notes or census lists, the material evidence from settlements presents the clearest and most reliable account of a society’s everyday dealings. This workshop will introduce you to recent advances in the field of urbanism and household archaeology, as well as to lesser known sites such as Tell el-Dab’a, the ancient Avaris and capital of the Hyksos dynasty in the eastern Nile Delta. We will furthermore explore the theme of everyday life in Egypt during a visit to the collection of the Rijksmuseum van Oudheden at the end of the workshop. 

Deze cursus is Engelstalig.


Docent: dr. Miriam Müller
Data: juni  2018
Tijd: 10.30 - 16.30 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Prijs: €55,- voor donateurs; €70,- voor niet-donateurs


Dr. Miriam Müller is docent Egyptische archeologie en materiële cultuur aan de Universiteit Leiden. Ze is wereldwijd expert op het gebied van 'household archaeology' en heeft opgegraven in ondermeer Avaris/Tell el-Dab'a in de Oostelijke delta.

Voor vragen of inschrijven mail u naar: info@huisvanhorus.nl.
Inschrijven
Ta-Mery 9 (2016-2017)
Ta-Mery 10 (2017-2018)

Magazine over het Oude Egypte

 
Huis van Horus publiceert ieder jaar Ta-Mery, het enige Nederlandstalige tijdschrift over het Oude Egypte. Internationaal gerenommeerde egyptologen en pas-afgestudeerden publiceren de nieuwste resultaten van lopend onderzoek, onder meer onderzoek dat door Huis van Horus financieel mede mogelijk gemaakt wordt.

Het mooie is dat alles op een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier gepresenteerd is. Bovendien wordt Ta-Mery volledig in kleur gedrukt. Een must-have voor iedere Egypte-liefhebber!

Tijdens de jaarlijkse donateursdag op zaterdag 9 december werd de 10e jaargang van Ta-Mery gepresenteerd. En het is weer een exemplaar waar we ontzettend trots op zijn! Acht artikelen en een fotoreportage vullen ca.170 pagina's. En alles natuurlijk prachtig in kleur gedrukt. U leest de volgende artikelen:

 • Oudegyptisch goud
 • Voor eeuwig voedsel: graanschuren en kistteksten
 • Een 'Egyptische' Late Bronstijd II-begraving bij Tel Shadud, Israël
 • Uw Egyptefoto in Ta-Mery
 • Stempelzegels uit het Oude Egypte
 • Albasten oorringen uit de werkplaats van Sjeich Said / Wadi Zabaida
 • Ptolemaeïsche zegelafdrukken uit Edfoe
 • De magische bescherming van het lichaam in het Oude Egypte
 • Het fascinerende verhaal van een verloren gewaande stèle

Benieuwd naar Ta-Mery? Lees dan alvast de eerste pagina's van het artikel over een bijzondere sarcofaag-vondst in Israël!* Het prachtige gezicht van deze kist siert de cover van het magazine.

Ta-Mery is te bestellen voor €20,- voor donateurs en €25,- voor niet-donateurs, incl. verzendkosten. Voor verzending buiten Nederland neemt u contact op met info@huisvanhorus.nl.

* Dit artikel is, vanwege de grootte, online slechts in lage resolutie beschikbaar. 

Preview Ta-Mery 10 (2017-2018)
Ta-Mery 10 (2017-2018) bestellen
Advertentie Huis van Horus
Donateur worden?

Wilt u meer weten over het Oude Egypte en de Oudegyptische cultuur? Steunt u ons non-profit doel met donaties aan opgravingen in Egypte en de Egyptologie? Wilt u ons full-colour tijdschrift Ta-Mery over het Oude Egypte ontvangen? Dan is een donateurschap van Huis van Horus iets voor u!

Als donateur ontvangt u onder andere de Ta-Mery, krijgt u korting op al onze cactiviteiten en wordt u uitgenodigd voor onze jaarlijkse donateursdag.
Donateur worden
Copyright © 2017 Huis van Horus  All rights reserved.

Redacteur nieuwsbrief: Nico Staring

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Stationsplein 42 · Leiden, 2312 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp