Copy
Huis van Horus - Nieuwsbrief mei 2019
View this email in your browser

Nieuwe website | Anbi-status | Bestuur


Beste donateur,

Sinds onze drukbezochte donateursdag in december 2018 is het even stil geweest rond Huis van Horus. Maar dat betekent niet dat we hebben stilgezeten. Integendeel! Het bestuur van Huis van Horus heeft de laatste maanden prioriteit gegeven aan een drietal organisatorische zaken, waaronder:
  • Nieuwe website
  • ANBI-status
  • Bestuur en organisatie
In deze nieuwsbrief leest u meer over de resultaten die op deze vlakken geboekt zijn.

Om met bestuursaangelegenheden te beginnen, heeft Huis van Horus afscheid genomen van Johan Oosting. Hij heeft zich het afgelopen jaar onder andere beziggehouden met de ANBI-aanvraag - en met succes! Via deze weg danken wij Johan hartelijk voor zijn inzet.

Tegelijkertijd verwelkomen wij Vibeke Berens in het bestuur van de stichting. In deze nieuwsbrief maakt u kennis met haar.

Met het leggen van een nieuwe fundering onder de Stichting Huis van Horus kan onze aandacht nu weer verlegd worden naar het maken van een boeiend activiteitenprogramma, te beginnen met zomer & najaar 2019. Daarover leest u meer in de volgende nieuwsbrief.

In de tussentijd willen we u graag wijzen op het symposium Coptic Ostraca from the Theban Region, georganiseerd door dr. Renate Dekker (Universiteit Leiden, 16-17 mei). Op het programma staan lezingen van internationale sprekers. De dag is voor iedereen gratis bij te wonen (maar u dient zich wel te registreren). Voor meer informatie kijkt u op de website van de Universiteit Leiden.

Het bestuur van Stichting Huis van Horus,

Vibeke Berens
Suzanne Knauff
Esther Monteiro Snepvangers-de Groot
Daniel Soliman
Nico Staring

De nieuwe website van Huis van Horus staat online!

Misschien heeft u het al gezien: sinds medio april staat de nieuwe website van Huis van Horus online. De nieuwe site is ontworpen met het oog op gebruikersgemak en toegankelijkheid. U kunt nu kaartjes voor onze evenementen bestellen via de nieuwe webshop, en wanneer u inlogt op de site krijgt u toegang tot uw eigen account waar u uw bestelgeschiedenis kunt zien en uw persoonlijke gegevens kunt aanpassen. De komende tijd gaan we de site updaten met nieuws. We hopen dat de nieuwe website aan uw verwachtingen voldoet en dat u zich er snel thuis voelt.

Momenteel zijn we bezig met het migreren en updaten van de donateursaccounts. Zodra uw account is aangemaakt, ontvangt u hierover bericht van ons. Dit proces verwachten wij in de loop van deze maand te kunnen voltooien.

Website Huis van Horus
ANBI-status

Uw donatie aan Huis van Horus aftrekbaar van de belasting

Een lang gekoesterde wens van Huis van Horus is in vervulling gegaan. Met terugwerkende kracht is de stichting per 1 januari 2018 door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en ook als culturele ANBI. Wat deze status in de praktijk betekent leggen we hieronder uit (tekst: belastingdienst.nl).

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI's) kunnen gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven [en] schenken. Instellingen die wij als ANBI aanwijzen, hebben deze belastingvoordelen.

Extra stimulans voor culturele ANBI
Voor donateurs van culturele ANBI's geldt een extra giftenaftrek. Hierdoor worden giften aan culturele ANBI's gestimuleerd.

Wat is het belastingvoordeel voor donateurs van een culturele ANBI?
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

Voor meer informatie over de ANBI en over de belastingaftrek van uw donatie aan Stichting Huis van Horus klikt u op de onderstaande link.

 
Informatie ANBI en belastingaftrek
Nieuw bestuurslid: Vibeke Berens

Vibeke Berens studeerde kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit (BA, 2013), waarna zij koos voor een focus op Egyptische kunst en architectuur tijdens haar studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden (MA, 2016). Voor haar masterscriptie deed zij onderzoek naar de ontwikkeling van composietdieren in de Egyptische materiële cultuur van de prehistorische periode t/m het Middenrijk. Binnen de archeologie deed zij ervaring op als teamlid van het South Asasif Conservation Project, een Amerikaans-Egyptisch project rond de opgraving en conservatie van drie rotsgraven uit de 25e en 26e dynastie in Luxor. Ook was zij betrokken bij Mapping the Via Appia, een onderzoeksproject gericht op de archeologische overblijfselen in en rond de vijfde mijl van de Via Appia in Rome. Momenteel werkt Vibeke als junior registrar in het Frans Hals Museum in Haarlem, waar zij zich bezighoudt met het in- en uitgaand bruikleenverkeer voor tentoonstellingen.

Als bestuurslid van Huis van Horus gaat Vibeke zich richten op de online uitingen van de stichting, zal ze cursussen geven en reizen naar internationale Egypte-collecties verzorgen.
Ta-Mery 11 (2018-2019)

Magazine over het Oude Egypte

 
Huis van Horus publiceert ieder jaar Ta-Mery, het enige Nederlandstalige tijdschrift over het Oude Egypte. Internationaal gerenommeerde egyptologen en pas-afgestudeerden publiceren de nieuwste resultaten van lopend onderzoek, onder meer onderzoek dat door Huis van Horus financieel mede mogelijk gemaakt wordt.

Het mooie is dat alles op een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier gepresenteerd is. Bovendien wordt Ta-Mery volledig in kleur gedrukt. Een must-have voor iedere Egypte-liefhebber!

Tijdens de jaarlijkse donateursdag op zaterdag 8 december 2018 werd de 11e jaargang van Ta-Mery gepresenteerd. En het is weer een exemplaar waar we ontzettend trots op zijn! Acht artikelen en een fotoreportage vullen ca. 100 pagina's. En alles natuurlijk prachtig in kleur gedrukt. U leest de volgende artikelen:

  • Het Panorama du Caire van Emile Wauters: Het meesterwerk van het Belgisch Oriëntalisme (Eugène Warmenbol)
  • De vloek van Senwosret (Athena van der Perre, Hendrik Hameeuw, Vanessa Boschloos)
  • Kleding, kruiken en ketingen: Eigendommen van vrouwen in demotische huwelijkscontractenStempelzegels uit het Oude Egypte
  • Het verloren Memphitische graf van Hormin (Fania M. Kruijf)
  • De Grote Tempel van Berenike (Martin Hense)
  • Twee zevende-eeuwse bisschoppen aan het werk: Hun sociale rol in de Thebaanse regio

Benieuwd naar Ta-Mery? Lees hier exclusief het artikel van Martin Hense over de spectaculaire ontdekkingen in de Grote Tempel van Berenike!

Ta-Mery is te bestellen voor €20,- voor donateurs en €25,- voor niet-donateurs, incl. verzendkosten. Voor verzending buiten Nederland neemt u contact op met info@huisvanhorus.nl.

Preview Ta-Mery 11 (2018-2019)
Advertentie Huis van Horus
Donateur worden?

Wilt u meer weten over het Oude Egypte en de Oudegyptische cultuur? Steunt u ons non-profit doel met donaties aan opgravingen in Egypte en de Egyptologie? Wilt u ons full-colour tijdschrift Ta-Mery over het Oude Egypte ontvangen? Dan is een donateurschap van Huis van Horus iets voor u!

Als donateur ontvangt u onder andere de Ta-Mery, krijgt u korting op al onze activiteiten en wordt u uitgenodigd voor onze jaarlijkse donateursdag.
Donateur worden
Copyright © 2017 Huis van Horus  All rights reserved.

Redacteur nieuwsbrief: Nico Staring

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Zijldonk 161 · Leiden, Zh 2317ZG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp