Copy
Huis van Horus - Nieuwsbrief april 2018
View this email in your browser

Nieuwsbrief april 2018


In deze nieuwsbrief:
 • Seminar | Everyday Life in Ancient Egypt
 • Artikel | Reizigersgraffiti in de tempel van Dendur
 • Zomercursus | Het Egyptische Dodenboek
 • Magazine | Ta-Mery 10 (2017-2018) 
 • Donateur worden?
Ta-Mery 9 (2016-2017)
Seminar

Everyday Life in Ancient Egypt

The perspective on households and daily life in ancient Egypt has considerably changed over the last two decades. What has once been an exclusive analysis of the pictorial and textual data and solely focused on the two best documented settlement sites Deir el-Medina and Amarna, has witnessed an enormous increase in information. This evidence stems from long-term settlement excavations during the second half of the 20th and beginning of the 21st century as well as a new integrated approach to the analysis of data for everyday life in Egypt. Although much can be gained from an examination of daily life scenes reproduced in paintings and models found in tombs and fortunate findings of letters, personal notes or census lists, the material evidence from settlements presents the clearest and most reliable account of a society’s everyday dealings. This workshop will introduce you to recent advances in the field of urbanism and household archaeology, as well as to lesser known sites such as Tell el-Dab’a, the ancient Avaris and capital of the Hyksos dynasty in the eastern Nile Delta. We will furthermore explore the theme of everyday life in Egypt during a visit to the collection of the Rijksmuseum van Oudheden at the end of the workshop. 

Deze cursus is Engelstalig.


Docent: dr. Miriam Müller
Data: zaterdag 9 juni  2018
Tijd: 10.30 - 16.30 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Prijs: €55,- voor donateurs; €70,- voor niet-donateurs


Dr. Miriam Müller is docent Egyptische archeologie en materiële cultuur aan de Universiteit Leiden. Ze is wereldwijd expert op het gebied van 'household archaeology' en heeft opgegraven in ondermeer Avaris/Tell el-Dab'a in de Oostelijke delta.

Voor vragen of inschrijven mail u naar: info@huisvanhorus.nl.
Inschrijven
Artikel

Reizigersgraffiti in de tempel van Dendur

In 1960 begon Egypte met de bouw van de Hoge Aswandam. Hierdoor werd de jaarlijkse overstroming gereguleerd en kon er elektriciteit worden opgewekt. De bouw van de dam creëerde echter ook een groot stuwmeer dat vele monumenten bedreigde met overstroming. Om zoveel mogelijk van deze kostbare gebouwen te behouden startte UNESCO een spraakmakende reddingsactie waarbij vele tempels ontmanteld werden. Bekende tempels als die van Aboe Simbel en Philae werden buiten bereik van het water teruggeplaatst op een wijze die niet doet vermoeden dat ze niet op hun oorspronkelijke locatie staan.

Als dank voor hun hulp aan de reddingsactie kregen West-Duitsland, Spanje, Nederland, de Verenigde Staten en Italië ieder een van de geredde bouwwerken. De Taffeh-tempel die te bewonderen is in de entreehal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is één van deze vijf geschonken tempels. De Verenigde Staten ontvingen de tempel van Dendur, nu te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art in New York. De tempel werd in 1963 ontmanteld en in 1965 aan het museum aangeboden. Op 21 augustus 1968 kwam de tempel aan in New York in 640 kratten die meer dan 800 ton wogen. Pas in 1978 werd het bouwwerk geïnstalleerd in de speciaal daarvoor gebouwde Sackler-vleugel van het museum.

In tegenstelling tot onze eigen tempel hebben we hier te maken met een gedecoreerde tempel in de stijl uit de Grieks-Romeinse periode. Naast deze Grieks-Romeinse tempeldecoratie springt een ander interessant detail in het oog als men het gebouw bekijkt. De muren staan namelijk vol met de namen van reizigers uit de 19e eeuw. In dit artikel zullen we nader ingaan op de vraag wie enkele van deze mannen waren en wat ze in Egypte deden.


Verder lezen >>>
Zomercursus

Het Egyptische Dodenboek

Het Egyptische Dodenboek - 'het boek van komen en gaan bij dag' - kan gezien worden als een routekaart en toegangsbewijs tot de onderwereld van Osiris. Voor overledenen was het essentieel om Osiris en daarmee de toegang tot zijn dodenrijk veilig te bereiken. Dat was een hele opgave, want op de weg ernaartoe werd de dode geconfronteerd met allerlei poortwachters en demomen. Het kennen van hun namen en het weten van de juiste antwoorden garandeerde vrije doortocht. Eenmaal aangekomen bij Osiris wachtte het wegen van het hart van de overledene. Het monster Ammoet - een kruising van nijlpaard, leeuw en krokodil - wachtte dat wegen geduldig af, klaar om degenen die geweigerd werden op te eten!

In deze 2-daagse zomercursus wordt het Egyptische Dodenboek uitvoerig onder de loep genomen. Zo leert u bijvoorbeeld dat het helemaal geen boek is, maar een verzameling teksten voorzien van afbeeldingen (vignetten) die op papyrus zijn gesteld of op grafwanden aangebracht. De diverse hoofdstukken worden door titels van elkaar onderscheiden. Het Dodenboek komt voor vanaf het Nieuwe Rijk en is een continuering van de oudere Sarcofaagteksten en Piramideteksten.

In deze cursus wordt de historische ontwikkeling van het Dodenboek geschetst en worden verschillende interessante en opmerkelijke hoofdstukken nader bekeken. Dat gebeurt onder andere aan de hand van de Dodenboeken in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ook worden kort enkele andere onderwereldboeken kort geïntroduceerd, zoals het Amdoeat, Poortenboek en Holenboek.

Deze cursus vormt een mooie aanloop naar de grote Goden-tentoonstelling die vanaf het najaar in Leiden te zien is! 


Docent: dr. Nico Staring
Data: vrijdag 13 en zaterdag 14 juli 2018
Tijd: 10.30 - 16.30 uur
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Prijs: €85,- voor donateurs; €105,- voor niet-donateurs


Dr. Nico Staring is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden.  

Voor vragen of inschrijven mail u naar: info@huisvanhorus.nl.
Inschrijven
Ta-Mery 9 (2016-2017)
Ta-Mery 10 (2017-2018)

Magazine over het Oude Egypte

 
Huis van Horus publiceert ieder jaar Ta-Mery, het enige Nederlandstalige tijdschrift over het Oude Egypte. Internationaal gerenommeerde egyptologen en pas-afgestudeerden publiceren de nieuwste resultaten van lopend onderzoek, onder meer onderzoek dat door Huis van Horus financieel mede mogelijk gemaakt wordt.

Het mooie is dat alles op een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier gepresenteerd is. Bovendien wordt Ta-Mery volledig in kleur gedrukt. Een must-have voor iedere Egypte-liefhebber!

Tijdens de jaarlijkse donateursdag op zaterdag 9 december werd de 10e jaargang van Ta-Mery gepresenteerd. En het is weer een exemplaar waar we ontzettend trots op zijn! Acht artikelen en een fotoreportage vullen ca.170 pagina's. En alles natuurlijk prachtig in kleur gedrukt. U leest de volgende artikelen:

 • Oudegyptisch goud
 • Voor eeuwig voedsel: graanschuren en kistteksten
 • Een 'Egyptische' Late Bronstijd II-begraving bij Tel Shadud, Israël
 • Uw Egyptefoto in Ta-Mery
 • Stempelzegels uit het Oude Egypte
 • Albasten oorringen uit de werkplaats van Sjeich Said / Wadi Zabaida
 • Ptolemaeïsche zegelafdrukken uit Edfoe
 • De magische bescherming van het lichaam in het Oude Egypte
 • Het fascinerende verhaal van een verloren gewaande stèle

Benieuwd naar Ta-Mery? Lees dan alvast de eerste pagina's van het artikel over een bijzondere sarcofaag-vondst in Israël!* Het prachtige gezicht van deze kist siert de cover van het magazine.

Ta-Mery is te bestellen voor €20,- voor donateurs en €25,- voor niet-donateurs, incl. verzendkosten. Voor verzending buiten Nederland neemt u contact op met info@huisvanhorus.nl.

* Dit artikel is, vanwege de grootte, online slechts in lage resolutie beschikbaar. 

Preview Ta-Mery 10 (2017-2018)
Ta-Mery 10 (2017-2018) bestellen
Advertentie Huis van Horus
Donateur worden?

Wilt u meer weten over het Oude Egypte en de Oudegyptische cultuur? Steunt u ons non-profit doel met donaties aan opgravingen in Egypte en de Egyptologie? Wilt u ons full-colour tijdschrift Ta-Mery over het Oude Egypte ontvangen? Dan is een donateurschap van Huis van Horus iets voor u!

Als donateur ontvangt u onder andere de Ta-Mery, krijgt u korting op al onze activiteiten en wordt u uitgenodigd voor onze jaarlijkse donateursdag.
Donateur worden
Copyright © 2017 Huis van Horus  All rights reserved.

Redacteur nieuwsbrief: Nico Staring

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Stationsplein 42 · Leiden, 2312 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp