Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev

December 2022

Året då Alfons Åbergs Kulturhus firar tio år är snart till ända. Huset har växt innehållsmässigt, inte minst med den permanenta utställningen G som i Gunilla, där vi återskapat delar av Gunilla Bergströms ateljé och frigjort en yta för kreativt skapande.  

Vi är en viktig lekfull aktör för barns rätt till lek och lärande. Det får många barn ta del av, inte minst genom satsningen som Göteborgs Stad har gjort sedan 2020, där fyra- och femåringar får besöka Alfons Åbergs Kulturhus med sina förskolor. Nu är det klart att de som fyller fyra och fem år nästa år också får hälsa på hemma hos Alfons och uppleva teater kanske för första gången.  

Det här var ett år som började med restriktioner och avslutas med större tillförsikt. Vissa förändringar tar vi med oss, som att vi fortsätter med möjlighet till förbokning. Vi har frågat våra besökare och de tycker det är positivt att kunna reservera plats.  

Nu blickar vi fram mot Göteborgs 400-årsjubileums festligheter under 2023. Vi kommer att medverka i det publika firandet som pågår från juni till september. 

Nu önskar vi er alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År! 


Hoppas vi ses snart,
Anna Forsgren, VD
Alfons Åbergs Kulturhus

 

DETTA HÄNDER PÅ ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Anna Forsgren moderator i Danmark

När Sveriges Ambassad i Köpenhamn bjöd in till samtal om barnlitteratur var Alfons Åbergs Kulturhus vd Anna Forsgren moderator. Samtalet handlade om Alfons Åberg och barnlitteraturens roll för barns rätt till berättelser. 

– Det är viktiga teman som vi på Alfons Åbergs Kulturhus arbetar med varje dag, säger Anna Forsgren. 

I panelen deltog danska barnboksförfattaren Kim Fupz Aakeson och svenska Jujja Wieslander, forskaren Anette Øster och Gunilla Bergströms systerdotter Sofia Torell. 

Panelsamtalet var en final på firandet av 50 år med Alfons Åberg och genomfördes i samarbete med det svenska rättighetsbolaget Bok-Makaren och danska bokförlaget Gyldendal. 

Presenter med julklappsvagn
Göteborgs Stadsmissions julklappsvagn är viktig. I år lämnade Alfons Åbergs Kulturhus över både kompisbiljetter och insamlade julklappar som främjar arbetet för stadens utsatta barnfamiljer. Tack till alla som köpt kompisbiljetter och lämnat in klappar till oss.
Tillsammans har vi spridit glädje till fler. 

1000-tals deltog i kemilektion 

Finns det molekyler överallt? Kan molekyler dö? Hur många molekyler finns det i vatten? Under hösten har vi genomfört våra populära kemilektioner på plats i huset igen. Det var första gången vi hade fysiska lektioner sedan pandemin slog till. Sedan dess har vi även digitaliserat lektionen, i form av en pedagogisk film.  

Den har fått ett enormt gensvar. När vi visade den i en digital livesändning i november deltog 204 skolklasser och cirka 6 000 barn från Skåne till Lappland. Det kom in många frågor för chalmeristen Ebba Matic att besvara. Du kan läsa dem här.

– Det är tydligt att det finns stor efterfrågan på arbetsverktyg inom ämnen som kemi för pedagogerna som arbetar med barn i de här åldrarna. Därför känns det extra roligt att vår kemilektion är så uppskattad och att barnen ställde många kluriga frågor i chatten. Alfons Åbergs Kulturhus gör nytta över hela landet. 

Anna Nordkvist och Emma Matic lotsade barnen under sändningen.
Kompisbiljetter
Det är dags att planera julklappar. Och du vet väl att du kan köpa Kompisbiljetter till Alfons Åbergs Kulturhus, så att fler barn får möjlighet att komma till oss.

Copyright © 2022 Alfons Åbergs Kulturhus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.