Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev

Oktober 2021

Hej,

Det har varit en omtumlande tid för oss på Alfons Åbergs Kulturhus. Vi fortsätter att hedra Gunilla Bergström efter hennes bortgång den 23 augusti. Saknaden är stor. Hon var en av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer. Hennes verk kommer att glädja många generationer framåt. Gunillas karaktärer och böcker är grunden till Alfons Åbergs Kulturhus som bildades på hennes initiativ.

Alfons Åbergs Kulturhus blev en naturlig plats för medier att uppmärksamma Gunilla Bergströms livsverk, prata med våra besökare om hennes betydelse och möta barn som älskar hennes böcker. Ett exempel är ett inslag i SVT Väst där 4-åriga Elias berättar att han tycker om alla böckerna men att "några är lite korta, och några lite långa, och 6-åriga Anton som "läst nästan alla böckerna". 

Särskilt hedrande för oss är det att hennes familj i dödsannonsen uppmanade att donera till Stiftelsen Alfons Åbergs Kulturhus. Det är vi väldigt tacksamma för och vårt sätt att hylla Gunilla Bergström är att fortsätta vara ett hus för alla barn och att stärka deras rättigheter och utveckling genom lek och lärande. 

Vänliga hälsningar,

Anna Forsgren VD, Alfons Åbergs Kulturhus

DETTA HÄNDER PÅ ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Tack för alla berättelser Gunilla

Vi är så tacksamma att få hedra Gunilla Bergströms minne genom att fortsätta verksamheten på Alfons Åbergs Kulturhus. Att stärka barns utveckling och rättigheter genom lek och lärande. Med högläsning, teaterföreställningar, husets scenografi och våra pedagogiska projekt förvaltar vi de älskade karaktärerna i böckerna om Alfons Åberg samt Bill och Bolla. 

Gunilla lämnar ett starkt avtryck, hennes berättelser kommer att leva vidare och glädja barn och deras vuxna i många generationer framåt. Det var Gunillas önskan att Alfons skulle få flytta hem till den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Så här sa hon vid kulturhusets öppning:

”Min dröm är att alla barn ska få ha kvar sin iver och nyfikenhet. En förälders viktigaste uppgift är att få barnet att behålla den där rasande vetgirigheten och ivern som lyser i barnens ögon när de är tre-fyra år. Blicken som säger att livet är intressant. För det är det ju. Om man vill veta. Jag hoppas att detta inte bara blir Alfons hus, utan alla barns hus. I den här byggnaden möts historia och nutid och väcker barnens upptäckarglädje”.

Tack för allt Gunilla!

Vännerna på Alfons Åbergs Kulturhus

Äntligen kan vi välkomna fler
Från och med den 29 september kan vi åter släppa in fler gäster. Platsbokning görs via hemsidan för perioden fram till 29 november och därefter kommer vi att öppna upp för ännu fler besökare. Läs mer om vårt öppnande här. 
Läslov med MysRys

Under höstlovet flyttar små spöken, fladdermöss och spindlar in lite varstans i huset. Det myser, ryker och pyser mer än vanligt och självklart möter du Alfons i dagliga teaterföreställningar och högläsning med spök- och MysRys tema. 

Höstlovet pågår 29/10 - 7/11 och våra öppettider är 10-13 och 14-17. Läs mer om Läslov med MysRys här. 
Psst. Vi har även ett digitalt erbjudande för den som vill fira MysRys på hemmaplan.

 ©Bok-Makaren AB Bild: ©Bok-Makaren AB

Copyright © 2021 Alfons Åbergs Kulturhus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.