Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev

April 2019
Världsbokdagen firas på åtta olika språk! 

Idag uppmärksammar vi Världsbokdagen – en internationell högtidsdag som ligger oss varmt om hjärtat. För att fira bjuder vi in till en unik högläsning på åtta olika språk på Alfons Åbergs Kulturhus!

Idag tisdag från klockan 14.00 kommer högstadie- och gymnasieelever från Göteborgs Stads Språkcentrum till oss för att läsa för yngre barn på isländska, polska, syriska, somaliska, turkiska, persiska, dari och tigrinja. Du hittar mer information längre ner. 

DETTA HÄNDER PÅ ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Succé för rymdprojektet

Under Vetenskapsfestivalen hade vi premiär för vårt nya pedagogiska projekt Rymden med Alfons Åberg. Och det blev en succé med fulla lektioner både för rymdprojektet och för Kemi med Alfons Åberg. Totalt var 544 elever och pedagoger på besök under Vetenskapsfestivalen.

Läs Göteborg Direkts artikel och lyssna på P4 Göteborgs inslag om Rymden med Alfons Åberg. 

Längre ner kan du se ett par bilder från invigningen av Rymden med Alfons Åberg den 4 april. 
Besök från
Radio Romano
Den 8 april uppmärksammade vi Romernas Nationaldag med högläsning på Romani.
Hör ett inslag om firandet från SR:s Radio Romano som kom på besök - LYSSNA HÄR!

Högläsning på åtta modersmål

Idag tisdag kommer elever från Göteborg Stads språkcentrum till Alfons Åbergs Kulturhus för att fira Världsbokdagen med att läsa högt ur böcker om Alfons Åberg för andra barn på deras modersmål.  Högläsningen börjar klockan 14.00 idag tisdag och initiativet är en del av ett nytt samarbete mellan Göteborgs Stads Språkcentrum och Alfons Åbergs Kulturhus.

– Genom att anordna högläsningen vill vi också visa eleverna vilken guldgruva de sitter på med sina språkkunskaper, att de kan få nytta av sitt slit med studierna och använda det till mycket mer än att prata med släktingar eller när de är i sitt ursprungsland, säger Annika Malmryd enhetschef på Göteborgs Stads Språkcentrum.

Genom Göteborgs Stads Språkcentrum läser sammanlagt 14 000 elever hemspråk. Totalt handlar det om 70 olika språk som lärs ut av 300 lärare.
– Vi är imponerade av Alfons Åbergs Kulturhus och hur de jobbar med sina pedagogiska projekt. Språkcentrums verksamhet är en del av Göteborg som en mångkulturell stad och högläsningen på Kulturhuset är en del av det när ungdomar får använda sina kunskaper och bidra med något till barn som också kan språket, säger Annika Malmryd. 
Minivarvet med Alfons Åberg
Den 19 maj flyttar vi ut verksamheten och blir en del Göteborgsvarvet. Alla barn som springer Minivarvet får gratis inträde på Alfons Åbergs Kulturhus i sällskap med en betalande vuxen.
Premiär för Rymden med Alfons Åberg
Foto: Mikael Stenberg
 ©Bok-Makaren AB Bild: ©Bok-Makaren AB

Copyright © 2019 Alfons Åbergs Kulturhus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.