Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev

Maj 2022
Hej,

Vi är väldigt glada för den respons vi fått från barn och förskolepedagoger som deltog i våra tre digitala kemilektioner under Vetenskapsfestivalen. Kemi med Alfons Åberg blev återigen en succé och ett uppskattat inslag under festivalens program. Så här säger Jennie Turner, Verksamhetsansvarig för Vetenskapsfestivalen:

"Alfons Åbergs Kulturhus har ett stort hjärta för alla barn, alla är välkomna och det genomsyrar alla delar i deras verksamhet. De tillför mycket till Vetenskapsfestivalens program då det är precis det vi vill att barnen och lärarna ska känna när de bokar in sig. 
Suget efter kemilektioner är alltid jättestort och Kemi med Alfons Åbergs Kulturhus gör en stor insats i att skapa nyfikenhet och öppna dörrarna till detta spännande ämne för en härlig mångfald av barn."

Fina ord som vi tar med oss när vi fortsätter utveckla Kemi med Alfons Åberg.

Vänliga hälsningar/
Anna Forsgren, VD Alfons Åbergs Kulturhus.
 

DETTA HÄNDER PÅ ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Spännande kemifrågor
Kemi är en del av läroplanen i förskolan men det kan vara ett svårt ämne för pedagoger att lära ut. Kemi med Alfons Åberg är en lekfull kemilektion som skapar nyfikenhet och gör det lättare för barn att till sig begrepp som till exempel "molekyl". Det här är ett par av frågorna som barn ställde till våra experter från Chalmers i slutet av våra digitala kemilektioner under Vetenskapsfestivalen:
  • Består musik och ljud av molekyler? 
  • Kan molekyler bli gamla? 
  • Hur många molekyler finns det i världen?
  • Har slime i sig kemi?
  • Finns det molekyler i rymden?
En kväll för ukrainska skolan

Det är lätt att känna sig maktlös i en orolig värld där barn drabbas extra hårt av krig och konflikter. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Den 19 maj öppnade vi dörrarna efter stängning för en grupp mammor och barn från den ukrainska helgskolan i Göteborg. Vi spelade föreställningen Listigt Alfons Åberg, som simultantolkades till ukrainska och barnen fick tid att leka och upptäcka scenografin på Alfons Åbergs Kulturhus.

Så här skrevs det i vår gästbok

”Stort stort tack från hela ukrainska hjärtat att vi (Ukrainska helgskolan Vinochok i Göteborg) fick besöka det roligaste kulturhuset för barnen i Göteborg. Tack att ni delade torsdagsglädje med 30 barn som flyttat från Ukraina”

”Dear Team. Thank you: for the open door, for the opportunity for us, grown up people, to also be in a fairytale, for a treat, for a cozy and sincere atmosphere. Huge hugs from the Ukrainians.”

Föreställning som simultantolkades på ukrainska.
Tecken i Fokus och Barnens dag
Den 14 maj medverkade vi på Barnens Dag som annordnades av Innerstaden i samarbete med UNICEF på 13 evenemangsplatser i centrala Göteborg. Vi bjöd på teaterföreställningar som spelades på Domkyrkoplan, bland annat Varför gråter draken? som handlar om barn rättigheter. 

Den 14 maj är också Teckenspråkets dag vilket vi uppmärksammade med teckentolkade föreställningar både på Barnens dag och på Kulturhuset. Teckenspråk i fokus är kunskapsdagar som arrangeras i samband med Teckenspråkets dag 14 maj för att höja medvetenheten om teckenspråkets betydelse och visa vikten av att göra Göteborg mer tillgängligt för döva. 
Föreställning under Barnens Dag.
Hyllning till
Georg Riedel
Georg Riedel har som ni säkert vet komponerat musiken till flera filmer om Alfons Åberg. Alfons Åbergs Kulturhus var med och hyllade kompositören på Stora Teatern tillsammans med Gunilla Bergströms systerdotter Sofia Torell på Bok-Makaren.

Detta i samband med att Göteborg Jazz Orchestra delade ut priset Årets jazzhjälte till den legendariska jazzmusikern och kompositören.
Georg Riedel och Lisa Ödman, Marknadsansvarig på Alfons Åbergs Kulturhus.  
 ©Bok-Makaren AB Bild: ©Bok-Makaren AB

Copyright © 2022 Alfons Åbergs Kulturhus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.