Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev

Oktober 2022
Hej,

Alfons Åbergs Kulturhus, Göteborgs lekfulla samhällsaktör, fyller tio år,  i oktober 2012 slog vi upp portarna för första gången. Det innebär en månad där mycket kommer att hända. För vi firar mer än ett jubileum. I år är det också 50 år med Alfons Åberg, något som verkligen låtit tala om sig under året. 

Den 25 oktober är alldeles speciell för oss. Då inviger vi nämligen utställningen G som i Gunilla, där vi återskapar delar av Gunilla Bergströms ateljé på andra våningen i kulturhuset. Och det händer ännu mer. Den 20 oktober firar vi vänskapsdagen, vi förbereder höstlovsveckor med MysRys då vi fyller lokalerna med teater, högläsning och mycket annat. 


 
Hoppas vi ses snart,
Anna Forsgren, vd

 

DETTA HÄNDER PÅ ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Författare läste högt på Minibokmässan
Alfons Åbergs Kulturhus bjöd in till författarbesök i samband med Bokmässan, vår egen Minibokmässa. Det blev flera lyckade högläsningar, där författarna Emma Adbåge, Emily Joof och Kayo Mpoyi presenterade och läste ur sina böcker. 
Kalasdag med hjärtskutt

Den 3 september arrangerade Alfons Åbergs Kulturhus ett hjärtskuttsdisco. Det var en del av Göteborgs Kulturkalas och vi gjorde det i anslutning till att Trädgårdsföreningen öppnade Barnens Växthus. Hjärtskuttsdiscot var också en del av Göteborg 400-årsjubileum, inom fokusåret Hälsa. Vi bjöd även på smakprov från våra teaterföreställningar.  

– Det kom verkligen många, säkert 100 barn och deras vuxna som skuttade omkring, under ledning av Linda Glennvall. Vi blev överraskade eftersom Trädgårdsföreningen inte var en egentlig kalasarena i år. Så det visar att våra aktiviteter lockar. 

Förutom invigning och skuttande disco pratade professor Gunnar Bjursell från Karolinska Institutet och en av grundarna till Vetenskapsfestivalen om vikten av rörelse, musik och grönska för att både kropp och knopp ska må bra. 

Bokmässa med Alfons-fokus

Den första “riktiga” bokmässan efter pandemin har genomförts i Göteborg. Bok-Makaren och vi på Alfons Åbergs Kulturhus samverkade i två montrar. Många besökte vår kreativa yta och skapade kollage. Dessutom spelade vi teater i barnsalongen. 

Det hölls även ett seminarium om Alfons Åberg och Gunilla Bergström.  

– Där konstaterades det att det finns goda möjligheter för 50 år till med Alfons. Han är en odödlig karaktär, vars frågeställningar är ständigt aktuella. Dessutom har han varit en väg in i litteraturens värld för många människor, säger Anna Forsgren, vd, Alfons Åbergs Kulturhus. 

Snart dags för invigningen

Utställningen G som i Gunilla växer fram, där vi återskapar vi delar av Gunilla Bergströms ateljé. Det blir också en yta för att inspirera till eget skapande, framför allt kollage i Gunilla Bergströms anda. 

Här finns många originalmöbler och detaljer från ateljén. Som exempelvis den stol där Gunilla Bergström suttit när hon skrivit alla böckerna om Alfons. 


Copyright © 2022 Alfons Åbergs Kulturhus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.