Copy

Buxus Advies Brief nr80 augustus 2020
View this email in your browser
RUPS | POP| MOT

Doordat het een weekje nat en kouder was in juli is er nu ook nog kans op nieuwe RUPSen. Alles in spuiten met de Combi of Rupsvrij is aan te raden. 
Gaat u nog op vakantie dan voor vertrek even alles inspuiten.

Deze biologische middelen werken nu prima de chemische middelen kunt u beter in de kast laten staan.

Nu het zo warm is kunt u het beste in de ochtend voor 9 uur of in de avond na 19 uur spuiten.Waar de blaadjes aan elkaar geplakt zijn kan een POP zitten. Deze zijn alleen handmatig te verwijderen. Doorknippen is het beste.

Eind augustus/ begin september zijn de MOTTEN weer te verwachten.
De mannelijke motten zijn te vangen met een feromonenval. De val vangt niet alles weg het is meer ter signalering zodat je weer wanneer je de volgende keer een behandeling kan uitvoeren.
Let op de lokstof in de val werkt hooguit 6 weken. .

producten voor deze periode
Wat te doen met aangetaste Buxus door de rups ?
                                         Hoe ziet de Buxus er nu uit ?

status: meer groen dan dor

Bijmesten met gedroogde kippenmestkorrels plus nog extra magnesium. Alles in spuiten met combi of met Rupsvrij.
Eind augustus/begin september als het overdag onder de 25 graden blijft, al het dorre eraf snoeien. De Buxus kan dan voor de winter nog een beetje herstellen.

status : dor / grijs

Als u de Buxus nog een kans wilt geven.
Alles terug snoeien. Qwa dikte heb je wel takjes nodig van +/- 5 mm dikte. Door er met je nagel overheen te schrapen kan je zien of er groen onder zit. Zit er groen onder dan leeft de Buxus nog. De wortel van een Buxus is sterk en zullen weer nieuwe blaadjes op de takjes vormen. Dit proces duurt wel even. Je hebt ook volgend jaar nog nodig voor herstel. Zonnig weer maakt nu niks uit, het blad is toch al aangetast.


Mocht u geen geduld hebben dan is september/oktober een goed tijdstip om nieuwe te planten. Mocht u geen Buxus meer willen planten let wel op bij de "alternatieven"  die planten hebben ook verzorging nodig. Die andere planten hebben bijvoorbeeld weer wortelproblemen, last van kevers of zijn niet zo winterhard als een Buxus.
 
Schimmel
In augustus en september kan hoge temperatuur i.c.m. onweersbuien schimmel veroorzaken. 1x per maand alles preventief inspuiten met Health Mix zorgt ervoor dat uw Buxus mooi groen en gezond blijven.

Ziet u nu bladvlekken dan direkt een bespuiting uitvoeren en binnen 8 á 10 dagen een keer herhalen.


Het beste resultaat heeft u door de oplossing op een droge Buxus te spuiten gevolgd door minimaal 4 uur droog weer.
Dan kan het goed aandrogen. Gaat het een dag later regenen dan blijft het er gewoon op zitten. Het spoelt er niet zomaar af.

Meer foto's en info op de site >>>
Spintmijten
De laatste tijd ontvang ik regelmatig foto's voor advies waarop ik toch een oude spintaantasting van vorig jaar zie. De oude schade kan je niet oplossen, dat moet er heel langzaam weer uitgroeien.
Nieuwe aantasting is wel te behandelen.
De spintmijten zitten onder het blad en kunnen het blad uitzuigen. Er ontstaan dan witte stipjes/streepjes op de blaadjes.

Waar komen de mijten als eerst ?
Vooral op plaatsen langs tuinpaden waar het extra warm is komen de mijten het eerst voor. Komende dagen als het echt warm wordt even goed uw Buxus nakijken.

Hoe zien ze eruit?
De mijten zijn rood/bruine bolletjes. De spintmijten zitten aan de onderkant van het blad.

Oplossing:
De mijten zijn te bestrijden met Bio Insect stop . Heeft u nog Luxan Er-2 staan dan kunt u dat ook gebruiken. Dit middel is niet meer verkrijgbaar.

Toepassen in de avond na 20 uur op een warme dag voor het beste resultaat.

Meer info op  de site >>>
SNOEIEN
Nu even niet.
Zolang het boven de 25 graden is kunt u beter niet snoeien. Het blad wat eronder zit krijgt voor het eerst licht te zien en verbrand gelijk. Eind augstus/begin september is een betere periode om te snoeien. In de volgende brief meer snoei advies.
BEMESTEN
Buxus eten best veel voeding op. Als u de afgelopen 2 maanden geen voeding gegeven heeft dan kunt u dat nu nog 1x doen met gedroogde kippenmest korrels. Voor een mooie donkergroene kleur wat extra magnesium erbij.

Heeft u langzaamwerkende kunstmest gebruikt dit voorjaar dan is bijmesten niet nodig. Alleen wat magnesium voor de kleur  is dan voldoende.

Alle meststoffen zijn ook op de kwekerij te koop of via de webwinkel. 
PLANTEN

Tijdens de hittegolf kunt u beter even wachten met planten. Wilt u toch planten gebruik dan Buxus in pot met een goede kluit. Wij hebben 5000m2 Buxus in pot klaar voor de direkt verkoop staan.

Heeft u grote plannen wat de aanplant betreft dan kunt u ook wachten tot september. Vanaf half september hebben we weer nieuwe voorraad Buxus met kluit of als wortelgoed beschikbaar.

 

WATERGEVEN
Het is weer tropisch warm vooral Buxus in potten drogen nu echt snel uit.
Buxus op warme plekken in kleine potten kunnen nu wel dagelijks water gebruiken. Het water op de grond bij de wortels gieten in een paar gietbeurten voor het beste resultaat. Het water wordt dan beter opgenomen.

Staan de Buxus in de tuin op een droge zand grond of zijn de Buxus net aangeplant dan is 2 á 3x per week veel water aan te raden.

Buxus die al een jaar op dezelfde plaats staan op een vochtigere grond hebben aan 1x per week voldoende.
 

U bent welkom op de Buxuskwekerij vrijdag of zaterdag:
BUXUSKWEKERIJ PIET SMITS BV  |  PIETBUXUS.NL

Telefoon & Whatsapp: 06 2364 1946

Adres:  
Galgweg 1  |   2391MV  Hazerswoude Dorp

OPENINGSTIJDEN OP MAANDAG t/m VRIJDAG:         
van 10 tot 12 uur & van 13 tot 17 uur

OPENINGSTIJDEN OP ZATERDAG:     
februari t/m maart  van 10 tot 12 uur
april t/m juni  van 10 tot 14 uur
juli t/m oktober  van 10 tot 12 uur

Buiten deze tijden op afspraak mogelijk


Webwinkel UwBuxus.nl altijd open

BUXUS, DE BASIS VOOR UW TUIN
Deze informatie is zorgvuldig opgesteld. Ten aanzien van schades voortkomend uit onze aanbevelingen en adviezen kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. 

Copyright © 2020 PietBuxus.nl / Buxuskwekerij Piet Smits bv, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp