Copy

Piet’s advies brief nr88 juni 2021

De motten gaan weer vliegen.

Op de linkerfoto de meest voorkomende Buxusmot. Duidelijk te herkennen aan de bruine rand. Foto rechts is de bruine variant die komt veel minder voor. Niet alle motten/vlinders die er van een afstand wit uitzien is een Buxusmot. Een mot vliegt heel schichtig heen en weer. Een witte vlinder (bijv. een koolwitje) fladdert sierlijk door de lucht.

Poppen van de mot

De rups is wel een beetje klaar, in de koudere tuinen kan er nog een enkele aanwezig zijn maar de meeste die niet bestreden zijn, gaan op dit moment verpoppen. Waar het blad aan elkaar zit kan een pop in zitten. Heeft u een paar Buxus dan kunt u de planten nakijken op poppen en die door de midden knippen. Voor de grotere tuinen is dit niet haalbaar.

Mottenval

De mottenval kan weer buiten opgehangen worden in de buurt van de Buxus. Als de val goed op de wind zit worden de lokstof verder verspreid. De lokstof werkt 4 tot 6 weken lang. Onderin de emmer een laagje van 5cm water met zeepsop. Dat zorgt ervoor dat de motten niet meer uit het water komen.

Ter info de lokstofbuisjes dicht laten zitten. De lokstof gaat door de plastic wand heen.

De rups

De rupsenplaag wordt flink minder doordat de meeste de rups met succes bestrijden.
Vorig jaar waren de rupsen er weer begin juli. Dit jaar zijn ze wat later te verwachten half juli.

Tip voor de vakantiegangers: voor vertrek alles inspuiten met de Combi, Rupsvrij of Anti Rups kan ook. De werking hiervan is 1 á 1,5 week. Dan staan uw Buxus er nog netjes bij als u terugkomt.

Schimmel

Nu nog weinig aantasting doordat het tot voor kort nog erg koud was.

meer info en foto’s

Advies | preventief voor deze maand alles een keer inspuiten met Health Mix. Bij warm weer probeer in de ochtend of in de avond te spuiten. Als het daarna 4 uur droog is dan zit de bladvoeding er goed op.

Advies | bij aantasting NIET SNOEIEN, direkt alles inspuiten met Health Mix. Het aangetaste blad zal eraf vallen. Het gezonde blad wordt dan harder en blijft gezond. De kale plekken zullen langzaam weer vullen met nieuwe blaadjes. Binnen 7 á 10 dagen de bespuiting herhalen.

Dosering
1 Health Mix tablet oplossen in 1 liter water, goed laten bruisen/oplossen. Dit is voldoende voor de behandeling van 10 m2 aan Buxus.
Bruistabletten kunnen uit elkaar gevallen zijn in de verpakking. Dit is niet erg, goed roeren en het is nog prima werkzaam. Na afloop de spuit even doorspoelen om aankoeken van de meststoffen in de spuit te voorkomen.

Samengevat
Behandeling preventief: 1x per maand.
Behandeling bij aantasting: direkt en binnen 7 á 10 dagen nog een keer.

Spintmijten

Komt niet veel voor maar kan wel schade aan uw Buxus geven. De spintmijten zitten onder het blad en kunnen het blad uitzuigen. Er ontstaan dan witte stipjes/streepjes op de blaadjes.

Waar komen de mijten als eerst ?
Vooral op plaatsen langs tuinpaden waar het extra warm is komen de mijten het eerst voor. Deze week even goed uw Buxus nakijken.

Hoe zien ze eruit?
De mijten zijn rood/bruine bolletjes. De spintmijten zitten aan de onderkant van het blad.

Oplossing:
De mijten zijn te bestrijden met Bio Insect stop . Heeft u nog Luxan Er-2 staan dan kunt u dat ook gebruiken. Dit middel is niet meer verkrijgbaar.

Toepassen in de avond na 20 uur op een warme dag voor het beste resultaat.

meer informatie en foto’s

t/m donderdag liever niet snoeien

Vandaag en morgen is het te zonnig en te warm om te snoeien. Het blad wat dan voor het eerst licht ziet verbrand gelijk. Vanaf vrijdag ziet het er weer beter uit, minder warm en wat regen.

Buxus advies in eigen tuin

Door de droogte/nattigheid/ziekten/plagen van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat uw Buxustuin er niet meer mooi uitziet. En nu, wat te doen ??

  • stukje vervangen ?

  • helemaal vervangen ?

  • terugsnoeien ?

  • extra bijmesten ?

  • andere truuk speciaal ?

Ik kan uw Buxustuin bezoeken voor een professioneel advies. Een advies kan er voor zorgen dat u uw Buxus nog kunt behouden. Scheelt een hoop tijd/werk en geld.

Voor meer informatie en de tarieven kunt u mij bereiken op : 0623641946
Contact via de mail of whatsapp kan ook.

Water geven

Nieuwe aanplant kan wel wat extra water gebruiken. Buxus in potten drogen nu ook snel uit door de zon en de wind. Probeer het water op de wortels te gieten, die nemen het vocht op. Als uw Buxus heel droog staan dan kunt u ze het beste in de ochtend of avond enkele keren water geven en dat een dag later herhalen.

Openingstijden

In juni zijn we op zaterdag open van 10 tot 14 uur, vanaf juli zijn we op zaterdag in de middag gesloten.

Buxuskwekerij PIET SMITS BV | PIETBUXUS.NL
Galgweg 1 | 2391MV | Hazerswoude Dorp
T: 06 23 64 19 46 (ook WhatsApp)

Openingstijden maandag t/m vrijdag
10 tot 12 uur & 13 tot 17 uur

Openingstijden zaterdag:
februari t/m maart - 10 tot 12 uur
april t/m juni - 10 tot 14 uur
juli t/m oktober - 10 tot 12 uur
november t/m januari - zie website voor openingstijden

uwbuxus.nl onze webwinkel is altijd open :-)
Website iconEmail iconFacebook iconTwitter icon

Deze informatie is zorgvuldig opgesteld. Ten aanzien van schades voortkomend uit onze aanbevelingen en adviezen kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden.

Copyright (C) 2021 PietBuxus.nl / Buxuskwekerij Piet Smits bv. All rights reserved.

Update Voorkeuren | Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp