Copy
Piet's Buxus Advies Brief nr40-februari-2016: 
 
View this email in your browser
RIGOUREUS SNOEIEN
Veel oude grote hagen zakken wat in elkaar als er niet 2x per jaar goed gesnoeid is. Wilt u een haag rigoureus terugsnoeien tot op het kale hout, dan kunt u dat het beste net na de winter doen, nu dus! Nu er dit jaar geen echte winter is geweest stel ik voor dat u dit nu al gaat doen u kan dit nog doen tot ongeveer maart.
!! Het duurt overigens wel 1 tot 1,5 jaar voordat alles weer groen is bij de normale Buxus Sempervirens. Bij de Buxus micr. Faulkner heb je veel eerder nieuwe blaadjes op de kale takken. 

De getoonde foto is van een heg in augustus van een Sempervirens haag, deze is in maart helemaal kaal gezet. De foto toont de nieuwe blaadjes die zich op de kale takken vormen.
Voor een goed herstel van uw Buxus is het noodzakelijk om goed bij te mesten met bijvoorbeeld gedroogde kippenmest korrels. Minimale dosering:

Maart: 3 kg voor 20/25 m2 of 40/50 meter haag
Juni: 3 kg voor 20/25 m2 of 40/50 meter haag
Augustus of september: 1,5 kg voor 20/25 m2 of 40/50 meter haag

Vanaf half maart is de 25 kg verpakking ook weer leverbaar.
ZIEKTEN EN PLAGEN
SCHILDLUIS
 

De schildluis (Lepidosaphes ulmi) kan veel schade aan uw Buxus veroorzaken. Soms is het van een afstand al te zien of er een aantasting is doordat er bij uw Buxus een onverklaarbare kale plek in komt. Als het er in zit dan veelal bij oude hagen en vormen.

Deze 2 tot 3 mm grote schildluis heeft de vorm van een komma, ze komt voor onderaan de plant vooral op uitgedroogde takjes.

AANTASTINGBEELD:

De schildluizen zuigen het sap uit uw Buxus takken en blaadjes, die vervolgens verdrogen en afsterven. Gevolg is kale plekken die alsmaar groter worden. De donkerrode schildjes kunt u met uw nagel er makkelijk afschuiven.

BESTRIJDING:

Aan het eind van de winter januari / februari / begin maart als de planten nog in rust zijn, zijn de luizeneieren goed te bestrijden met VruchtBoomCarboleum (= VBC) “VBC Ultra”. Deze minerale-olie vormt en laagje over de schildjes zodat de eieren verstikken.

Er zijn natuurlijk ook andere middelen te gebruiken deze zijn inzetbaar vanaf april/mei en van chemische aard.

VBC Ultra heeft onze voorkeur op de kwekerij. Wij gebruiken VBC Ultra preventief gedurende deze maand wanneer we hiervoor de beste omstandigheden hebben.

Verder heeft het product een gunstige nevenwerking op de Buxusbladvlo en is het dus makkelijker preventief en eenvoudiger te beschermen dan in april/mei achteraf de plagen te bestrijden.

Uitvoeren bij optimale omstandigheden: drogend weer en een temperatuur rond de 5 tot max.10 graden.

UwBuxus.nl Webwinkel van Piet
           VBC Ultra 5 ltr € 56,50          
Meststoffen e.d. online bestellen. Ideaal als u niet dicht bij de kwekerij woont. www.uwbuxus.nl
WATERGEVEN
Niet van toepassing gezien de vele regenval en hoge luchtvochtigheid.
Snoeidag zaterdag 21 mei 2016
Arno Toont zijn project Buxus Bonsai (Buxus Sempervirens Elegans)
Vorige BuxusAdviesBrief heb ik al gezegd dat er op de komende opendag / snoeidag 21 mei 2016 een demonstratie met workshop Buxus Bonsai maken zal zijn. Arno Schoen is vanwege de getoonde belangstelling al langs geweest om de enkele geschikte Buxus te selecteren voor workshop. 

Op Facebook heb ik een evenement aangemaakt klik hier voor meer informatie. Op deze evenement pagina zal ik samen met het webteam onze voorbereidingen naar de opendag tonen en u op de hoogte houden wat we allemaal voor u in petto hebben. 

Wilt u deelnemen aan de workshop van Arno dan zijn hier kosten aan verbonden (€15,-) U krijgt tijdens de 2 uur durende workshop alle benodigde materialen en gereedschappen tot uw beschikking en een een vooraf speciaal door Arno schoen geselecteerde Buxus om uw eigen eerste Buxus Bonsai project mee te starten en thuis mee voort te zetten.
Een voorbeeld van enkele Buxus Sempervirens Elegans welke Arno voor U heeft geselecteerd waarmee u tijdens de workshop uw eerste Buxus Bonsai boom kunt aanvangen:
Buxuskwekerij PIET SMITS BV | PIETBUXUS.NL
Galgweg 1 | 2391MV | Hazerswoude Dorp
T: +31(0) 6 23 64 19 46

Openingstijden op vrijdag 
10 tot 12 uur & 13 tot 17 uur

Openingstijden op zaterdag:
februari t/m maart - van 10 tot 12 uur
april t/m juni - van 10 tot 14 uur
juli t/m november - van 10 tot 12 uur

Buiten deze tijden op afspraak mogelijk
 
Facebook
Twitter
Website
Email
Forward
Share
Tweet
Share
+1
Read Later
Deze informatie is zorgvuldig opgesteld. Ten aanzien van schades voortkomend uit onze aanbevelingen en adviezen kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. 
Copyright © 2016 PietBuxus.nl / Buxuskwekerij Piet Smits bv, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp