Copy

Buxus Advies Brief maart 2020
View this email in your browser
2e Brief van dit jaar. De natuur is dit jaar wat eerder actief zo ook de rups. Wees even alert op de aanwezigheid van kleine rupsen die overwinterd zijn in de Buxus. Ze zitten ingesponnen in blaadjes.
Voor normale snoei is het nog wat te vroeg tenzij je veel rupsen aan de buitenkant van je vorm of haag vindt. Verderop in deze brief meer hierover.
Als uw Buxus al jaren in dezelfde pot staat dan is dit een goed tijdstip om ze in nieuwe potgrond te zetten.
ZIEKTEN EN PLAGEN - BUXUSRUPS/MOT
Check uw Buxus op activiteiten van de rups. Op warme plaatsen: bijv. zuid kant van het huis waar weinig wind staat zijn de eerste kleine rupsen van 1 á 2 cm al gevonden.
Hoe kunt u zien dat de rups er in zit:
  • door op de planten te kloppen valt de rups eruit
  • bij elkaar gesponnen blad kunt u open maken, daar kan een kleine rups tussen zitten
Oplossing:
Hele kleine rupsen eten alleen het bladgroen van het blad en maken er nog geen happen uit. Bij lage temperatuur groeit de rups nog niet zo hard maar als het een paar dagen boven de 12/15 graden is gaat het groei & eet- proces een stuk sneller.
Als u de rups gelijk goed onder controle wilt hebben dan kunt ze het beste de week inspuiten met een contactmiddel: Karate, Decis of Pyrethrum. Probeer het uit te voeren als het minimaal een aantal uren droog is.

beschikbaar op de kwekerij en in de webwinkel:
Karate 100 ml = voor minimaal 75 m2
Karate 300 ml = voor minimaal 225 m2
Pyrethrum 30 ml = voor ongeveer 150 m2
Solabiol is de nieuwe naam voor Bayer Natria Pyrethrum 30 ml =  voor ongeveer 150 m2
 
Voor de biologische bacterie is het nu nog te koud. Dan eet de rups te langzaam en werkt het middel niet.
De nieuwe particuliere verpakkingen hebben we besteld bij de groothalden en verwachten we deze maand nog te kunnen leveren.
Voor de biologische bacterie is het nu nog te koud. Dan eet de rups te langzaam en werkt het middel niet.
De nieuwe particuliere verpakkingen hebben we besteld bij de groothalden en verwachten we deze maand nog te kunnen leveren.

De mottenvallen kunnen nog binnen in de schuur blijven liggen. Het motten-stadium is er nog niet.
ZIEKTEN EN PLAGEN - SCHIMMEL
Als de Buxus afgelopen najaar last gehad hebben van de schimmel dan is het verstandig om alles deze maand een keer preventief in te spuiten met Health Mix. Daar wordt het blad harder van zodat de schimmel minder kans heeft.

beschikbaar op de kwekerij en in de webwinkel:
Health Mix 10 tabletten : voor 10 x 10 = +/- 100 m2
Health Mix 20 tabletten : voor 20 x 10 = +/- 200 m2
Health Mix 100 tabletten : voor 100 x 10 = +/- 1000 m2
BUXUS MET BLOEM
Afhankelijk van het soort Buxus en de standplaats kunnen Buxus zaad vormen. Vervolgens komen de zaaddoosjes komen tot bloei en komt het stuifmeel eruit. Dit is niet erg voor een Buxus. Als de zaaddoosjes en het zaad eraf vallen dan begint de Buxus weer te groeien.
VERZORGING - SNOEIEN
Voor de gewone snoeibeurt is het nog te vroeg. Als je ze nu snoeit dan vormen ze over een maand nieuwe blaadjes. Tot en met de IJsheiligen in Mei blijft er een kans op nachtvorst. Het nieuwe blad kan daar niet tegen. In eind april / begin mei snoeien is vroeg genoeg.

Tenzij u veel rupsen aan de buitenkant van uw haag en vormen vindt en het niet chemisch wilt bestrijden is het een idee om alles te snoeien. Het snoeiafval op te ruimen en af te voeren in de restafvalbak. Zo bent u een deel van de rupsen kwijt. De eventuele schade door de nachtvorst later dit jaar is dan een klein risico wat je neemt. Vorstschade kost wat groei maar daar kunnen de Buxus wel tegen.
VERZORGING - VERPOTTEN
Als u Buxus lange tijd in dezelfde pot staat zitten er alleen nog maar wortels in de pot(zie foto hierboven) en bijna geen grond.
Overpotten in een grotere pot of in de vollegrond zetten is dan het beste.
Als u geen grote pot heeft kunt u bijvoorbeeld 1/3 van de wortels eraf steken/zagen om de kluit dan met nieuwe buxuspotgrond opnieuw te potten.

beschikbaar op de kwekerij en in de webwinkel:
20 liter zakken met Buxus potgrond
 
VERZORGING - BEMESTEN
Uw Buxus nog geen voeding gegeven ?
Dan ben u nog op tijd.
BUXUS IN POTTEN:
Staat uw Buxus al langere tijd in dezelfde pot en was er vorig jaar weinig groei meer? Dan kunt u uw Buxus het beste overpotten in een grote pot. In de tuin zetten(vollegrond) kan natuurlijk ook.
Gebruik bij het overpotten verse (Buxus) potgrond en bij voorkeur een langdurig werkende meststof in korrelvorm. Dit is gemakkelijk in gebruik. Eén bemestingsbeurt per jaar volstaat.

Voor het gemak zijn de korrels tot kegels geperst waardoor een exactere dosering mogelijk is. Op de kwekerij gebruiken wij meststofkegels ook regelmatig en u kan deze bij ons in verpakkingen per 40 of per 80 stuks verkrijgen.

Staan uw Buxus nog maar een paar jaar in dezelfde pot dan adviseren wij u bij te mesten met: langzaamwerkende kunstmest kegels of losse korrels

BUXUS IN DE VOLLEGROND:
Hieronder drie meest voorkomende situaties u kiest een situatie die het beste bij u past.

  1. Uw Buxus groeien goed en zijn mooi op kleur ons advies in het voorjaar 1x bemesten met: gedroogde kippenmest-korrels.
  2. Uw Buxus zijn niet mooi groen dan is het advies 1x in april, 1x in juni en 1x begin september met gedroogde kippenmest-korrels.
  3. Uw Buxus heeft geen ruimte langs de haag? En u heeft weinig tijd 1x langzaamwerkende kunstmest er langs strooien.

Dosering: 7,5 kg kippenmest is voor 50 strekkende meters haag verkrijgbaar in zakken van 7,5 KG á € 11,- ook online te bestellen (verzendkosten € 8,- ) en in zakken van  25 KG á € 22,50 (verzendkosten € 16,-) 

OUDE(RE) HAGEN EN BUXUS-VORMEN
Hagen of vormen die al lang staan kunnen extra magnesium meststof gebruiken om net dat beetje extra weerstand tegen de Hollandse buien en extreme weersomstandigheden (lang droog of nat) opgewassen te zijn. 

TWIJFEL?
Bij twijfel kunt u met ons (PietBuxus T: 06 23 64 19 46) contact opnemen of stuur dan een mailtje direct naar Piet het liefst met een paar goede foto's van de buxus en de situatie waarin de verkeert, en hij zal u persoonlijk een opmaat advies geven.

PLANTEN
De grond is nu wel erg nat. Als u nieuwe Buxus wilt planten kunt u beter een week wachten totdat de grond afgedroogd is. Dit is beter voor het resultaat.
Openingstijden
iedere vrijdag 10-12 en 13-17 uur

deze maand op zaterdag open van 10-12 uur
vanaf zaterdag 4 april zijn we langer open van 10-14 uur.

Goede vrijdag = 10 april open van 10-12 en 13-17 uur.

 
Galgweg 1 | 2391MV | Hazerswoude Dorp
T: 06 23 64 19 46 ook WhatsApp

Openingstijden elke vrijdag 
10 tot 12 uur & 13 tot 17 uur

Openingstijden op zaterdag:
februari t/m maart - van 10 tot 12 uur
april t/m juni - van 10 tot 14 uur
juli t/m oktober - van 10 tot 12 uur
november t/m januari -  zie website voor openingstijden

Buiten deze tijden op afspraak mogelijk.

De webwinkel is natuurlijk 24/7 open.
Share
Tweet
Forward
+1
Pin
Share
Deze informatie is zorgvuldig opgesteld. Ten aanzien van schades voortkomend uit onze aanbevelingen en adviezen kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. 

Copyright © 2020 PietBuxus.nl / Buxuskwekerij Piet Smits bv, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp